PRIPREME ZA RUJANSKE SVEČANOSTI

BUZET Subotina po starinski vraća se u punom sjaju uz neka iznenađenja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ovako je bilo u najboljim godinama (Snimio Milivoj Mijošek)

Ovako je bilo u najboljim godinama (Snimio Milivoj Mijošek)


Britanski dnevni list "The Guardian" svojevremeno ju je uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi, a sada se vraća u punom sjaju. Buzetska Subotina po starinski, jedna od najljepših povijesnih manifestacija, umjesto druge rujanske nedjelje održat će se dan ranije, u subotu, 10. rujna i "spojiti" s pripremom milenijske fritade i večernjim zabavnim programom.

- Pokušat ćemo u cijelosti realizirati višegodišnju inicijativu da se Subotina po starinski umjesto u nedjelju održi u subotu, kao što se tradicijski pučki sajam pod tim imenom održavao nekoć davno u prošlosti. Povezat ćemo uobičajene subotnje sadržaje, pripremu milenijske fritade od 2.022 jaja i desetak kilograma tartufa kojom obilježavamo početak sezone bijelog tartufa, te pučku feštu uz večernji zabavni program i sadržaje Subotine po starinski koji se će svi održati istog dana. Subotina po starinski započet će u 15 sati i već tradicionalno trajati do 20 sati nakon čega bi se pripremala fritada u divovskoj tavi i održao večernji zabavni program i to sve u starogradskoj jezgri. U nedjelju će se u buzetskom starom gradu kao novi sadržaj održati ples po starinski, u ranim poslijepodnevnim satima po staroj tradiciji kao nekada poslije svete mise. Misa u župnoj crkvi započinje u 16 sati pa bi se ples na Pjacaletu održao od 17 do 20 sati, najavila je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

Subotina po starinski održat će se nakon trogodišnje pauze, 2019. godine otkazana je zbog loših vremenskih prilika, a pretprošle i prošle godine održana je u skromnijem izdanju, u sjeni epidemije koronavirusa. Cilj je staru gradsku jezgru ponovo pretvoriti u jedinstvenu pozornicu na otvorenom koja dočarava razdoblje od približno 1850. do 1920. godine i oživljava duh toga vremena kroz govor i glazbu, nošnje i kostime, običaje i zabavu, razne sadržaje, gastro i eno ponudu.

Starogradske ulice preplavit će kostimirani šetači, dame i gospoda u prekrasnim haljinama i odijelima iz 19. stoljeća, podeštat, notajo, fratar, medih, špacakamin, škovacin, picaferaj, poštar, žandar, meštrice sa starinskom školom, svirači, uglavnom gunjci, ali i drugi orkeštrini, ulični kantaduri i kantadurke, folklorne skupine, ulični zabavljači. Na jedan dan otvorit će se tržnica s lokalnim proizvodima, prezentirati stari zanati i sačuvane obrtničke radionice, pekara, češljara, kovačnica...

U sklopu tradicijske Subotine kojom se obilježava Dan Grada Buzeta održat će se tijekom rujna čitav niz standardnih programa kao što su znanstveni skup "Buzetski dani", rock koncert, zabavni programi, brojni sportski sadržaji među njima i europsko prvenstvo brdskih auto utrka.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća, kao i lani, obilježit će predsjednički summit u Buzetu, najavio je buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

- Sve ovisi o epidemiološkim mjerama, ali hrvatski predsjednik Zoran Milanović i bivši predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Stjepan Mesić potvrdili su svoj dolazak, dok slovenski predsjednik Borut Pahor zbog putovanja u inozemstvo neće prisustvovati našoj svečanoj sjednici, iako ga je na moju inicijativu, i osobno pozvao Milanović. Očekujemo naravno i predstavnike hrvatske Vlade. Treba imati na umu da kada dolaze najviđeniji ljudi u ovoj državi, da svaki takav dolazak nosi korist Gradu Buzetu jer se tu otvaraju teme važne za lokalnu sredinu. Samo se nadam da će sve proći bez nekih "teških" političkih prepirki, iako me iskustvo uči da bi toga moglo biti, ali nastojat ćemo nekako to zatomiti, poručio je Kajin te najavio da je poziv uputio i bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i bivšem slovenskom predsjedniku Milanu Kučanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter