POTREBNO PAŽLJIVIJE ZBRINJAVANJE

RAKOTULE: Pročišćeni višak zemlje iz iskopa grobnih mjesta odlaže se izvan groblja gdje je dostupan divljači. Gnjevni mještanin: "Groblje je svetinja. NE ZNAM DA LI TO SPADA U KRIMINAL ILI NEŠTO GORE"

Groblje Rakotule nalazi se na nenaseljenom području, u šumi, 600 metara od naselja i crkve, stoga je itekako moguće prisustvo divljih životinja oko groblja, kažu u pazinskoj Usluzi uz ispriku korisnicima groblja zbog eventualnih neugodnosti

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Groblje Rakotule (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Groblje Rakotule (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prilikom iskopa obiteljskih grobnica radi novog ukopa, višak zemlje, moguće sa sitnijim kostima, na groblju Rakotule u Općini Karojba, odlaže se izvan groblja, uz sam vanjski zid gdje je dostupan divljači, požalio nam se mještanin koji tamo ima grobno mjesto.

To nije civilizirano

- Nedavno sam pokopao suprugu. Višak zemlje iz groba u kojem su sahranjeni moj stric, brat moga oca, moj otac, maćeha i sada supruga, komunalci su bacili preko zida. Veće kosti vrate se u grob, sitnije je teško primijetiti. Sada su tu zemlju razrovale divlje svinje. To nije civilizirano. Groblje je svetinja. Ne znam da li to spada u kriminal ili nešto gore, rekao nam je sugovornik.

Ima mjesta izvan groblja gdje se može odložiti iskopana zemlja, ali treba ga ograditi.

Da li su zemlju odloženu izvan ovog groblja na osami razrovale divlje svinje, teško je reći, ali ima slučajeva da ta divljač radi štetu na mjesnim grobljima, kao što se to primjerice dogodilo prije nekoliko mjeseci u Križišću u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji.

Grobljima na području Općine Karojba: Karojba, Novaki Motovunski pa tako i Rakotule, upravlja trgovačko društvo Usluga d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti, Pazin. Rukovoditelj RJ komunalne djelatnosti Josip Radetić na naše je postavljeno pitanje odgovorio da se prilikom iskopa obiteljskih grobnica radi novog ukopa, pročišćeni višak zemlje i kamenja, zbog nedovoljno prostora na prostoru groblja i zbog nemogućnosti vraćanja cjelokupne količine iskopane zemlje na grobno mjesto, odlaže izvan groblja.

Izvanredna situacija

- Inače, groblje se nalazi na nenaseljenom području, u šumi, 600 metara od naselja i crkve, stoga je itekako moguće prisustvo divljih životinja oko groblja. U svakom slučaju ispričavamo se korisnicima groblja zbog eventualnih neugodnosti, izjavio je Radetić.

Da li je upoznat s ovim problemom i kako ga komentira upitali smo i načelnika Općine Karojba Marka Lakošeljca.

- Za sam slučaj me nedavno kontaktirao jedan mještanin i požalio se na tu problematiku. Mišljenja sam da treba tražiti očitovanje samog isporučitelja usluge, a to je Usluga Pazin. Isto tako, pretpostavljam da se možda radilo o izvanrednoj situaciji gdje ta sama zemlja nije mogla biti zbrinuta negdje unutar samog groblja, ali da, ako se već iznosila vani, onda je svakako trebala biti ograđena kako bi divljim životinjama bio onemogućen pristup, izjavio je Lakošeljac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater