IZGRADNJA KANALIZACIJSKE MREŽE

Paliaga: Obavljeno je 50 posto velikog i zahtjevnog posla

Ognjen Pulić i Marko Paliaga (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Ognjen Pulić i Marko Paliaga (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Rovinj prvi u zemlji dobio dozvolu za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojim će se sve prikupljene gradske vode, nakon što budu pročišćene, vraćati i služiti za navodnjavanje zelenih, i turističkih terena

U gradskoj je palači Rovinja održana konferencija za novinare, vezana za jedan od najvećih projekata u zemlji koji se financira sredstvima EU-a, a tiče se izgradnje kanalizacijske mreže u Rovinju. Izgradnjom, a potom i ugradnjom pročistača Rovinj bi u potpunosti trebao biti priključen na kanalizacijsku mrežu čime bi, i infrastrukturnom praksom, i sam postao gradom 21. stoljeća. O tome do kuda su radovi došli, odnosno kada i s kojim se dijelovima starta nakon sezone, govorili su   gradonačelnik Marko Paliaga i direktor "Odvodnje" Ozren Pulić.

Grad bez septičkih jama

- Riječ je o jednom od najvećih projekata financiranom novcem iz fondova Europske unije koji je proglašen i strateški važnim za Republiku Hrvatsku. Konkretno, na današnji je dan izgrađenost kanalizacijske mreže na 50 posto, dok je pročistač za vode na natječaju. Ono što želim istaknuti i to da je Rovinj prvi grad u zemlji, koji je dobio dozvolu za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojim će se sve prikupljene gradske vode, nakon što budu pročišćene vraćati i služiti za navodnjavanje zelenih, i turističkih terena, objasnio je gradonačelnik Rovinj Marko Paliaga, koji je na dužnosti direktora "Komunalnog servisa" više godina pripremao ovaj projekt. Dodao je, i kako će dovršetkom velikog i zahtjevnog posla, Rovinj biti grad bez septičkih jama s gotovo 100 postotnom prekrivenošću kanalizacijske mreže.

- Uz ovaj civilizacijski čin koji ide u korak s vremenom u kojem živimo, dodajmo i da će uz podzemlje, na neki način profitirati i nadzemlje pošto će svi putovi i trase kojima prolazimo, ne samo dobiti nove asfaltirane i uređene prometnice već i ostalu podzemnu infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Rovinja.

Radovi kreću 17. rujna

Po riječima direktora rovinjske "Odvodnje" Ognjena Pulića, radovi se nastavljaju 17. rujna, odmah po okončanju glavne turističke sezone.

- Od tog datuma "Odvodnja" ulazi u sve ulice. Podsjećam i da je "Odvodnja" u dogovoru s Gradom Rovinjom, na zamolbu građana, napose iznajmljivača, prekinula sve radove na terenu iako je riječ o projektu od strateške važnosti. Dakle, u rujnu ponovno smo u Rovinjskom Selu gdje počinju radovi na iskopima i polaganju cijevi, a potom i zatrpavanju u dijelovima ulica Radovani, Vičani, Pudarica, Rovinjska ulica, Morovi Lakuverca, Rudelići, Stjepana Žiže, odnosno u ulicama Velebići, Njive Župani, Longo, Piriti i Stjepana Žiže, u ukupnoj dužini kolektora od oko šest tisuća metara, kaže Pulić, dodajući da će do konca godine na gradilištu Bolničko naselje i Borik biti ugrađene cijevi za sve vakuumske vodove kao i da će ulica Brunetti i dijelovi Val de Lesso i Viktora Cara Emina biti zatrpane u dužini od oko 1300 metara. Što se pak tiče gradilišta sanitarni kolektor Gripole do kraja će godine biti okončan, zaključio je Ognjen Pulić, dodajući i da će se tijekom 2019. godine radovi nastavljaju i izvode zacrtanim hodogramom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini