bogat program

Jelena Rozga stiže na Ližnjansku noć, a Klapa Rišpet na Ribarsku noć i brodet kup

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Koncerti, filmske projekcije, besplatne vođene ture i drugi sadržaji ovog ljeta, od 16. lipnja do 24. kolovoza, očekuju sve mještane i posjetitelje općine Ližnjan. Bogat ljetni program u mjestima Ližnjanu, Jadreškima, Valturi, Šišanu i Muntiću, predstavili su jutros ližnjanski načelnik Marko Ravnić, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum, kreativna direktorica i idejna začetnica Lisianum Art Festivala Mirjana Đurđev, Sandro Želesko iz Adria events-a, Nikola Pavlaković iz N.I.P. Agencije i Denis Išić iz NK Muntić.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Popularna Ližnjanska noć koja će se održati 27. srpnja dovodi na Puntice u Ližnjanu Jelenu Rozgu, jednu od najpopularnijih hrvatskih pjevačica. Na Ribarskoj noći i brodet kupu u ližnjanskoj Uvali Kuje 6. srpnja zapjevat će još jedno zvučno ime - Klapa Rišpet, dok će se 13. srpnja za veselu Muntićku noć pobrinuti Lidija Bačić koncertom na nogometnom igralištu Grabri. Sunset band u Jadreškima će atmosferu podizati 20. srpnja. Za proslavu blagdana Velike Gospe 15. kolovoza, na pozornicu će stati bend Gustafi dok će u Valturi posjetitelje raspjevati i rasplesati Mauro Staraj i La Banda. Organizatori pozivaju sve posjetitelje da se pridržavaju prometne kulture i parkiraju propisno.

Za one koji preferiraju klasične koncerte, posjetitelji će i ove godine u sklopu LAF - Lisianum Art Festivala imati priliku uživati glazbi u Muntiću, Ližnjanu i Šišanu. Kako je najavljeno, prva na redu je šišanska crkva Sv. Feliksa i Fortunata u kojoj 28. lipnja nastupaju Vjeko Crnobori na klasičnoj gitari i perkusionist Ervis Pintar. Muntićka crkva Sv. Jeronima bit će 5. srpnja intimna pozornica za nastup violinistice Natalije Abbascia, a interijer ližnjanske crkve sv. Martina b., 12. srpnja ispunit će mezzosopran Katje Markotić te zvuci klasične gitare Alejandra Cordove.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Ovogodišnje bogato i sadržajno Ližnjansko ljeto zajedničkim snagama organiziraju Turistička Zajednica Općine Ližnjan, Općina Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan, Župa Sv. Martina b. Ližnjan, nadžupa Sv. Feliksa i Fortunata mučenika, Šišan te Adria events, Udruga Ližnjanske maškare I N.I.P. agency.

Cjelokupni program ljeta u općini Ližnjan započet će s tradicionalnim hodočašćem Majci Božjoj od Kuj koja se nalazi u istoimenoj Uvali Kuje u Ližnjanu - 16. lipnja održati će se zavjetna procesija i sv. misa. Važan dio prošlosti svakako je i obilježavanje 80. obljetnica formiranja Ratne mornarice u Ližnjanu te Dana antifašističke borbe 22. lipnja.

Tradicijsko višeglasje dio je glazbene baštine, a posebna prilika da se čuje uživo bit će 22. lipnja u Šišanu na Giardinu na Placi. Šišanci će biti domaćini i slatkom gastro doživljaju posvećenom njihovom specijalitetu busoladima koji će se na Busoladi Festu prezentirati, pripremati i degustirati 10. kolovoza.

Ribarsku baštinu koja je zadnjih godina kroz nekoliko projekata pretočena u turističke proizvode, bit će predstavljena kroz poučne i zanimljive interpretacijske šetnje Ribarskom stazom u po dva večernja termina 15. i 12. kolovoza i dva jutarnja termina 22. srpnja i 19. kolovoza. Dana 10.8. Ližnjan Ex-tempore, po prvi put u Ližnjanu likovnjaci amateri i oni koji to nisu, imat će priliku pokazati svoje likovno umijeće na temu Ližnjana.

Kino Histori

Arheološko nalazište Nezakcij blizu Valture, na kojem je obitavalo pleme Histri, mnogima je jedno od najposebnijih mjesta za kino projekcije pa ne čudi popularnost koju uživa KINO HIST(O)RI. Uz dašak prohujalih povijesnih vremena, posjetitelji će i ovoga ljeta uživati u projekcijama prvorazrednih starih i novih filmova namijenjenih svim generacijama. Prikazivat će se film "HEMA. Priča o gradinama", Dina, Čarobnjak iz Oza i La Predstava, kao i crtić Nevjerojatni Maksim.

Besplatna vođenja

Turistička zajednica općine Ližnjan je prije 4 godine krenula s organizacijom besplatnih vođenja te nastavlja i dalje na ovaj način približavati svoju destinaciju i njezinu baštinu sve većem broju zainteresiranih. Tako će od 2. srpnja do 20. kolovoza svaki utorak od 20 sati, dobra ideja za izlazak biti šetnja kroz znamenitosti Ližnjana, od 3. srpnja do 21. kolovoza srijedom od 19 sati će to biti posjet arheološkoj atrakciji Nezakcij, a od 4. srpnja do 22. kolovoza svoje tajne će svaki četvrtak od 20 sati otkrivati mistični Šišan.

Kako bi se destinacija mogla doživjeti i kroz gastronomsko-obrtničku autentičnost i ove će se godine ono najbolje iz ovoga kraja ponuditi gostima na sajmu Istra Mix. Od 4. srpnja do 22. kolovoza, svaki četvrtak navečer od 20 sati na placi u Šišanu moći će se uživati u gurmanskim delicijama ovoga kraja spojenih s prezentacijom tipičnih istarskih suvenira. Atmosferu će svojom svirkom upotpuniti Škico acoustic band, a 4. srpnja i 1. kolovoza Istarmix će biti obogaćen radionicom wine&art na koju će broj sudionika biti ograničen te će se prijave objaviti na fb-u VisitLiznjan.

Najavljena je i sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok pod nazivom RokPoluotok. Plivajući uz cijeli Istarski poluotok Domagoj Jakopović Ribafish zaustavit će se 8. srpnja u Uvali Kuje u Ližnjanu gdje će se kroz edukativnu radionicu podružiti s djecom. Tijekom ljeta najmlađi posjetitelji će pronaći pregršt razloga za zabavu i kreativno provedene večeri u svakom od mjesta općine Ližnjan. Na školskom dvorištu OŠ Muntić 13. srpnja održat će se dječja radionica slikanja, a potom slijedi animirani film SEAL TEAM.

Petnaestak dana kasnije, 29. srpnja, na red dolaze Jadreški. Nakon što će se okušati u savladavanju tehnika slikanja na dječjoj radionici, mali će se posjetitelji (a i njihovi roditelji) "zasladiti" projekcijom filma Wonka. U Ližnjanu će djeca učiti slikati 3. kolovoza, a Puntice će biti idealno mjesto za uživanje u animiranom filmu Onward. Zadnji na red za dječje druženje dolazi Šišan na čijem je Giardinu na rasporedu dječja radionica slikanja 24. kolovoza, a nakon animiranog filma na Istriotu, uslijedit će i jedan za odrasle, povijesni film Napoleon.

Ovogodišnje bogato i sadržajno Ližnjansko ljeto zajedničkim snagama organiziraju Turistička Zajednica Općine Ližnjan, Općina Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan, Župa Sv. Martina b. Ližnjan, nadžupa Sv. Feliksa i Fortunata mučenika, Šišan te Adria events, Udruga Ližnjanske maškare I N.I.P. agency.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter