VRHUNAC VODNJANSKOG LJETA

BUMBARSKA FEŠTA OŽIVJELA ČITAVU STAROGRADSKU JEZGRU: Sottovoce s puno manjih događaja na više punktova

| Autor: Glas Istre


Cijeli Vodnjan bio je u subotu jedna velika pozornica, podij i konoba. Plesalo se po trgovima i ulicama Vodnjana, dobro se jelo i pilo, slušala dobra muzika, smijalo, veselilo, igralo...

Grad Vodnjan-Dignano s partnerima je pripremio novi koncept Bumbarske fešte, pod nazivom Sottovoce, nastojeći održati tradiciju najpoznatije i jedne od najstarijih ljetnih fešti u Istri, ali i ispoštovati epidemiološke mjere na otvorenom. I to se u subotu pokazao kao pun pogodak za vrhunac Vodnjanskog ljeta.

Alegorijska kola

Iako nije bilo tradicionalne raskošne parade alegorijskih kola, vesele su družine kola ipak sastavile i pokazali ih Vodnjancima i gostima. Nije bilo ni tradicionalne trke s tovarima, ali su se tovarima izloženima na Narodnom trgu najmlađi ipak veselili.

(Foto: Grad Vodnjan)

Cjelodnevni program počeo je ujutro s Tržnicom na placi kroz projekt "Be an AgroTourist" Agroturista te radionicama lončarije u galeriji Loggia za male, mlade i one nešto starije, u organizaciji Zajednice Talijana Vodnjana. U popodnevnim satima na sajmištu je održana 16. izložba konja Hrvatski hladnokrvnjak Konjogojske udruge Istra, a u prvim večernjim satima na Narodnom trgu djecu je zabavljao Magic Albin.

Tijekom večeri publiku je na Narodnom trgu zabavljala grupa Aurora, a na Župnom trgu grupa Backing Tracks. S obzirom da je u Trgovačkoj ulici nastupila harmonikašica Slava Obranović, da je na Trgu slobode, gdje se nalazio Pizza & craft beer point, muziku puštao DJ Mfunkovich te da se kod škole odvijao DJ program Sub pokret, plesalo se i pjevalo na sve strane Vodnjana, svaki kutak grada živio je neki svoji đir.

(Foto: Grad Vodnjan)

Neformalni vrhunac fešte dogodio se na Placi kad je pripremljen vatreni show u realizaciji umjetnica iz udruge Cirkultura iz Samobora. Plesom i žongliranjem s vatrom okupile su mnoštvo i oduševile publiku, najviše onu najmlađu. Za djecu je, inače, pripremljeno jako puno sadržaja i zabave pa su i mnogi maleni lako izdržali do kraja fešte, odnosno do ponoći. Dotad su se već skroz zaigrali slamom i balama slame namijenjenih sjedenju na glavnom vodnjanskom trgu.

Izložba fotografija

Onima željnima kulturnih sadržaja, na raspolaganju je bila izložba fotografija Roberta Hrelje "Priča istarskih kvaka / Una storia di maniglie istriane" u galeriji "El magazein". Riječ je o fotografijama ručno izrađenih kvaka s vrata starih kuća, stancija, palača i vila diljem Istre, koje su kao svojevrsni istraživački projekt nastajale kroz više godina. Posjetitelji su mogli razgledati i stalne postave izložbe u palači Bettica i Ekomuzeja.

(Foto: Grad Vodnjan)

Bumbarska fešta nekada je bila nezamisliva bez velikog koncerta poznatih estradnih zvijezdi. Ali zbog epidemioloških mjera koncert koji bi ispunio trg do posljednjeg mjesta nije dolazio u obzir.

I nitko zbog toga u subotu nije puno žalio. Tako je koncept "Sottovoce", s puno manjih događaja na više punktova, zahvaljujući kojima je živnula cijela starogradska jezgra, postavio novi standard u promišljanju ljetnih pučkih zabava.

(Foto: Grad Vodnjan)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum