U novoj epizodi serijala "Mjesto za mene" chef David Skoko posjetio je Učku i otkrio neobičnu priču o povratku, onom u kojem glavnu ulogu imaju supovi, veličanstvene ptice grabljivice koje su se nakon više desetljeća vratile u svoje prirodno stanište. A sve zahvaljujući, "restoranu" za supove.
Naravno, ne pravom restoranu, nego posebnom hranilištu koje su 2017. godine postavili stručnjaci kako bi tim rijetkim pticama osigurali dovoljno hrane i pomogli u očuvanju njihove populacije.
Umjesto stolova i jelovnika, ovdje se svakodnevno "poslužuju" obroci za grabljivice koje inače teško pronalaze hranu u prirodi.
Nekad davno supovi su gnijezdili duž cijelog Jadrana. Sa smanjenjem stočarstva i nestankom hrane u prirodi, njihova se populacija naglo smanjila.
- Zato smo odlučili izgraditi hranilište po uzoru na inozemne projekte, da osiguramo stabilnost creske populacije i pokušamo ih vratiti na Učku, objasnili su domaćini neobičnog "restorana".
I uspjeli su, nakon pet godina, supovi su se doista vratili.
Danas se u predjelu Bodaj mogu vidjeti kako nadlijeću travnata područja, dok u južnom dijelu Učke, na nepristupačnim stijenama, ponovno podižu svoja gnijezda, prenosi
HRT.Osim njih, ovdje obitavaju i druge grabljivice, orao zmijar i suri orao, koji, kako domaćini duhovito kažu, svrati na hranilište da si skrati muke.
Projekt je pokrenuo lavinu pozitivnih rezultata, a ideja da "dobar restoran uvijek privuče publiku" pokazala se točnom i u prirodi.
- Sve se, na kraju, vrti oko hrane, uz smijeh zaključuju domaćini.