ROVINJ

BESPRAVNA GRADNJA KAO RAK-RANA Od sto rješenja za uklanjanjem, srušeno tek 18 nelegalnih građevina

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Rovinj i u ovoj godini očekuju značajni projekti (Milivoj MIJOŠEK)

Rovinj i u ovoj godini očekuju značajni projekti (Milivoj MIJOŠEK)


Naši komunalni redari posao odrade do određene točke do koje imaju ovlasti, da bi sve zbog nerada drugih palo u vodu. To nema smisla, i zato sam gorljivi zagovornik da se ovlasti, barem u slučaju bujanja bespravne gradnje, spuste na lokalnu samoupravu, kaže gradonačelnik Marko Paliaga

 

Tradicionalno siječanj je mjesec rekapitulacije (ne)obavljenog u protekloj godini, ali i planiranja radova za predstojeću. Na tu temu razgovarali smo i s prvim čovjekom Rovinja, gradonačelnikom dr. Markom Paliagom te ga upitali kako ocjenjuje proteklih dvanaest mjeseci, što je dobro, a što manje dobro učinjeno, i što nam u novoj 2020. godini slijedi. 

Gradnja sjeverne luke i gradskog bazena

Po nekoj navadi krenuli smo s pozitivom, a toga u 2019. godini nije nedostajalo. Započete su, naime, neke od kapitalnih investicija koje bi trebale stubokom izmijeniti i učiniti boljim život građana, ali i izmijeniti vizuru grada. Konkretno, započeta je gradnja sjeverne luke San Pelagio, ali i nasušno potrebnog zatvorenog bazena kojeg će, uz građane, koristiti plivači i vaterpolisti.

- Nakon pedeset godina grad će, konačno, dobiti zatvoreni bazen, ali i komunalnu lučicu. Dakle, 17. siječnja započeli su radovi u sjevernoj luci, a za bazen iščekujemo otvaranje ponuda 20. siječnja. Nadam se da će sve ponude biti u okviru planiranih financijskih sredstava, dakle negdje oko 60 milijuna kuna, da bi i s tim investicijama mogli započeti. Naravno, te strateške i kapitalne investicije neće završiti u ovoj, već u narednoj 2021. godini kada će biti i operativne, kaže prvi čovjek Rovinja od kojeg doznajemo kako se s investicijama u pomorskoj infrastrukturi neće stati jer se aktivno radi na novim projektima.

Govoreći o investicijama, najavio je, prije svega, daljnje povećanje broja vezova za brodice pa, po izgradnji sjeverne luke, počinje izgradnja komunalne lučice u Veštru i izgradnja sjevernog lukobrana Katarina. To su tri ključna pomorska objekta koji će obilježiti slijedećih pet godina.

- Uz pomorska ulaganja se odvijaju i u sportsku infrastrukturu pa ćemo, pored samog bazena, u 2020. godini završiti i priču oko streljane i natkrivenog boćališta u Ulici braći Božić. Nismo zaboravili ni na naše najmlađe sugrađane i učenike te se značajna sredstva planiraju ulagati i u taj sektor. Konkretno, lani smo uredili područni vrtić u Mondelacu, a započela je i izgradnja vrtića u Rovinjskom Selu pa vjerujem da će do 15. lipnja biti spreman za otvaranje. Lani su također okončane brojne investicije u Osnovnoj školi 'Vladimir Nazor', od krova, drvenarije i fasade, da bi u ovoj uslijedilo kompletno uređenje školske sportske dvorane. U školstvo će se, također, uložiti više od sto tisuća eura i to konkretno u novu kuhinju OŠ Jurja Dobrile, dok će u Talijanskoj osnovnoj školi biti sanirano krovište, rekao je nadalje Paliaga. 

Stopostotna priključenost na kanalizaciju

Govoreći o cestovnoj i prometnoj infrastrukturi ustvrdio je da niti taj segment nije zanemaren, a posebno su se dobro, kaže, pokazale novoizgrađene biciklističke staze koje se nastavljaju uređivati i u ovoj godini i to u smjeru Villas Rubina i Polara, odnosno u smjeru Valalte.

- Slijedi nam i sanacija Omladinske i Istarske ulice, izgradnja kružnog toka u naselju Lamanova, kao i čitav niz manji zahvata po gradu. Ono na što sam posebno ponosan jest činjenica da će 2019. godina ostati upamćena po izgradnji kanalizacije, odnosno činjenici da je Rovinj zabilježio stopostotnu priključenost na sustav kanalizacije. U taj sam projekt bio involviran u samom startu i na njega sam, bez lažne skromnosti, i osobno vrlo ponosan jer sam, uz kolege iz Odvodnje, sudjelovao u njemu od nule i to kao direktor Komunalnog servisa i Odvodnje, pa ga i ocjenjujem jednim od najvećih uspjeha u karijeri. Dakle, s početnih 43 posto, uspjeli smo, u roku od 14 godina, izgraditi preostalih 67 posto javne kanalizacije i dobiti zaokruženi stopostotni sustav javne odvodnje, kaže dr. Paliaga navodeći da sada slijedi priključivanje u sustav, odnosno faza procesa odabira najboljeg ponuđače za pročistač Kuvi koji će se izgraditi u suradnji s Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvom.

- Pročistač, koji bi trebao biti instaliran i izveden kroz dvije godine, osigurat će nam dobivanje pročišćene vode potrebne za navodnjavanje zelenih površina i s njegovom uporabom bit ćemo jedan od prvih gradova u zemlji, odnosno prvi priznat od strane Europske unije, koji će s 90 posto pročišćene vode navodnjavati sportske terene i ostale potrebne površine u turizmu. Dakle vodu ćemo iz javne odvodne iskoristiti i plasirati za daljnje potrebe.

Upitali smo gradonačelnika u kojoj su fazi projekti doma za vatrogasce te početak uređenja Trga maršala Tita?

- Prostor za novi Dom za vatrogasce osiguran je na području zone Gripule-Spine i u ovom trenutku raspisan je natječaj za njegovo projektiranje. Što se tiče Trga i njegovog opločenja, on mora i hoće startati slijedeće, odnosno najkasnije 2022. godine i on je zasigurno jedan od naših ključnih projekata. Usto, slažem se s opaskom kako je prošlo puno vremena i da to sve skupa predugo traje, no mora se uzeti u obzir da je uređenje Trga točka na 'i', a koja će uslijediti nakon drugih, već obavljenih ili radova koji su u tijeku, a koji su bili, po mišljenju struke i građana, važniji za kvalitetu života Grada i njegovih građana. Dodao bih, i da će rovinjski vatrogasci u 2021. godini dobiti kredit za nabavku opreme i modernizaciju svoje Javne vatrogasne postrojbe. Riječ je o kreditu   od 10 milijuna kuna, uz koji će naša, rovinjska vatrogasna postaja postati jednom od najmodernije opremljenih u zemlji, obećava Paliaga. 

Neprihvatljiv je nerad državnih službi

Na pitanje što je najveći problem Rovinja, ne razmišljajući ni trena veli "bespravna gradnja, u svim oblicima i na svim mjestima".

- Dakle, ono što je rak-rana Rovinja i na što, na žalost, ne nailazimo na nikakvu pomoć od strane državnog aparata to je bespravna izgradnja po poljoprivrednim zemljištima. Znam da sam s ukazivanjem na taj problem dosadio, ali opetovano ću ga isticati, kao i ponavljati da ne namjeravam graditi svoju političku karijeru na prozivanju bespravnih graditelja. No, riječ je o doista najvećem problemu Rovinja po kojem, odnosno njegovom nerješavanju, ne želim ostaviti traga i kao takav ostati upamćen kod sugrađana. Od 2017. do 2019. godine od sto pravomoćnih rješenja za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, srušeno je tek njih osamnaest?! Ponavljam, to je rezultat (ne)rada državnih službi u roku dvije godine, a to je nešto što je neprihvatljivo, ističe Paliaga i naglašava da će ih zbog toga i dalje prozivati i apelirati jer mu ništa drugo i ne preostaje, priznaje nam.

- S jedne strane, naši komunalni redari posao odrade do određene točke do koje imaju ovlasti, da bi sve zbog nerada drugih palo u vodu. To nema smisla, i zato sam gorljivi zagovornik da se ovlasti, barem u slučaju bujanja bespravne gradnje, spuste na lokalnu samoupravu. S druge strane, ponavljat ću da apela za pomakom nikad dosta te ću i nadalje insistirati da se sve javne institucije i državni aparat uključe u rješavanje ovog problema. Koliko je on gorući najbolje ukazuje podatak da već sada imamo 42 pravomoćna rješenja za rušenje samo na području grada Rovinja. Smatram da nema razloga za takvo što i da nijedna razumna osoba ne može razumjeti zašto država, pogotovo na svom zemljištu, dopušta da se takve stvari događaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter