PANDEMIJSKI "BIJELI TJEDAN"

BEZ PCR TESTA NA SKIJANJE JEDINO U BIH I SRBIJU Istranima je Platak jedina opcija, ali od danas i tamo postoje ograničenja

  Ostale države u kojima su Hrvati navikli odlaziti na skijanje prema dostupnim informacijama otvaraju svoja skijališta većinom u siječnju. Francuska primjerice 23.siječnja 2021., Austrija ima otvorena skijališta još od 24.prosinca 2020., ali su zatvoreni restorani i smještajni objekti, a tako će ostati do kraja siječnja 2021. Švicarska i Slovenija otvorile su svoja skijališta, ali kao i sve gore navedene države ne primaju Hrvatske državljane bez negativnog PCR testa

| Autor: Ružica KORACA
ilustracija (snimio Cristian Bruno Galić)

ilustracija (snimio Cristian Bruno Galić)


Da je vrijeme normalno, ovih dana masovno bi se išlo na skijanje. Ali nije normalno. Ove godine organiziranih skijanja za sada nema, kaže nam vlasnik putničke agencije Zeatours iz Pule Floris Milohanović. U Italiji, primjerice, skijališta neće započeti s radom najvjerojatnije do 18. siječnja 2021. godine.

Milohanović ove godine neće organizirati skijanja, te je svjestan da se prijašnje godine sigurno neće ponoviti.

"Neka skijališta u Bosni i Srbiji otvorila su svoja vrata, ali mi tamo nećemo organizirati skijanja. Mi smo prijašnjih godina više išli prema Italiji. Tamo imamo partnere na velikim skijalištima", kazao nam je Milohanović. 

Velika tuga

Trećina godišnjeg poslovanja putničke agencije koju vodi odnosi se na skijašku sezonu. Da nema poticaja Vlade, njegova putnička agencija ne bi opstala. Kod organizacije skijanja također su uključene djelatnosti poput prijevoza, smještaja, servisiranja i najma opreme, skijaških učitelja te mnoge druge.

Nino Stančić Vidrač iz Hrvatske udruge ljubitelja skijanja također neće raditi nikakve planove. Inače, od 2015., od kad je udruga osnovana, imali su ture po poznatim skijalištima.

"Prošle skijaške sezone putovali smo u Francusku, Italiju i Austriju. Na tradicionalnom otvorenju u Katschbergu sudjelovalo je 500 skijaša, u Nassfeldu na petom Hrvatskom ski i snowboard festivalu sudjelovalo je 600 ljudi. Sveukupno s nama je putovalo preko 3.000 skijaša. Ove godine iskreno ne znamo više što predvidjeti, već nam je muka i tuga od svih uspomena i svega što smo propustili prošle sezone, a kamoli tek ove. Nadamo se da će se skijališta otvoriti početkom veljače i s obzirom na količine snijega raditi sve do sredine travnja. Sve je jako teško predvidjeti, pratimo sve naše članove kojih je preko 5.000", kaže Stančić Vidrač.

Dubravko Grgić iz Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu Istre kazao nam je da se za sada ništa neće organizirati.

"Baš smo nedavno imali sastanak preko Zooma s članovima. Program postoji, ali počet će se ostvarivati tek kad se ukinu testovi kod ulaska u države u koje želimo ići skijati i samoizolacija po povratku", kazao nam je Grgić.

Dodaje da je staza u Tarvisiu rezervirana, samo je cilj da se ide natrag bez izolacije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater