TRGANJE PRI KRAJU

AKO JE LANI BILA BERBA STOLJEĆA, OVA JE JOŠ MALO BOLJA Nekom je svanulo više, nekom manje, ali najbitnije je da nikome nije smrklo

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Razlog skepsi leži u vrlo kišnom i hladnom ovogodišnjem svibnju, nakon kojeg su naglo uslijedile velike vrućine, što je ne samo kod loza nego i kod maslina poremetilo uobičajeni tijek cvatnje i oplodnje. Danas, u trenutku kad je većina vina već pretočena, a manji dio još uvijek fermentira, vinari su mnogo zadovoljniji: katastrofa se ipak nije dogodila, čak suprotno tome, iako naravno nije svugdje sve isto

  

Kad je krajem kolovoza i početkom rujna počela ovogodišnja berbe grožđa u istarskim vinogradima, mnogi su istarski vinari bili vrlo skeptični i predviđali su podbačaj uroda od 20 do 40 posto. Glede kvalitete bili su malo optimističniji, ali u procjenama oprezni jer je tek trebalo vidjeti kako će se sve ponijeti kasnijih tjedana, pogotovo vremenske prilike. Razlog skepsi leži u vrlo kišnom i hladnom ovogodišnjem svibnju, nakon kojeg su naglo uslijedile velike vrućine, što je ne samo kod loza nego i kod maslina poremetilo uobičajeni tijek cvatnje i oplodnje. Danas, u trenutku kad je većina vina već pretočena, a manji dio još uvijek fermentira, vinari su mnogo zadovoljniji: katastrofa se ipak nije dogodila, čak suprotno tome, iako naravno nije svugdje sve isto. 

Berba je kasnila desetak dana

 Tako nam se rovinjski vinar Damir Dobravac pohvalio da mu je ovogodišnja berba jedna od najboljih ikada.

- Ako je lani bila berba stoljeća, ove godine je još malo bolja. Prezadovoljan sam, i naprosto je nevjerojatno što se dogodilo: nakon tog nesretnog kišnog svibnja očekivali smo lošu berbu, a ispalo je super, čak nam ni prinos nije smanjen, štoviše, nešto kiše koja je padala u vrijeme berbe je prinos čak i povećala. Lisna masa se cijelo vrijeme dobro držala, pod velikim i zdravim listovima narasli su i dobri grozdovi, priča nam Damir Dobravac sa zamjetnim oduševljenjem i zadovoljstvom.

Jedino na što je loše proljetno vrijeme utjecalo u njegovih šest hektara vinograda je desetak dana kasnija berba u odnosu na lanjsku. Dobravac je prezadovoljan i kvalitetom, a to potvrđuju i prvi uspjesi vina iz lanjske i predlanjske berbe koja pomalo iz bačava prelaze u butelje da bi oslobodila mjesto vinima iz ovogodišnje berbe. U nedavnom izboru najboljih istarskih terana kojeg je sastavio poznati vinski stručnjak i promotor Saša Špiranec, upravo je Dobravčev teran Gašpar iz 2018. proglašen najboljim mladim teranom. "Naši su vinogradi blizu mora, na dubokoj crvenoj zemlji, i ti su uvjeti zaslužni što se Rovinjština sve više pozicionira u kategoriji ozbiljnijih i strukturiranijih vina, a ovogodišnja će berba to i potvrditi", optimističan je Dobravac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater