Fažana je sinoć još jednom ispričala svoju priču o tradiciji, moru i sardelama. Na tamošnjoj rivi i glavnom trgu, uz velik broj posjetitelja, ali i sudionika, održano je 21. izdanje manifestacije "Ča ribari znaju", najsveobuhvatnije prezentacije ribarske baštine mjesta, kako ju je opisala direktorica fažanske turističke zajednice Melita Peroković.
- Ovdje se čuva sjećanje na našu prošlost, prikazuje sadašnjost i prenosi vještine novim generacijama. To je stil života Fažane, naglasila je Peroković.
Središnji dio programa zauzela je Mala ribarska akademija Sardela, osnovana 2004. godine upravo na poticaj idejnog začetnika Bojana Žižovića i lokalnih ribara. Proces soljenja u sklopu Škole, ispričala je direktorica, počeo je krajem travnja, po uputama mentora i ribara. Sudionici su odnijeli svoje napunjene limenke kući i sada, nakon više od tri mjeseca, vratili su ih na ocijenjivanje. Pred posjetiteljima su ih čistili i nudili na kušanje.
- Žiri je imao težak zadatak, ocijeniti desetke uzoraka, od onih izuzetno ukusnih do onih malo preslanih. Mnogi misle da je više soli bolje, ali nije tako. Upravo zato postoji škola, da se nauči prava mjera, objašnjava Peroković. Ove godine u školi soljenja sardela sudjelovalo je 35 ekipa, s ukupno 110 polaznika, od kojih čak trećina djeca do 12 godina.
- Posebno smo ponosni na djecu koja sudjeluju, jer to pokazuje da se u vrtićima i školama potiče ljubav prema tradiciji i radu rukama. A kad ih uključimo u ovakve radionice, vidimo koliko su zadovoljni i zainteresirani, dodala je Peroković. Polaznici su bili svih generacija, od predškolaca do umirovljenika, a oni koji su uspješno naučili sve ribarske vještine dobili su diplome Male ribarske akademije Sardela.
Na rivi, uz zalazak koji je sa svojim ljubičastim i zlatno-žutim tonovima manifestaciji servirao prekrasnu kulisu, polaznici i posjetitelji mogli su se okušati i u krpanju mreža i pletenju vrša. Imali su priliku, što je osobito bilo zanimljivo turistima, naučiti kako očistiti sardele i pripremiti ih za pohanje. Velik interes izazvale su radionice za djecu, a posebno je lijepo bilo vidjeti interakciju između djece i starijih mještana koji su im na zanimljiv način prenosili zanat i tradiciju. Kako lokalno stanovništvo, tako i turisti, uživali su u sjajnoj organizaciji još jednog izdanja manifestacije koja slavi običaje, lokalno ribarstvo i malu plavu ribu.
- Iako ribarska tradicija sve više, nažalost, nestaje u Fažani, uvijek je interesantna. S jedne strane je edukativna, s druge strane imamo taj gastromomenat, prekrasnu glazbu, lijep zalazak sunca i doživljaj je potpun, zaključuje Peroković.
Na rivi se sinoć širio miris svježe pripremljenih sardela, dok su posjetitelji mogli kušati i marinirane i pržene varijante.
- Turisti su oduševljeni, pogotovo kad čuju da je degustacija besplatna. Najviše vole slanu sardelu, ali rado probaju i prženu, otkrila je Marina Orlić, Fažanka iz ribarske obitelji, a koja je na rivi čistila i filetirala sardele pred publikom.
Program je obogaćen i izložbom maketa starih brodova Vladimira Milohanovića, lutkarskom radionicom "Morske štorije" za najmlađe te turnirom u pecanju za djecu. Dojmljiv je bio i ribolov pod feralima, kojim se i danas ponose fažanski ribari. Glazbeni ugođaj upotpunili su Klapa Intriga, Erik Balija te Irena i Mauro Giorgi Acoustic.