festival dobre hrane

FOTO / Tuber(food)fest na rubu Motovunske šume: Poznata imena pobjednici natjecanja pripreme fuža s bijelim tartufima

| Autor: Gordana Čalić Šverko


U gastro natjecanju održanom u sklopu dvodnevnog Tuber(food)fest - festivala dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva, tartufom, pobjedu je u Livadama - centru svijeta tartufa, odnio Bruno Radoš predstavnik Valamar Riviere koji je prema ocjeni ocjenjivačkog suda pripremio najbolje fuže s bijelim tartufima. Konačno, u zoni tartufa upravo je u tijeku sezona bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu.

Doktorat na temu tartufa

Drugo mjesto zauzeo je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, a treće domaćin, oprtaljski načelnik Leo Bazjak. Sva tri natjecatelja okušala su se i u izradi domaćih fuža i u njihovoj pripremi s tartufima pri čemu su asistirale mještanke Marica Zanko, Liljana Štokovac, Mirela Vežnaver i Nives Bertović.

Fabrizio Vižintin, Bruno Radoš, Leo Bazjak (Snimila Gordana Čalić Šverko)Fabrizio Vižintin, Bruno Radoš, Leo Bazjak (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U tročlanom žiriju bili su Emanuela Štokovac Radoš TZ Grožnjan, Nicol Vranjac Štokovac TZ Oprtalj i Nives Ipša iz Zajednice Talijana Livade - Gradinje.

Zasukali su rukave (Snimila Gordana Čalić Šverko)Zasukali su rukave (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tuber(food)fest, Zajednica Talijana Livade - Gradinje, u suradnji s oprtaljskom Turističkom zajednicom i Općinom Oprtalj te mještanima naselja Livade i okolnih sela, pokrenula je 2018. godine. Cilj je dodatna promocija tartufa.

- Ove godine u program smo uvrstili predavanje talijanske autorice koja piše doktorat na temu tartufa i uspoređuje tartufe u Istri i u Italiji na bazi trogodišnjeg istraživanja, prenijela je predsjednica Zajednice Talijana Livade - Gradinje Irina Štokovac.

Uz prigodan sajam domaćih proizvoda, kao i dječjih radova, u Livadama, mjestu uz rub Motovunske šume, moglo se degustirati najbolje burgere u gradu by Martin: Portolano s kestenima i Livadese s tartufima. Na gastro punktu Zajednice Talijana Livade - Gradinje, uz domaće fuže s tartufima i nedevu s tartufima, u ponudi su bili i domaći kolači koje su radile vrijedne mještanke. Pripremile su 40 kilograma domaćih fuža, nedevu s 110 jaja i više od 50 kilograma kolača.

Tradicionalno jelo

Nedeva je tradicionalno jelo tog kutka Istre, kuha se u juhi i poslužuje uz kuhano meso. Svaka kuća u Livadama kuha nedevu, kazala je Štokovac. Priprema se od domaćeg suhog ribanog kruha, jaja, ulja, parmezana, dodaje se sol i papar, oblikuje u štrucu, a u Livadama je pripremaju uz dodatak tartufa.

Jesenska manifestacija održana je u sklopu tradicionalnog sajma u Livadama, u sklopu svetkovine sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika mjesta. Tijekom dvodnevnog programa Udruga tartufara "Istra" održala je pokazno traženje tartufa, u subotu su se angažirali Ivan Vukadinović i Noel Dušić.

Pokazno traženje tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)Pokazno traženje tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Održano je i predavanje "Istarski bijeli tartuf, priča koja prelazi granice" Alessije Verri, lutkarska radionica za djecu izrade lutaka "Tartufi" uz uvodni igrokaz "Priče s nonom Reginom", a u subotnjoj verziji uz cjelodnevni glazbeni program "Tria Istra", u šatoru je organziran nastup Mambo Kingsa i DJ-a Nikole Z Kukurini.

Trio Istra (Snimila Gordana Čalić Šverko)Trio Istra (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U nedjeljni program uvela je sv. misa u crkvi sv. Ivana Kapistrana, a na programu su bili i nastup Limene glazbe Zajednice Talijana Buje, radionica izrade domaće tjestenine za djecu, pokazno traženje tartufa, nastup polaznika škole harmonikaša Davida Beletića, te predstava za djecu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama