Nino Kernjus (Milivoj MIJOŠEK)
S velikim zadovoljstvom ga se moglo pratiti kako svakom gostu, svakoj narudžbi pristupa s neizmjernom ljubavlju. S ništa manje strasti obraćao se gostima da sazna jesu li zadovoljni, jer njegov je moto bio da nitko iz konobe Astarea ne smije otići nezadovoljan
Anton Nino Kernjus rođen je 10. lipnja 1949. godine u selu Radovani, Općina Višnjan, gdje je završio osnovnu školu, a Srednju ugostiteljsku u Puli. Njegova gastro karijera započela je u restoranu Peškera ugostiteljsko-turističkog poduzeća Riviera, gdje je radio 23 godine. Nakon toga bio je deset godina šef kuhinje Hotela Pical, jednog od najboljih porečkih hotela.
Vrhunski šef kuhinje
Godina 1992. bila je prijelomna u ugostiteljskoj karijeri Nina Kernjusa, jer kreće u privatni ugostiteljski biznis tako da od Riviere uzima u najam porečku kafeteriju Peškera. Svoje vrhunsko kuharsko umijeće, nagrađeno više puta, sasvim potvrđuje zajedno sa suprugom Almom i svojom obitelji u konobi Astarea u Brtonigli. Od samog početka rada stvara imidž kultne konobe plodova mora i isključivo jadranske ribe (ali i domaće janjetine ispod peke). Nino Kernjus je ostao poznat i po izvanrednoj komunikaciji s gostima.
Dugogodišnji čelni čovjek porečke Riviere Franco Palma kaže za Nina Kernusa da je njegovim odlaskom u vječnost (18. ožujka 2020.) Istra izgubila vrhunskog ugostitelja i sjajnog čovjeka te naglašava za Nina da spada u plejadu najboljih šefova kuhinja koje je Riviera imala. Na svom gastro putu izvanredno je to započeo u restoranu Peškera, dok je u Hotelu Pical zabilježio potpunu afirmaciju i izrastao u vrhunskog šefa kuhinje. Unatoč velikim obvezama na tom planu nesebično je prenosio svoje bogato i inspirativno znanje i umijeće na nove mlade kuhare više generacija porečke Riviere. Palma, međutim, posebno podvlači da je Nino Kernjus, kao svestrani ugostiteljsko-turistički stručnjak, svoje kuharsko umijeće, organizacijske sposobnosti i izvrstan smisao za komunikaciju s gostima najbolje potvrdio kao vlasnik konobe Astarea u Brtonigli.
Duga lista gostiju
Duga je lista njegovih gostiju i među njima su bile mnoge veoma poznate ličnosti iz državnih struktura te svijeta politike, kulture i sporta iz Hrvatske i mnogih drugih zemalja.
I poznati istarski gastro stručnjak Franko Lukež najprije za Nina ističe da je bio dobar i pošten čovjek. Ostat će zapamćen i po neizmjernoj ljubavi za posao kojim se bavio više od 45 godina. Za njega je ugostiteljstvo doslovce bila strast i s velikim zadovoljstvom ga se moglo pratiti kako svakom gostu, svakoj narudžbi pristupa s neizmjernom ljubavlju. S ništa manje strasti obraćao se gostima da sazna jesu li zadovoljni, jer njegov je moto bio da nitko iz konobe Astarea ne smije otići nezadovoljan.
Nino je volio i poštivao sve sudionike u gastro poslu, cijenio je svoje vjerne dobavljače, osoblju je bio učitelj, prijatelj i drugi otac, a gostima je uvijek nastojao ugoditi - bili su mu svetinja. Upravo zbog tih osobina Nino je, zajedno sa suprugom Almom, Astareu pretvorio u gastronomsko-hedonistički hram iz kojeg se izlazilo ne samo sitiji, zadovoljniji, nego i sretniji.