prepoznatljiv znak istre

Sutra je tradicionalni 24. Dan otvorenih podruma. Sudjeluje više od 50 vinarija, a ima i jedna novost

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Merlo de Graia)

(Snimio Merlo de Graia)


Jubilarnu 30. Vinistru koja se prije desetak dana održala u porečkoj dvorani Žatika, posjetilo je više od 10 tisuća ljubitelja vina i vinskih profesionalaca. Među usklađenim vinskim štandovima, na kojem je svoja vina predstavilo 80-ak izlagača, s čašom u ruci šetali su svi oni koji su htjeli isprobati nagrađena vina, kako istarskih, tako i stranih proizvođača.

Među posjetiteljima našli su se i brojni turisti koji ne propuštaju ovu manifestaciju iz godine u godinu, kao ni degustirati naše autohtone sorte poput malvazije i terana, na čijim je temeljima izgrađena istarska vinska scena. A nakon uspješne Vinistre, sve ljubitelje dobre kapljice očekuje još jedan atraktivan događaj - 24. Dan otvorenih podruma u Istri - Wine day, koji će se održati ove nedjelje.

U ovoj manifestaciji, koja se tradicionalno održava posljednje nedjelje u svibnju, sudjeluje više od 50 vinarija i nekoliko destilerija iz svih dijelova poluotoka. Od 9 do 19 sati, posjetitelji će imati priliku kušati starija i mlada istarska vina, ali i zaviriti u autentične vinarije, podrume i obiteljska imanja i vinograde.

Ove godine manifestaciju prati i jedna novost. Naime, sudjelovanje se naplaćuje, ulaznice su deset eura, a mogu se kupiti na web stranici Vinistre. Na sedam punktova (vinarija) bit će moguće preuzeti narukvicu koja omogućuje neograničen ulaz u vinarije, a popis i informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici Vinistre.

Ulaznica uključuje degustaciju tri vina po vinariji, no potrebno je rezervirati termin u odabranim podrumima putem e-maila.

Vinska putovnica

Kako saznajemo od Sanje Brnobić, voditeljice marketinga Vinistre, svatko će dobiti narukvicu i malu vinsku putovnicu s kojom može ići od vinarije do vinarije a poželjno je da posjetitelj, nakon što odluči koje podrume želi obići, što prije rezervira termin putem e-maila kod odabranih vinara.

Za manifestaciju vlada velik interes, do ponedjeljka je bilo dvjestotinjak prodanih ulaznica, no očekuje se da će se prodaja ulaznica najveći broj kupljenih karata biti do kraja tjedna.

Brnobić je naglasila da kupnjom ulaznica po simboličnoj cijeni, posjetitelji podržavaju i sudjeluju u projektu sadnje vinograda klonske selekcije terana na pomno odabranoj, vrhunskoj mikrolokaciji u Motovunu.

Vrijednost ovog desetogodišnjeg projekta, koji je krenuo ovih dana, vrijedan je više od 100 tisuća eura, a udruga Vinistra realizira ga u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

- Velik je to projekt, a cilj je da se ne priča samo o autohtonim sortama, već da se one očuvaju za buduće generacije te da se podigne svjesnost o njima. Jedan od 120 članova Vinistre, vinar Fakin, dao je na korištenje svoj vinograd, gdje se upravo sade bezvirusni i cijepljeni trsovi, a on će i voditi brigu o samom vinogradu. Mikrolokaciju u Motovunu potvrdio je Institut, budući da je ona izuzetno pogodna za teran, rekla je Brnobić.

- Cilj je iz starih vinograda terana selektirati bezvirusne elitne trsove kako bismo podigli proizvodnju ove jedinstvene autohtone sorte na višu razinu. Ovim projektom članovi udruge Vinistra ujedinjeni su u želji da naš teran koji već sada ima iznimne karakteristike, postigne još bolje rezultate, izjavio je Luka Rossi, predsjednik udruge vinogradara i vinara Istre - Vinistra, uz poziv svim prijateljima istarskih vina da posljednje nedjelje u svibnju još jednom dođu u Istru.

Tijekom ovog hedonističkog doživljaja u istarskom stlu nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do različitih kupaža. Posjetitelji će imati i priliku kušati i nagrađivana vina s nedavno održane Vinistre.

Podsjetimo, na tradicionalnoj dodjeli nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija, najboljom svježom malvazija proglašena je ona vinarije Bastian iz Buja, dok je Vinarija Deklić iz Ferenci dobila priznanje za najbolju odležanu malvaziju iz 2020. godine i mladi teran, Benvenuti je dobio priznanje za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon iz Slovenije za zreli refošk.

Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show. Na ocijenjivanju je ukupno dodijeljeno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja

Prepoznatljiv znak Istre

Projekt je nastao 90-ih godina u Toscani pod pokroviteljstvom udruge "Movimento per il turismo del vino" s ciljem razvoja novog vida turističke promocije vina. Većina vinskih podruma u Italiji tada nije bila dostupna gostima. Nekoliko godina nakon, ova se inicijativa pretvara u globalni pokret, a priključuju joj se Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi, Stellenbosch u Južnoafričkoj Republici, Conarwarra u Australiji, Mendoza u Argentini te regije u Chileu i Urugvaju.

Godine 1999. u projekt Wine Daya uključuju se hrvatske regije - Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog prvog izdanja, kojem se priključilo 37 vinskih podruma i oko 800 posjetitelja, događaj je u narednim godinama postao jedan od najiščekivanijih festivala vinske kulture, a ujedno i jedan od prepoznatljivih simbola Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter