(Foto TZG Vodnjana)
Turistička zajednica grada Vodnjana organizirala je predstavljanje te se predstavila s prijedlogom suradnje ugostiteljima s Vodnjanštine ne bi li na praktičan način sačuvali i promovirali tradiciju izrade Torte de Mandole.
Na taj način TZG Vodnjana daje podršku lokalnim ugostiteljima da dobiju jednu posebnu i prepoznatljivu ponudu u svojim lokalima, a samim time nastavljaju zajedno raditi na promociji i čuvanju brenda ove vodnjanske tradicionalne slastice. Uključeni u projekt, ugostitelji postaju čuvari vodnjanske tradicije čiji je dio i priprema poznate tradicionalne vodnjanske slastice – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
(Foto TZG Vodnjana)
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Predstavljanje do sada poduzetih koraka i aktivnosti od strane TZG Vodnjana-Dignano vrlo su važne u postupku i nastojanju zaštite ove torte kao nematerijalnu kulturnu baštinu, a samim time što se i danas degustira u brojnim obiteljima, a nadalje i u lokalnim ugostiteljskim objektima, bit će jedan važan doprinos očuvanju ovog recepta i tradicije.
(Foto TZG Vodnjana)
Važnost uključivanja lokalne zajednice, a time u ovom slučaju ugostitelja, važno je kako bi se sačuvale tradicijske vrijednosti ovog kraja. Od radionica do degustacja, sve je to dio aktivnosti koje su važne da se neke nematerijane vrednote ne zaborave.