MEDULIN

AKCIJA ČIŠĆENJA PODMORJA U GUVNINOJ UVALI: Najviše je izronjenih staklenih boca i staklenka, te maski, disalica i veliki broj plastičnih šlapa

Na akciji čišćenja Guvnine Uvale kod Medulina sudjelovalo je nešto više od 25 ronioca, 20 mjesnih ribara i 10-ak volontera, koje je okupio Ronilački klub Centar iz Medulina * U akciju je uključen brod za prijevoz putnika, dvije ribarske brodice i 11 pomoćnih plovila, a pridružila se ekološka brodica Eco 1, Dezinsekcije iz Rijeke

| Autor: Glas Istre
Razvrstavanje otpada na ribarskom molu Štraminjoni

Razvrstavanje otpada na ribarskom molu Štraminjoni


U nedjelju je u Medulinu završena prva od niza akcija čišćenja podmorja koje organizira Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima i Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković u sklopu strateškog projekta Marless.

Posebnost ovih akcija čišćenja podmorja leži u dodatnom koraku razvrstavanja i popisivanja morskog otpada u kategorije kojima se utvrđuje njegovo porijeklo. Također dodatan doprinos je provođenje akcija na odabranim lokacijama prije i nakon turističke sezone. Naime, nakon ponovljenih akcija u rujnu po prvi puta dobiti će se uvid o količinama otpada koje se tijekom godine nakupljaju.

Strateški odabrane tri lokacije

Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, za izvršenje akcija strateški su odabrane tri različite lokacije - Medulin kao turistički centar, Brestova kao trajektna luka, te Luka Rovinj zbog blizine centra grada i same marine. Na osnovu ovih parametara moguće je odrediti izvor otpada i preporučiti mjere za njegovo smanjenje.

- To je upravo ono čemu težimo, namjera nam je da provedbom ovih akcija i definiranjem mjera osiguramo jedan trajniji rezultat, odnosno da na dobrobit budućih generacija doprinesemo smanjenju morskog otpada, poručuju iz IRENA-e i CIM-a.

Foto

Na akciji čišćenja Guvnine Uvale kod Medulina sudjelovalo je nešto više od 25 ronioca, 20 mjesnih ribara i 10-ak volontera, koje je okupio Ronilački klub Centar iz Medulina. U akciju je također uključen brod za prijevoz putnika, dvije ribarske brodice i 11 pomoćnih plovila. Akciji se također pridružila i ekološka brodica Eco 1, Dezinsekcije iz Rijeke. Obuhvaćena je površina od 9.100 četvornih metara.

Česti ribolovni konopi i plutače

Izvučen otpad utovaren je na plovila koja su potom isti iskrcala na ribarski mol Štraminjoni, gdje su volonteri sortirali prikupljen otpad.

- Prilikom akcije prikupljeno je nešto više od 530 kilograma raznog odbačenog morskog otpada. Ukupno je pronađeno i analizirano 966 predmeta i to 53 posto stakla, 36 posto plastičnih predmeta, 6 posto metala i 4 posto gumenih predmeta. Najčešći pronađeni predmeti su bile staklene boce i staklenke, te predmeti za plažu kao što su maske, disalice, ali i veliki broj plastičnih šlapa, kazala je nakon obrade prikupljenog otpada Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora.

U prikupljenom otpadu česti su bili i predmeti korišteni u ribolovnim aktivnostima gdje su prevladavali konopi i plutače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini