MARIN LEROTIĆ U SABORU:

BESPRAVNA GRADNJA JE SVE VEĆI PROBLEM U ISTRI Tražimo uvođenje gradskih građevinskih inspektora

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Marin Lerotić (snimio M. MIJOŠEK)

Marin Lerotić (snimio M. MIJOŠEK)


Zastupnik IDS-a Marin Lerotić tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika u Hrvatskom saboru još jednom je pozvao Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da prestane ignorirati problem bespravne gradnje. Ističe da već nebrojeno puta upozoravaju, ali ništa se ne događa. 

- Nevjerojatno je da nitko u nadležnom ministarstvu ne čuje ili ne želi čuti za problem bespravne gradnje. Svaki dan situacija je sve gora i gora, u potpunosti je izmakla kontroli. Nevjerojatno je da se pojedinci u ovoj državi ponašaju kao da se pojedini zakoni uopće ne odnose na njih, upozorio je Lerotić i naveo da se betonskim blokovima i pločama nepovratno uništavaju poljoprivredno i šumsko zemljište, morska obala i priobalje, dok država ne čini ništa.

Lerotić je ponovio da su gradonačelnici svih deset istarskih gradova donijeli deklaraciju kojom su pozvali nadležno ministarstvo da se kroz zakonske izmjene omogući ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi upravo oni koji su najbliži ovom problemu mogli reagirati i zaštititi prirodnu, graditeljsku i kulturnu baštinu koja se bespravnom gradnjom uništava. Praksa je pokazala, istaknuo je, da na način kako je to trenutno zakonski regulirano, od prijave komunalnog redara građevinskoj inspekciji pa do izlaska građevinskog inspektora na teren, znaju proteći tjedni, ponekad i mjeseci, pa bespravni objekt već bude završen i u funkciji. 

- Jasno je da stvari ne funkcioniraju i da je stanje alarmantno te da hitno treba nešto poduzeti po tom pitanju. Stoga je krajnje vrijeme da se stvari pomaknu s mrtve točke, da riješimo problem i zaštitimo prostor u priobalju. Problemi i izazovi su sastavni dio života svakog čovjeka, međutim ako izazove naše generacije ostavimo generaciji iza nas, tada se moramo suočiti s poražavajućom činjenicom da mi kao generacija nismo uspjeli u našoj misiji, poručio je Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini