(Foto: POU Vodnjan)
Skupina sommeliera maslinovog ulja, bivših polaznika Pučkog otvorenog učilišta "Vodnjan-Dignano", ove je godine svoje studijsko putovanje posvetila sjeveru Italije, točnije obalama Jezera Garda i srcu Veneta. Inicijativa, sufinancirana od strane Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lov, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, okupila je oko trideset sudionika na stručnom i kulturnom putovanju posvećenom ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Središnja točka posjeta bila je Uljara Manestrini u Soianu del Lago, gdje su sudionici imali priliku pratiti sve faze obrade maslina i upoznati filozofiju proizvodnje ove renomirane tvrtke. Posjet je završen vođenom degustacijom pet ekstra djevičanskih ulja – iskustvom koje je sudionicima omogućilo usavršavanje osjetilnih vještina i usporedbu različitih sorti i proizvodnih stilova.
(Foto: POU Vodnjan)
Program je uključivao i kulturne i pejzažne atrakcije Veneta. Šetnja slikovitim ulicama povijesnog centra Sirmionea, sa šarmom jezera i tragovima antičkog Rima, te posjet Veroni, gradu bogatom umjetnošću i arhitekturom, omogućili su ravnotežu između profesionalnog usavršavanja i otkrivanja lokalne baštine.
“Tijekom godina – prisjeća se ravnateljica UPA-e Jelena Kancijanić – na edukativnim putovanjima za sommelijere maslinovog ulja posjećivali smo Jezero Garda, Toskanu, Istru i prošle godine Dalmaciju. Svako putovanje pruža priliku za proširenje znanja naših polaznika i usporedbu različitih maslinarskih praksi po tlu, sortama i tehnikama obrade”.
Zahvaljujući stalnoj podršci Županije, Učilište i dalje obrazuje nove profesionalce, sve traženije u sektoru: uljare, restorani, degustacijske sale i poljoprivredna gospodarstva traže stručnjake s posebnim znanjem o obradi maslina te valorizaciji i promociji maslinovog ulja. “Važno je – dodaje Kancijanić – polaznicima osigurati prilike za daljnji profesionalni razvoj i usavršavanje i nakon završetka obrazovnog programa. Edukativna putovanja upravo to omogućuju: upoznavanje novih maslinarskih praksi i širenje mreže kontakata”.
Ovo je bilo bogato i dinamično iskustvo koje je grupi sommeliera maslinovog ulja omogućilo da iz prve ruke upozna jedno od najznačajnijih maslinarskih područja Sjeverne Italije, vraćajući se kući s novim znanjima i idejama za daljnju usporedbu i razmjenu iskustava.