DANI MEDA LABINŠTINE

BOGATSTVO OKUSA: Od svinjskog vrata s medom i palentom do pačjih prsa i sjajnih slastica raznih vrsta!

Pčelarska udruga Labin još jednom je pokazala kako se i u teška vremena uz puno truda i volje može organizirati kvalitetno događanje

| Autor: Branko BIOČIĆ


Ovogodišnji 6. Dani meda Labinštine 2021. održani su unatoč neizvjesnosti do zadnjega trenutka, s obzirom na pandemiju koronavirusa. Organizacija je bila mudra i odgovorna, a odvijala se na dva osnovna mjesta: u urbanom pčelinjaku za djecu te u dvorištu osnovne škole Matije Vlačića. Svi zainteresirani koji su željeli kušati uzorke meda pristigle na ocjenjivanje ili dobiti stručan savjet vezan uz primjenu pčelinjih proizvoda i apiterapiju - to su i mogli.

Pčelarska udruga Labin u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom, uz potporu Grada Labina, općina Labinštine i Turističke zajednice Grada Labina i TZ-a općina Sv. Nedelja, Raša i Kršan, još jednom je pokazala kako se i u teška vremena uz puno truda i volje može organizirati događanje kojim će svojim sugrađanima promovirati i ponuditi kvalitetne pčelinje proizvode, a najmlađima vratiti osmijeh na lice edukacijom vezanom uz pčele i njihove proizvode.

Dišpet Zajci

Prigodno je uz samu manifestaciju nekoliko restorana napravilo i posebne specijalitete s medom. Neke smo i posjetili da vidimo kako izgledaju ponuda i ovaj izazov posebnih okusa, zanimljivih mirisa i uzbudljivih tekstura.

Elvis Zulijani, konoba Dišpet

O ponudi poznatog restorana Velo Kafe pisali smo prošle nedjelje, a za današnji broj posjetili smo Konobu Dišpet u Zajcima na Pićanštini, koja se nalazi na samoj glavnoj cesti između Potpićna i Gračišća. U Konobi Dišpet, koja je otvorena 2019., vlasnik Elvis Zulijani ujedno je i glavni kuhar. Za ovu akciju Konoba Dišpet   ponudila je mednu salatu od piletine i povrća, koja je ukusna, lagana, hladna, uzbudljive teksture i izvanrednog okusa, za glavno jelo svinjsko pečenje s medom i prilogom koje se topi u ustima, a za desert flambirane medene jabuke kao poseban doživljaj.

Medna salata, konoba Dišpet

- Inače se uključujem u razne akcije, posebice one Turističke zajednice Središnje Istre, a kako ipak živim na Labinštini, uključio sam se i u ovu akciju Dana meda sa svojom posebnom ponudom koja se može kušati još do utorka 30. studenog. Željeli smo ljudima ponuditi nešto novo, a ujedno pomoći ovdašnjim OPG-ima. Bilo je problema s nabavom meda do kojeg sam uspio doći tek u Puli na OPG-u Kampari, kaže Elvis Zulijani, koji je potanko opisao svoja jela:

Konoba Dišpet

- Medna salatu je sa sezonskim povrćem i mariniranom piletinom, medom i domaćim pršutom. U nju idu rukola, radić, kukuruz, tikvice, masline, paprika, rotkvice, pileća prsa, domaći pršut, med, sve u prosjeku po četiri dekagrama. Glavno jelo je svinjski vrat s medom i palentom. To mariniramo 24 sata prije, s medom, senfom, malvazijom, pivom, majčicom dušicom, ružmarinom. Sve skupa pečemo četiri sata na 160 stupnjeva a nakon toga vratinu razrežemo na komade i priložimo palentu. Desert su flambirane jabuke s medom i skutom. Zadovoljni smo posjetom, uglavnom su dolazili gosti s Labinštine i područja Rijeke, rekao je Elvis Zulijani, koji je najavio da će od 1. do 19. prosinca sudjelovati i u Danima kupusa koje organizira TZ Središnje Istre.

Inače, Konoba Dišpet nudi   tjesteninu, meso, ribu, domaće namirnice iz loklanih OPG-a i vrhunska istarska vina koja predvodi susjed vinar Goran Baćac. Među jelima ističe se pijat Dišpet u kojem su kobasice od tovara, sir s tartufima, domaći istarski pršut i crne masline. Dišpetu i Velom Kafeu u ovoj akciji pridružili su se restoran Dorina u Plominu i hotel Peteani na usponu za stari Labin.

Dorina Plomin

Dorina je ponudila mirisne slastice koje su uz vizualna probudile i sva ostala čula. Torta s karameliziranim kruškama, ricottom i cvjetnim medom na podlozi od prhkog tijesta je bogate teksture, voćno-kremasto aromatična, tijesto je hrskavo i topi se u ustima. U ovom kolaču sjedinjeno je bogatstvo okusa i sastojaka harmonično i besprijekorno. Nakon toga slijedi torta s mascarponeom, medom, lješnjakom, karamelom i biskvitom koji je nježne i mekane pjenaste teksture koja se topi u ustima. Niti presladak niti prezasitan, ovaj kolač bio bi pravi odabir za ljubitelje laganih osvježavajućih slastica.

Tu je i torta s marmeladom od smokve, kremom od vanilije, savršeno mekog soćnog i laganog biskvita s medom i bademima. Također nije preslatka, unatoč bogatstvu sastojaka, a čitava paleta okusa stapa se u harmoničnu cjelinu. Posljednja na redu je crostata sa svježim sirom, makom, medom, marmeladom od šljiva posipana orasima i svakako je po svojoj teksturi ali i bogatstvu okusa zanimljiva, ukusna i posebna.

Uz sve navedeno restoran Dorina nudi i krafe u umaku od naranče i meda, koji zaokružuju ovaj slatki izazov.

Hotel Peteani

Toplo predjelo - krem juha od bundeve sa sladoledom od pileće jetrice i meda od kadulje s kroketom od pačjih prsa, bundeve i pileće jetrice iznenadit će sva osjetila. Prvi zalogaj juhe je lagan i harmoničan, tako mek i svilenkast, decentan dok se u podlozi okusa osjeća lagani dodatak đumbira. Drugi zalogaj već poznatom okusu uz dodatak kapi maslinovog ulja karakteristične zelene note, pomalo gorkastog bademastog okusa, čitavom jelu dodaje novu dimenziju i intenzivniju notu.

Hotel Pateani, uspon za stari Labin

Naredni zalogaj obogaćen je sladoledom od pileće jetrice koji je lagano intenzivirao okus i upotpunio teksturu juhe, dajući joj posebnu dimenziju. Nakon toga slijedi kroket koji uz bogatu aromatičnu kremastu teksturu juhe dodatno naglašava svoju hrskavost, a nježni komadići pačjih prsa oplemenjuju svojom novom teksturom. Sam za sebe kroket je uzbudljivog okusa, a spojeno s juhom jelo postaje očaravajuće dobro i svaki novi zalogaj je novi užitak. Možda je jedina mana što je bundeva sezonskog karaktera pa neće ostati u stalnoj ponudi.

Pačja prsa u umaku od naranče, hotel Pateani

Tu su i pačja prsa s umakom od kaduljinog meda i soka od naranče servirana s pireom od mrkve s komoračem i čipsom od krumpira aromatiziranim začinskim biljem - također su savršenog okusa koji se isprepliće u nekoliko nijansi ovisno od priloga, umaka, začinskog bilja. Desert od maruna u parfe kremi od meda je lagan, kremast ukusan i također interesantne teksture. Od njezine lagane kreme do komadića maruna i čokolade koji su se ispreplitali u savršenoj sinergiji s umakom meda od kadulje, u kojem se osjećalo malo slatkoće i arome.

Sva jela su bila izbalansirana do savršenstva, ukusna, aromatična, drugačija…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum