NAJNOVIJE


NOVA UDRUGA

BOLETUS BUJŠTINE O OSNIVANJU UDRUGE U UMAGU: To neće umanjiti naš ugled i aktivnosti

| Autor: Luka JELAVIĆ
(L. JELAVIĆ)

Neprimjerenim ocjenjuju to što je ranije dugogodišnji predsjednik njihove udruge, a još uvijek službeno i dopredsjednik Društva gljivara Bujštine "Boletus", Josip Marino Šimić, osnovao sličnu udrugu s istim imenom

Nakon što je sve gljivare Bujštine, pa i one iz drugih udruga u Hrvatskoj, iznenadila vijest o osnivanju nove gljivarske udruge s nazivom "Boletus Umag", upravni odbor Društva gljivara Bujštine "Boletus" želio je upoznati članove i prijatelje da Društvo gljivara Bujštine i dalje postoji, da se ne cijepa, te da nastavlja djelovati. Neprimjerenim ocjenjuju to što je ranije dugogodišnji predsjednik njihove udruge, a još uvijek službeno i dopredsjednik Društva gljivara Bujštine "Boletus", Josip Marino Šimić, osnovao sličnu udrugu s istim imenom. Upravni odbor Boletusa ocjenjuje neprimjerenim i namjeru preuzimanja primata kojega Boletus Bujštine godinama ima među hrvatskim gljivarima, pa i u drugim zemljama.

Nekoliko izložaba gljiva godišnje

- Mi ne možemo nikome osporiti osnivanje posebne udruge, ali nema smisla s našim nazivom, a da to učini naš član to je u suprotnosti sa statutom i svim običajima. Boletus, društvo gljivara Bujštine je osnovano za cijelo područje Bujštine, od Antenala i Livada do granice sa Slovenijom na sjeveru, od Zrenja do mora, tako imamo i članove s cijelog područja. Netočno je da je taj naš član inicijator osnivanja Boletusa. Na osnivačkoj skupštini predstavnik Umaga bio je Miljenko Bošnjak, a prvo sjedište Društva bilo je u Marušićima, gdje je i osnovano 14. siječnja 2000. godine. Utvrdili smo i znak Boletusa, što je kasnije taj naš član preoblikovao i koristio po svojoj volji, što nije dopušteno, prenio je sažetak rasprave predsjednik Boletusa – Društva gljivara Bujštine Željko Ružić, ujedno i predsjednik istarskog gljivarsko – mikološkog saveza, koji je i osnovan na inicijativu članova Boletusa Bujštine. Šimiću spočitavaju što je samovoljno predstavljao Boletus u nekim prigodama, na raznim skupovima, bez znanja vodstva Društva ocjenjujući to u najmanju ruku nekorektnim.

Boletus Bujštine osnovan je prvenstveno radi edukacije stanovništva, posebno mladih, o gljivama. Po tim aktivnostima Boletus je jedno od najaktivnijih društava u Hrvatskoj, organiziraju nekoliko izložaba gljiva godišnje na cijelom području Bujštine, članovi Boletusa organiziraju predavanja za najmlađe u vrtićima i školama, organiziraju razne gljivarske manifestacije, a posljednjih šest godina Boletus je jedino gljivarsko društvo koje organizira i humanitarne akcije.

Nekorektan potez bivšeg predsjednika

- Na sreću, mnogi članovi i naši prijatelji izvan Bujštine osjetili su nekorektan potez nekadašnjeg predsjednika, sada člana Boletusa, koji nije ni kada mu je istekao predsjednički mandat napravio primopredaju, tako da mi u Umagu imamo stvari i opremu našeg Društva u prostorijama koje smo mi dobili, a ne ta njegova nova udruga. To se mora napraviti, on je uvijek to izbjegavao. Nije točno ni da se naše članstvo osipa. Naprotiv, imamo sve više mladih, što me posebno veseli. Uostalom, Boletus je i ove godine od Grada Umaga dobio organizaciju velike manifestacije Dana gljiva, čime je nastavljena tradicija. I to nešto govori o nama, kaže Željko Ružić.

- Osnivanjem nove udruge mnogi naši prijatelji su samo kratko bili zbunjeni, ali sada je svima sve više jasno da Boletus Bujštine i dalje postoji, da nesmetano i dalje djeluje na cijelom području, pa tako i u Umagu. Zahvaljujemo gradovima i općinama, kao i turističkim zajednicama, što nas i dalje podržavaju, tako da ovaj nekorektan potez našeg člana, o čijem će statusu zbog kršenja Statuta raspravljati Upravni odbor, ničim nije umanjio naše aktivnosti i naš ugled. Mi nastavljamo pripremati razne izložbe i druge manifestacije radi naših sugrađana, to je naš osnovni cilj, tako da nas to osnivanje udruge s istim nazivom neće pokolebati niti omesti u nastavku naših brojnih zadaća, zaključuje Željko Ružić.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam