21. VALBANDON POD ČRIPNJOM

Među gotovo 150 sudionika Valbandonci napravili najbolju riblju, a ekipa iz Srbije mesnu čripnju

| Autor: Sandra Zrinić Terlević
(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)


Ekipa NK Valbandon napravila je najbolju riblju čripnju, a ekipa "Sačijada" iz srpskog grada Stražilovo najbolju mesnu čripnju te pritom uz velike ovacije i podršku publike, zaradili i prigodne nagrade u vidu pršuta i vina. Odlučila je tako tročlana komisija na čelu s renomiranim chefom i jednim od najboljih hrvatskih kuhara Davidom Skokom u nimalo zahvalnom zadatku odabira najbolje pripremljene čripnje u sklopu manfestacije 21. Valbandon Open ispod čripnje održane na valbandonskoj plaži.

(Pre)malo ribe

Kako je pritom naglasio Skoko, natjecalo se 20 ekipa i svi su pripremili doista odlične čripnje te su o pobjednicima odlučivale nijanse.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

- Ono što me malo razočaralo je da su pripremane svega tri, četiri riblje čripnje, a ostalo su sve bile mesne. Bilo je tu od teletine, svinjetine, janjetine do kunelića, iako je riba, pogotovo ona masnija, vrlo zahvalna za čripnju. No, očito se ljudi boje raditi s ribom što je šteta, rekao je Skoko.

Rezimirajući pak ono što je komisiji servirano na ocjenjivanje, Skoko je rekao da je bilo izuzetno dobrih čripnji, a neke su bile fantastične!

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)Ekipa NK Valbandon (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

- Osobno sam pobornik toga da se neka tradicionalna jela pripreme na malo drugačiji način i stoga sam tu davao i više bodova, rekao je Skoko i svim natjecateljima savjetovao da se dogodine ne boje ribe, ali i da se potrude oko samog serviranja jela i ljepote tanjura jer i to donosi ekstra bodove. Inače, uz Skoka, komisiju su činili i Milena Pajković Rudan te višegodišnji pobjednik valbandonske manifestacije i majstor čripnje Mladen Radošević koji je ovogodišnja jela ocijenio "još višom kvalitetom pripreme u odnosu na lani".

Dakle, čak 20 ekipa i gotovo 150 ljudi pripremalo je čripnju u subotu popodne od 15 do 20 sati prije samog ocjenjivanja te proglašenja najboljih u 21.30 sati. U konačnici drugo mjesto u pripremi riblje čripnje odnijela je "Opaka ekipa", a treće "Grota", dok su u pripremi mesne čripnje drugim mjestom nagrađeni "Mexican de Dignan", a ekipa N.I.P. trećim.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)Majstori mesne čripnje iz Stražilova (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Istovremeno održano je i natjecanje u rezanju pršuta, a među 12 natjecatelja, pobjedu s najfinije izrezanim pršutom odnijela je jedina ženska predstavnica Aleksandra Pekica kojoj je pehar i prigodnu nagradu dodijelio "majstor od pršuti" Milan Buršić iz vodnjanske Stancije Buršić.

Dekorativne lubenice

Organizator i ove, 21. po redu, manifestacije bila je Turistička zajednica općine Fažana uz potporu TZ-a Istarske županije. Dugogodišnja direktorica TZ-a Fažana Melita Peroković nije krila zadovoljstvo vrlo uspješnom manifestacijom koja je već zagazila i u treće desetljeće održavanja i svake godine bilježi veliki interes, kako sudionika tako i gledatelja.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

- Ovo je dakle već 21 izdanje Valbandona pod čripnjom i ove godine smo imali nevjerojatnih 147 natjecatelja podijeljenih u 20 ekipa, a riječ je i o međunarodnom sudjelovanju. Naime, osim domaćih ekipa, bilo je tu i ekipe iz Slovenije, Srbije, BiH, Italije, Velike Britanije, Nizozemske pa čak i Meksika. Za najbolje su osigurane kvalitetne nagrade, a za ostale dobar provod i izuzetan gastro užitak, naglasila je Peroković.

Za dobru zabavu na valbandonskoj plaži do kasno u noć pobrinuli su se Tu i tamo band & Škico acoustic, a brojni posjetitelji imali su mogućnost i kupnje domaćih delicija poput sireva, pršuta, lubenica, hand made i drugih zanimjivih proizvoda iz domaće radinosti.

U moru štandovske ponude zanimljiv je bio prikaz dekorativnih lubenica koje je rezbario Krunoslav Oreški. Kako nam je otkrio, ovim se kreativnim i zanimljivim poslom bavi već 15-ak godina s obzirom da je po struci profesionalni kuhar.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

- Ovaj zanimljiv način rezbarenja lubenica naučio sam od mojeg mentora i to nastavio izrađivati, uglavnom za potrebe dekoracije stola. Za rezbarenje jedne lubenice treba mi otprilike 35 do 40 minuta. Ove večerašnje su čak i malo prevelike pa lako pucaju, ali najbolje su one srednjih veličina, jer ih se najlakše oblikuje, otkrio nam je Oreški.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama