NOVA PREKOGRANIČNA TURISTIČKA SURADNJA

Buzet se povezuje s talijanskom općinom Tricesimo


Delegacija talijanske općine Tricesimo predvođena načelnikom Giorgiom Baiuttiem posjetila je Buzet - grad tartufa gdje je s buzetskim gradonačelnikom Sinišem Žulićem i njegovim suradnicima razgovarala o mogućnostima uspostave suradnje na području turizma i eno gastronomije.

Bliski povijesno i kulturološki

- Na inicijativu talijanske općine Tricesimo Buzet će se uključiti u jedan europski projekt suradnje za koji su oni već dobili sredstva. S obzirom da su Istra i regija Friuli Venezia Giulia vrlo bliske ne samo teritorijalno, već i povijesno i kulturološki, cilj je kroz projekt ostvariti koristi za oba kraja. Mislim da je to početak jedne dobre suradnje. Njihova je želja i inicijativa da buzetska delegacija u studenom posjeti njihov gastro fest gdje će se upoznati s njihovima lokalnim specijalitetima, a mi ćemo ih pozvati na našu rujansku pučku feštu Subotinu, istaknuo je Žulić.

Pojašnjavajući zašto su se odlučili ponuditi suradnju upravo Buzetu, načelnik talijanske općine Giorgio Baiutti rekao je da im je želja bila povezati se s jednim istarskim gradom.

- Izabrali smo Buzet jer je sličan našem području, ali i stoga što je u unutrašnjosti istarskog poluotoka s obzirom da se češće surađuje s priobalnim istarskim gradovima, a rjeđe kontinentalnim. Buzet graniči sa Slovenijom, u blizini je Italije i slične je veličine kao naša općina u kojoj živi oko 7.900 stanovnika. Na projektu već surađujemo s austrijskim gradom Mittersillom, a sada nam je želja u njega umrežiti i jedan istarski grad i povezati se kroz turizam i enogastronomiju. To je osnova od koje bi krenula suradnja, ali bi se proširila i na druga područja poput kulture, izjavio je Baiutti.

Poštivanje sezonalnosti u gastronomiji

U ovoj talijanskoj općini nedaleko od Udina vode se poštivanjem pravila sezonalnosti u gastronomiji, tako su primjerice poznati po jelima na bazi šparoga. Buzetska Turistička zajednica u suradnji s ugostiteljima, Udruženjem obrtnika te Gradom već nekoliko godina također organizira Dane šparoga potaknuta ulaskom među finaliste Europske destinacije izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma. Zajedno s ugostiteljima kreira promotivne menije na bazi šparoga, a suradnja se nastavlja i između ugostitelja i lokalnih proizvođača jaja, brašna, vina, maslinovog ulja, tartufa. Osim Dana šparoga TZ Buzeta organizira i Dane tartufa i divljači. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter