Prvo izdanje Svjetskog dana istarske kobasice u Svetom Petru u Šumi, zavičaju istarskih kobasica, pamtit će se po uprizorenju istarske prašćine koja je u tradiciji Istre bila središnji zimski događaj u seoskim domaćinstvima. Ni vjetar ni kiša druge prosinačke nedjelje nisu omeli znatiželjnike da se okupe u Svetom Petru u Šumi i u šatoru ispred Hrvatske kuće kobasica dožive ugođaj jednog od segmenata istarske tradicije.
Svjetski dan istarske kobasice, prvim rezom svinje teške 155 kilograma, simbolično su otvorili istarski župan Boris Miletić i supetarski načelnik Mario Bratulić, uz asistenciju županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana.
Župan se prisjetio djetinjstva. - Kao dica se domišljam ča smo mi tad bili delali. Kako mali onda smo držali prasca za rep, mišali krv da se nebi zgrušala, a najkontentiji smo bili kad bi od mjehura učinili balu, tekli po livadi i zogali nogomet. Moj otac je rodom z Labinšćine i tamo je bio običaj kada je bila prašćina učiniti črne fuže.
To je bija jedan poseban specijalitet koji se još dan danas zadržao. Mislim da treba držati do svojega, čuvati našu tradiciju, ne daj Bog da se zatare jer jedino na taj način možemo i sutra biti ono što je Istra, ipak malo drugačija od drugih, posebna, poručio je župan Miletić.
- Prašćina po starinski je ono ča smo svi nikad imali doma, poli babe, dida ili poli nas. Danas je tega sve manje. Danas dica to više ne moru nideri videti i zato je lipo da su se u Svetom Petru u Šumi odlučili prikazati je, poručio je županijski pročelnik Ezio Pinzan te naglasio da je najbitnije da se takova tradicija ne izgubi.
Načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić kazao je kako su upravo kod župana, u županijskom odjelu za poljoprivredu i u Ministarstvu regionalnog razvoja, dobili potporu kada je odlučeno da se organizira prvi Svjetski dan istarske kobasice kao projekt kroz kojeg promoviramo istarsku klobasicu, staru tradiciju prašćine i lokalne proizvođače s ciljem da se promocija nastavi ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i kroz veliku promociju i sajma i kobasice sljedeću godinu u Bruxellesu i New Yorku.
Bratulić je također istaknuo da se u sklopu jednog projekta s Ministarstvom regionalnog razvoja, na nekadašnjoj staroj farmi kraj sportskog centra planira izgraditi inkubator održive poljoprivrede, jedinstven u Hrvatskoj.
- Makinača, berba grojza i prašćina, kad se prasca ubilo, bile su za mićeg čovika na selu kruna cilega dela ča je napravio kroz leto dan, nadovezao se je Viktor Prenc, jedan od članova Udruge S klobasico u EU koji su se pobrinuli za bekarenje svinje i obradu mesa, s time da je zbog zakonske regulative, svinja prethodno zaklana u klaonici.
Pokazali su kako se pripremaju svi proizvodi od svinje koji se dobivaju bekarenjem: pršut, špaleta, panceta, žlompart koji su se potom začinili tradicionalnim začinima i solju. Također se mogao vidjeti proces izrade istarskih kobasica, proizvodnje svinjskih ucvirki i svega ostalog po starinskom običaju.
Na Svjetskom danu istarskih kobasica mogli su se dobiti i stari recepti za izradu domaćih kobasica od vrsnih znalaca u kobasičarstvu, među njima i od Edija Turčinovića jednog od članova pobjedničkog tima naziva "Lasagna forever - Meštri z najštabelijin klobasicami", pobjednika ovogodišnjeg prvog Svjetskog prvenstva u izradi istarske klobasice, održanog u ožujku u sklopu desetog međunarodnog sajma S klobasicom u Europu.
- Sada je štajun od delanja domaćih klobasic. Delamo ih ka i ča su naši stari delali pred sto let. Stavi se sol i papar. Skuha se vino. U vino gre česan, lavrika i ružmarin. Kada se to prokuha se procidi, zlije po mesu i sve skupa zmiša. Neki stavlja bićerin rakije, ali to je od hiže do hiže. Svaka fameja poli nas u Istri ima neki svoj način izrade domaće klobasice, prenio je Edi Turčinović.
Osim razgledavanja prezentacijskog dijela, moglo se degustirati i kupiti najbolje istarske kobasice lokalnih proizvođača. Među njima i OPG-a Franjul, šampiona ovogodišnjeg desetog međunarodnog sajma S klobasicom u Europu i osvajača kobasičarske štafete za istarsku kosnicu s kojom je ova supetarska obitelj osvojila najviše bodova.
Paolo Jelenić iz istoimene pršutarne, izložio je također vrhunske istarske kobasice, među njima klasičnu istarsku suhu, domaću kosnicu, kobasicu s tartufima i jednu koju zovu po žminjski Uganj jer je pikantna, istarska varijanta slavonske kobasice.
U zabavnom programu nastupili su Etaloni band i gosti. Za sve koji vole izazove pripremljene su nagradne igre u kojima je mogla sudjelovati cijela obitelj: "Prepoznaj kobasicu", i "Lov na kobasicu". U sklopu gastro programa pripremljena su najbolja jela od kobasica i jela koja se tradicionalno pripremaju za dan praščine pa je Svjetski dan istarske kobasice bio idealna prilika za degustiranje tradicionalnih istarskih specijaliteta od svinjskog mesa.
Na meniju sve jela zvučnih naziva: "Barba Zvane va kapuzišću", istarska klobasica s kuhanim kapuzon po starinski po cijeni od 9 eura, koliko je trebalo izdvojiti i za "Mariju težakinju" palentu sa šugon od friškega svinjskega mesa. "Šugo botre Ane" fuži sa šugon od klobasica po supetarski, bili su za jedan euro skuplji od prethodna dva jela, a "Histrići" za dicu, hrenovke va kruščiću s dodatkom majoneze u kečapa koštali su 5 eura.
Svjetski dan istarske kobasice svojim dolaskom podržala je i Katica Mišković, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac nedjelju je proveo u Istri, prvo u Puli potom i u Svetom Petru u Šumi gdje je u pratnji ministrice zdravstva Irene Hrstić i saborskog zastupnika Anton Klimana, prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana istarske kobasice.
- Iskreno volim Istru, volim istarskog čovjeka, zbog tradicije, zbog radišnosti, domoljublja i svega onoga što smatram da predstavlja budućnost Hrvatske. S druge strane, emotivno govoreći, ovdje je toliko projekata koje sam i živio od početka i stvarao, uključujući i jedan od najznačajnijih projekata, a to je sveučilište. Svjedočili smo nedavno otvaranju druge cijevi tunela Učka, ipsilona, svjedočimo o vrlo brzom povezivanju i ulaganjima u željeznicu i to je koncept kojeg želim vidjeti u cijeloj Hrvatskoj. Želim vidjeti da se Hrvatska razvija ravnomjerno i želim vidjeti Hrvatsku koja će u konačnici predstavljati golemi iskorak u svim segmentima rada i života, poručio je Primorac.
Zahvalio se svim divnim ljudima, svojim prijateljima koji dolaze iz Istre i to je jedan od razloga, kazao je, zašto je u Istri.
- Ja Istru nosim u srcu. Volim ljude koji su izvanredni, koji žive koncept, ideju one Hrvatske u koju duboko vjerujem. I to je Istra. Kao predsjednik RH ja imam još jedno obećanje koje sam dao građanima Istre. Ovi moji odnosi, kontakti i ovo sve što imam je razlogom mog obećanja da nakon pobjede na predsjedničkim izborima vraćam se odmah u Istru, istaknuo je Primorac.
Poručio je da će kad postane predsjednik štititi Ustav. - Kad postanem predsjednik u svakom trenutku ću štititi Ustav Republike Hrvatske i zakone i poštivati ih. Nikada ih neću rušiti te nikada neću doći u poziciju da mi bude neugodno stati ispred sudaca Ustavnog suda jer sam ih prethodno nazvao stajskim muhama i omalovažavao struku, što se prije nekoliko dana dogodilo predsjedniku u odlasku, kazao je.