OPĆINSKO VIJEĆE LIŽNJANA

Adriatic innovations želi graditi marinu u zaljevu Kuje - Konobica


Općinsko vijeće Ližnjana na sinoćnoj je sjednici donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) Marina - Kuje. Izradu tog dokumenta financirat će tvrtka Adriatic innovations koja je iskazala interes da na području u zaljevu Kuje - Konobica izgradi marinu s 350 vezova. Naime, izrada UPU-a preduvjet je za realizaciju ove investicije, koja se kani realizirati na površini od 19 hektara, uključujući kopneni i pripadajući morski dio. Ova tvrtka nautičkog turizma osnovana je tek 7. veljače ove godine, a kao vlasnici navedeni su Rostyslav Viovk, Olena Vovk i Filip Višić, koji je ujedno zastupnik i član Uprave tvrtke.

Ližnjanski načelnik Marko Ravnić, međutim, objašnjava da će Adriatic innovations financirati izradu UPU-a koji će biti usvojen nakon što bude provedena javna rasprava. No, Ravnić upozorava da to ne znači da će upravo ovaj investitor i graditi marinu budući da će se nakon usvajanja UPU-a raspisati javni natječaj za izgradnju marine, odnosno za dobivanje koncesije i prava građenja, na koji se mogu javiti i drugi zainteresirani poduzetnici.

Odabrani općinski laureati

- Ovo je prvi pravi korak prema ozbiljnijem razvoju turizma, radi se o UPU-u, a kad će marina biti izgrađena, ovisi o investitorima i provedenom natječaju, podvukao je Ravnić.

U odluci općinara navodi se da je u lučkom području te unutar morskog dijela luke moguće graditi potporne i obalne zidove, obale, molove i lukobrane, postavljati naprave i uređaje za privez plovila i signalizaciju, te obavljati druge slične radove. Sve aktivnosti moraju se uskladiti s odgovarajućim propisom o kategorizaciji luka nautičkog turizma, te luka posebne namjene.

U povodu Dana Općine, u ponedjeljak, 16. travnja u 18 sati dodijelit će se javna priznanja i počasti zaslužnim pojedincima. Tako će plaketu dobiti prof. dr. sc. Barbara Buršić Giudici za cjelokupno životno postignuće u unapređenju znanosti, obrazovanje mladih znanstvenika, te istraživanju o Šišanu i šišanskom idiomu. Plaketu dobiva i Ližnjanac Diego Martinčić zbog iznimne angažiranosti u društvenim i tehničkim znanostima, te bavljenju fotografijom, čime promovira i Ližnjan. Plaketu dobivaju i Sportsko - rekreacijski klub Puls te Mjesni odbor Šišan. Općinska priznanja zaslužili su Moreno Božac, Nika Agostelli, Karmela Manzin, Sandra Kliman, Rafaela Perić i Sandi Peruško. Zahvalnice će pak biti uručene Ninu Perkoviću i Roku Ucoviću. Sve su to osobe koje su svojim radom i angažmanom doprinijele razvoju zajednice i njenih članova.

Vijećnici su usvojili niz drugih odluka, među njima i onu o financiranju političkih stranaka koje djeluju u Vijeću, a kojima je namijenjeno ukupno 30 tisuća kuna. U Općinskom je vijeću sedam članova, kojima se dodjeljuje po 2.206 kuna, dok svakoj od šest članica pripada 2.426 kuna. Tako osam IDS-ovih vijećnika dobiva ukupno 18.530 kuna, dvoje vijećnika Istarske stranke umirovljenika 4.632 kuna, dva vijećnika SDP-a 4.412 kuna, dok je vijećnici HDZ-a pripalo 2.426 kuna.

Nadalje, vijećnici su usvojili program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u prošloj godini težak 3,5 milijuna kuna, kao i izmjene programa gradnje te infrastrukture u ovoj godini. Prihvaćeno je lanjsko izvješće o radu Mjesnog odbora Šišan, te usvojen program rada za ovu godinu.

Usvojen je koeficijent plaća za radnike tzv. vlastitog pogona koja će se kretati od 4.000 do 5.000 kuna. Prema objašnjenju Saše Škrinjara, predsjednika Općinskog vijeća, Općina će u roku od sedam dana raspisati natječaj za zapošljavanje jednog stalnog, a u sezoni još dvojice radnika koji će održavati javne površine. Dosad je taj posao dugi niz godina obavljala ližnjanska tvrtka Licinius Hortus. Prema zakonu, koeficijenti plaća morali su biti usvojeni prije raspisivanja natječaja. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum