PUNO PROJEKATA

Bolji uvjeti za uzgoj pčela: Buzetski pčelari POSADILI 90 MEDONOSNIH SADNICA

Udruga pčelara postavila je na prilazima Buzetu dva jumbo plakata kojima želi skrenuti pozornost na opasnost za opstanak pčela uslijed nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Udruga okuplja 37 pčelara (Foto Udruga pčelara Buzet)

Udruga okuplja 37 pčelara (Foto Udruga pčelara Buzet)


Za sjevernoistarskim pčelarima jedna je prosječna pčelarska sezona, ali zato natprosječna godina kada je o projektima njihove udruge riječ. Buzetska Udruga pčelara pokrenula je novi projekt "Medonosne sadnice" s ciljem obogaćivanja pašnih uvjeta za pčele i otklanjanja bespašnog razdoblja te poboljšanja kvalitete pčelinjih zajednica koje pčelari uzimljuju.

- Posadili smo devedeset medonosnih sadnica, a za početak odlučili smo se za sadnice koelreuterije koje cvatu tijekom kod nas bespašnog razdoblja godine. Poboljšat ćemo time uvjete za razvoj pčela i ostalih prirodnih oprašivača čije je stanište ugroženo, ujedno i pridonijeti očuvanju ukupne biološke raznolikosti, kaže predsjednik Udruge pčelara Buzet Dejan Blažević.

U sklopu projekta "Medonosnih sadnica" nabavljene su sadnice medonosnih biljaka i podijeljene pčelarima da ih zasade na svojim okućnicama i pčelinjacima. Također, u projekt je uključena gradska tvrtka "Park" kojoj je Udruga pčelara donirala deset sadnica da ih posadi na buzetskom području. Ideja je, kaže Blažević, da se projekt provodi više godina, a bude li postao tradicionalna aktivnost, ublažit će se bespašno razdoblje. S vremenom i s povećanjem i širenjem novozasađenih medonosnih biljaka taj bi problem trebao potpuno nestati jer bi se osigurale nove medonosne paše. Samim time stvorili bi se bolji uvjeti za uzgoj pčela, ali i uvjeti za veću brojnost ostalih prirodnih oprašivača koji sudjeluju u stvaranju dodatne vrijednosti u biljnoj proizvodnji i ključni su za održavanje ravnoteže prirodnih procesa.

Udruga pčelara postavila je na prilazima Buzetu dva jumbo plakata s porukama "Čuvajmo pčele", "Ne prskajte za vrijeme cvatnje" i "Bez pčela nema života na Zemlji", kojima želi skrenuti pozornost na opasnost za opstanak pčela uslijed nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi.

- Jumbo plakate smo postavili u suradnji s Udrugom pčelara Bujštine, oni svake godine organiziraju foto natječaj gdje im pristižu fotografije na temu pčela. Na natječaj su se javljali ljubitelji pčela s fotografijama iz svih krajeva Lijepe naše pa se na temelju pristiglih fotografija odabrala tema jumbo plakata, kaže Blažević.

Nabrajajući aktivnosti buzetske Udruge pčelara dodaje da su uspjeli nabaviti ručnu prešu i sterilizator za izradu satnih osnova. Zamišljeno je da svaki pčelar, član pčelarske udruge može sam izrađivati satne osnove od svog voska tako da satne osnove koje daje pčelama nemaju drugih primjesa. Ove projekte podupire i sufinancira Istarska županija, a podržava i Grad Buzet.

Pčelarska udruga pomaže svojim pčelarima i u nabavci pogača za prihranu pčela, staklenki za med. Prošle godine dobila je gradski prostor na korištenje kojeg je uredila, postavila je struju i vodu, nabavila mlin za šećer, miješalicu za tijesto da se može u bespašnom razdoblju u njemu izrađivati pogače i prihranjivati pčele.

Kažu da je sjever Istre poznat po medu od akacije, lipe, ima i nešto meda od kestena zahvaljujući zrenjskom području, dok je livadnog meda jako malo jer se livade više ne kose, nema ni ispaše, a pašnjaci su se pretvorili u šume. Pčelinjaci su postavljeni na područjima od desetak metara pa sve do 750 metara nadmorske visine.

Na buzetskom području ima oko 1.300 pčelinjih zajednica, od toga oko tisuću košnica za medenje.

- Ovogodišnja pčelarska sezona bila je relativno dobra samo zato što je 2019. godine bila nikakva pa smo zadovoljni i s ovakvom prosječnom. Svojevremeno se, godinama unazad, znalo dobiti 20 do 30 kilograma meda po košnici, a sada smo sretni i s 12 do 15 kilograma, jer se polja ne obrađuju, nema ni stoke ni ispaše, kaže povjerenik pčelarske udruge Emil Prodan te dodaje da su svi pčelinjaci registrirani preko GPS-a.

Posjet sajmovima

Pčelari Istarske i Primorsko-goranske županije, njih više od 120 iz svih pčelarskih udruga, u organizaciji pčelarske udruge Buzet posjetili su početkom godine pčelarski sajam u Beogradu, najveći u regiji. Buzetska udruga broji 37 članova i osnovana je 1989. godine i od tada djeluje u kontinuitetu. Posjet sajmovima jedna je od važnih aktivnosti.

"Slatki sajam" u Beogradu međunarodna je manifestacija koju organizira Savez pčelarskih organizacija Srbije. Sajam je bio prilika da se po najpovoljnijim uvjetima nabavi i kompletna pčelarska oprema te repromaterijali. Prvog dana organizirao se međunarodno stručni seminar "Pouzdano protiv varoe", a predavač je bio dr. Ralph Buchler iz Instituta za pčelarstvo iz Kirchhaina, Njemačke, doktor pčelarstva, istraživač i biolog. Drugog dana sajma predstavljene su inovacije u pčelarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater