USUSRET "BIJELOM TJEDNU"

NEMA ZIME ZA ISTARSKE SKIJAŠE Škole bi mogle odobriti učenicima četiri dana izostanka

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Izmjenom datuma školskih praznika u prosincu i siječnju, učenici osnovnih i srednjih škola u Istri, odnosno njihovi roditelji, ostali su uskraćeni za povoljnije cijene skijaških aranžmana u Italiji, Sloveniji i Austriji. Poznato je naime, da iz istre svake godine na skijanje u siječnju odlazi otprilike između 11 i 12 tisuća skijaša i ostavljaju nemali iznos za zimske radosti

  

Mnogi se istarski rekreativni skijaši pitaju što će biti ove godine sa skijanjem te u kojem se siječanjskom terminu planira organizirano ići na snijeg. Naime, izmjenom datuma školskih praznika u prosincu i siječnju, učenici osnovnih i srednjih škola u Istri, odnosno njihovi roditelji, ostali su uskraćeni za povoljnije cijene skijaških aranžmana u Italiji, Sloveniji i Austriji. Poznato je naime, da iz Istre svake godine na skijanje u siječnju odlazi između 11 i 12 tisuća skijaša i ondje ostavljaju nemali iznos za zimske radosti. 

Prvi tjedan u siječnju najjeftiniji 

Sada kad je termin školskog raspusta izmijenjen, od 23. prosinca do 7. siječnja, posezona iza Sveta Tri kralja, više neće biti toliko moguća, već će roditelji biti primorani bukirati skijanje za vrijeme trajanja zimskih praznika, koji se poklapaju s karnevalom i visokom sezonom.

Kako teku pripreme za zimske radosti i kako stoji knjiga rezervacija za skijanje pitali smo pulski Zeaturs i umašku Turistru, dvije jedine istarske agencije koje organiziraju grupna skijanja za učenike i roditelje. Floris Milohanović iz pulske agencije ne krije nelagodu zbog tih promjena koje će, po njegovim riječima, bitno utjecati na ovogodišnje skijanje kod djece.

- Baš zbog ovih pitanja i mi agencije smo ove godine dosta kasno izišli sa ponudom za skijanje. Koliko je nama poznato, od putničkih agencija iz Istre, naša i ona iz Umaga su jedine koje za skijaše iz Istre, posljednjih godina organiziraju skijanja za grupe, paket aranžmane koji uključuju prijevoz, smještaj, školu skijanja...

Kao što je već u nekoliko navrata spomenuto u terminu Nove godine, do Befane (6. siječnja), te u zadnjem tjednu u veljači, kad je ove godine drugi dio zimskih praznika za školarce u Istri, posebno kad je u pitanju Italija koja je i najinteresantnija destinacija za naše skijaše, cijene su puno više kako smještajnih kapaciteta, tako i skijaških karata, ističe Milohanović.

 Umjesto tjedna, na vikend skijanje 

U odnosu na cijene u razdoblju od 5. do 12. siječnja, cijene za vrijeme hrvatskih praznika su puno više ali je i mnogo teže naći raspoložive smještajne kapacitete. Jer primjerice u Italiji, baš tada su školski praznici i traje tjedan karnevala. A to je za jednu tročlanu ili četveročlanu obitelj to je jako velika razlika u cijeni.

- Kao i posljednjih godina, najpovoljnije cijene su u prvoj polovici siječnja kada u Italiji traje posezona, ovisno o destinaciji.

Primjerice, pet polupansiona u odličnom hotelu s tri zvjezdice na skijalištu Folgaria u terminu od 6. do 11. siječnja, mogu se dobiti već za 1.840 kuna. To je cijena za odrasle, a djeca imaju popuste ovisno o dobi. U tom terminu petodnevna skijaška karta za odrasle iznosi 118 eura, za juniore 96, a djeca mlađa od osam godina imaju besplatnu kartu, ističe Milohanović.

Kada govorimo o skijalištima u našoj susjednoj regiji Friuli Venezia Giulia Zoncolan, Piancavallo, Tarvisio, Sella Nevea, Forni di Sopra, cijene su još puno povoljnije. Njihovi turoperatori su, ne znajući da će doći do promjene u kalendaru praznika hrvatske škole, izišli još više u susret. Bitno je i to da naši skijaši više gledaju vikend ili petodnevna skijanja, a manje tjedna zimovanja. 

Agencije ne očekuju pad odlazaka 

- Petodnevna skijaška karta u terminu od 7. do 27. siječnja za odrasle iznosi 83 eura, za djecu rođenu od 2006. do 2012. godine samo 39,5 eura. Nakon 27. siječnja, cijene skipasa su puno veće.

U našoj ponudi ove godine imamo organiziran Ski klub u Trentinu, na skijalištu Folgaria i to u terminu od 5. siječnja. Za djecu koja idu bez roditelja, pripremili smo i dva ski kampa, jedan od 6. siječnja na slovenskom skijalištu Krvavec i drugi od 27. siječnja na skijalištu Cerkno, priča Milohanović.

Prema nekim informacijama koje smo zaprimili iz Županije i nekih istarskih gradova i općina, po pitanju skijanja za učenike ne bi trebalo biti nikakvih problema. Naime, za pretpostaviti je da će istarske osnovne i srednje škole, svim zainteresiranim učenicima koji žele ići na snijeg, boraviti na zdravom planinskom zraku, omogući izostanak od nastavna dana u periodu od 7. do 11. siječnja iduće godine.

- Iako smo imali puno problema oko same organizacije i izmjene termina ovogodišnjeg bijelog tjedna, moramo reći d smo zadovoljni dosadašnjim rezervacijama. Najviše smo rezervirali dječji kamp u Cerknu. Zadovoljni smo prodajom i ove zime ne očekujemo pad. Mislim da ćemo biti na razini kao prošle godine, zaključio je Milohanović. 

Porečani u Tonale, Puljani na Mőlltaler

Ski klub Poreč i ove godine svoje članove vodi na tradicionalno odredište Passo del Tonale ispod ledenjaka Persena. Ski klub Umag također odlazi u Tonale, ali neće izbjeći glavnu destinaciju Livigno. Ski klub Labin svoje članove vodi u Val Gardenu, dok dio Puljana u privatnoj režiji odlazi na Kronplatz. Skijaški klub Istra iz Pule već idućeg tjedna kreže put ledenjaka Mölltaler, nakon čega se njegovi skijaši sele na Kronplatz. 

Ova skijaška sezona, po svemu sudeći, neće biti upitna kad govorimo o količini snijega. Već prošlog tjedna prva su pahulje počele bijeliti Alpe, čak i u nizinama. Prema izvješću portala Snow forecast i Bergfex, na najnižim obroncima Alpa ima već skoro pola metra svježeg snijega. Pripreme su u tijeku, topovi također "pucaju snijeg" i otvaranje sezone neće biti upitno. Uglavnom će se to dogoditi koncem mjeseca u gotovo svim skijaškim destinacijama na Dolomitima i u susjednoj Sloveniji. Tijekom ovog tjedna na Alpama se očekuje dodatni snijeg koji će na najvišim predjelima poput ledenjaka doseći i metar

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum