(Snimio Zvonimir Guzić)
Jubilarni 25. Dan otvorenih podruma Istre koji se već tradicionalno održava posljednje nedjelje u svibnju, privukao je i ove godine tisuće ljubitelja vina i istarske tradicije, nudeći im jedinstvenu priliku da iz prve ruke upoznaju lokalne vinare, kušaju vrhunske etikete i uživaju u autentičnom ambijentu vinskih podruma, vinograda i konoba. Ova eno-gastro manifestacija već četvrt stoljeća predstavljaja važan most između proizvođača i potrošača vina, ističući bogatstvo i raznolikost istarske vinske scene.
Čast da otvori ovogodišnji festival vinskih podruma pripala je vinariji Dešković smještenoj na uzvisini, i okruženoj vinogradima i maslinicima, pored sela Kostanjica u Općini Grožnjan. U ime organizatora na otvorenju su bili prisutni predsjednik Vinistre Luka Rossi i direktor Ivan Marić, dok je svojim prisustvom svečanost uveličala i županijska delegacija predvođena županom Borisom Miletićem u pratnji pročelnice Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nade Prodan Mraković te pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezia Pinzana.
(Snimio Zvonimir Guzić)
– Kao i svake godine, "Wine Day" tradicionalno započinjemo u vinariji koja je na Vinistri osvojila šampionsku titulu za mladu malvaziju. Ove godine ta čast pripala je obitelji Dešković, kojoj i ovom prilikom iskreno čestitam na iznimnom uspjehu. Titula je tim vrednija kada uzmemo u obzir da smo ove godine dodatno postrožili kriterije ocjenjivanja – pobjednička malvazija morala je proći čak tri kruga selekcije kako bi zasluženo ponijela šampionsku lentu. Ovom prilikom želim zahvaliti i Istarskoj županiji, na čelu sa županom Borisom Miletićem, koji svih ovih godina pruža snažnu podršku Vinistri te kontinuirano promovira vinarstvo i vinogradarstvo kao jednu od ključnih gospodarskih grana Istre – rekao je predsjednik Vinistre Rossi.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Popularna manifestacija okupila je oko 50 vinara i destilerija s cijelog poluotoka, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku za kušanje vrhunskih vina i upoznavanje s bogatom istarskom vinskom tradicijom. Sve je počelo od ranog jutra, kada su posjetitelji, uz kotizaciju od 10 eura, mogli preuzeti narukvicu koja je ujedno služila kao ulaznica za sve vinarije uključene u manifestaciju. Radi lakšeg obilaska, ulaznice su se mogle preuzeti prema geografskom principu: u vinarijama Fakin u Motovunu i Cattunar u Brtonigli za regiju Sjeverna Istra, u vinariji Damjanić u Poreču za porečku regiju, u vinariji In Sylvis u Svetom Petru u Šumi za Središnju Istru, u vinariji Dobravac u Rovinju, u vinariji Fuhtar u Nedešćini za Istočnu Istru te u Medei u Vodnjanu za regiju Južna Istra. Narukvica je uključivala degustaciju tri vina u svakoj vinariji, odnosno destilata u destileriji u bilo kojem dijelu Istre, a broj vinarija i destilerija nije bio ograničen.
-Zbog velikog interesa, posjetitelji su svoj dolazak u određenu destinaciju trebali najaviti unaprijed kako bi se izbjegle gužve i dugo čekanjr, rekao je direktor Vinistre Marić i dodao kako su već u tijeku pripreme za sljedeći veliki događaj - najcjenjenije svjetsko ocjenjivanje vina, Decanter, koje će se početkom srpnja održati u hotelu Kempinski pokraj Savudrije.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Koliko je poljoprivreda uz turizam bitna gospodarska grana u Istarskoj županiji, istaknuo je i župan Boris Miletić.
– Ovakve manifestacije pokazuju kako poljoprivreda, kada se temelji na vrhunskoj kvaliteti, može stvoriti dodanu vrijednost i biti snažan pokretač razvoja. To je smjer kojim trebamo i dalje ići. Naime, u usporedbi s velikim vinskim silama, mi količinama zasigurno ne možemo konkurirati, ali zato možemo i uspijevamo kvalitetom. Iako smo relativno mala regija, Istra je danas itekako prepoznata na svjetskoj vinskoj karti, rekao je istarski župan Miletić. Dodao je kako mu je posebno drago što Istarska županija od samih početaka, još od 1990-ih, kontinuirano podupire poljoprivrednike i vinogradare, bilo kroz sadni materijal, različite fondove ili sustave poticaja što se kroz godine pokazalo kao uspješna regionalna politika.
– No, ključ uspjeha leži u malim ljudima, u obiteljima poput Dešković, koje ulažu svoju ljubav, znanje i trud u ono što rade. Upravo zahvaljujući njima, naš je uspjeh prepoznat i izvan granica Istre, o čemu svjedoči i velik broj posjetitelja iz drugih krajeva, istaknuo je Miletić, dodavši kako će Županija i ubuduće pružati podršku ovakvim pozitivnim i uspješnim pričama, u kojima je kvaliteta temeljna vrijednost.
O bogatom vinorodnom kraju Gornje Bujštine i njenoj dugoj enološkoj tradiciji nekoliko je riječi rekao i načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.
– Naša općina temelji svoj razvoj na tri ključne smjernice. Kulturi i turizmu koji su usko povezani, treba dodati i poljoprivredu, s posebnim naglaskom na proizvodnju maslinovog ulja i vina. Upravo ova manifestacija, sa svojom polazišnom točkom u Kostanjici, dodatno potvrđuje našu orijentaciju da poljoprivredi damo jednu od ključnih uloga u razvoju zajednice, istaknuo je Stocovaz. Dodao je kako vinogradarstvo i proizvodnja vina dominiraju na području općine, što potvrđuju i nedavno osvojena priznanja dviju lokalnih vinarija: obitelji Dešković za mladu malvaziju te vinarije Žigante za odležalu malvaziju.
– Ta priznanja najbolje oslikavaju važnost smjera kojim idemo, a naši proizvođači imaju našu punu podršku, poručio je načelnik.
Vinarija Dešković nalazi se na uzvisini iznad Ponte Portona u neposrednom kontaktu sa prirodom i okolnim vinogradima. Srdačan domaćin Franco Dešković nije krio oduševljenje što ovogodišnji jubilarni 25. Dan otvorenih podruma Istre kreće iz njegove "kantine".
(Snimio Zvonimir Guzić)
-Interes ljudi za ovakvim oblikom vinske ponude iz godine u godinu sve je veći, a potražnja nerijetko nadmašuje količine koje uspijevamo proizvesti. Iako smo prostorno donekle ograničeni, ulažemo u obnovu vinograda i sadnju novih loza kako bismo mogli odgovoriti na sve veće potrebe tržišta. Naša bijela zemlja izuzetno pogoduje sorti malvazije, za koju već godinama osvajamo brojna priznanja, što potvrđuje kvalitetu i ovog našeg podneblja, rekao je čelni čovjek obitelji Dešković koja u svojoj ponudi osim vina ima i druge domaće delicije koje sami proizvode od pršuta, sira, ombola do ekstra djevičanskog maslinova ulja i raznih rakija sa travama.
Novost ovogodišnje manifestacije bila je i uvođenje vinske putovnice, svojevrsnog suvenira i vodiča kroz čarobnu vinsku turu Istrom. Svaki je posjetitelj, uz ulaznicu, dobio vlastitu putovnicu u koju je na svakoj posjećenoj vinariji ili destileriji mogao zatražiti pečat. Osim što je služila kao praktičan orijentir pri obilasku, vinska putovnica je i lijepa uspomena na jedinstveno eno-gastro iskustvo.
Na Labinštini, samo su se dva vinara, članovi udruge vinara i vinogradara "Trs", uključila u ovogodišnju manifestaciju "Dan otvorenih vinskih podruma" u Istri. Svoja su vrata otvorili Goran Baćac u Kukurinima koji je goste, grupe i pojedince iz Istre i preko Učke uz svoja vrhunska i nagrađivana vina ponudio sirom, pršutom i domaćim kobasicama te Valter Licul iz OPG Licul u Nedešćini.
(Snimio Branko Biočić)
Valter i njegov sin Piero nudili su svoja vina pod zajedničkim imenom Fuhtar a tu smo zatekli mlade Riječanke u obilasku istarskih podruma.