Računi za komunalnu naknadu rastu i do 1.000 posto!

Građani i poduzetnici nezadovoljnim su enormnim povećanjem cijena brojnih javnih usluga

| Autor: Branko Biočić
Grad Labin je ostao bez prihoda od prireza, pa su povisili cijene javnih usluga (Snimio: Mateo Levak)

Grad Labin je ostao bez prihoda od prireza, pa su povisili cijene javnih usluga (Snimio: Mateo Levak)


Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Silvano Vlačić na prošloj je sjednici Gradskog vijeća postavio vijećničko pitanje gradonačelniku i pročelnici za financije, a kako je rekao temeljem upita većeg broja građana.

- Molim da mi se objasne četiri stavke prihoda Grada Labina. Prvo je, koliko je iznosio prihod od prireza koji je Grad Labin ostvario u zadnjoj godini postojanja tog prihoda, dvanaest mjeseci kada se još obračunavao, dok ga Vlada nije ukinula, odnosno koliko je iznosio godišnji prihod Grada po osnovi prireza. Drugi podatak je, koliko iznosi godišnji ili se očekuje ili se izračunava da iznosi godišnji efekt 25 posto povećanja vrijednosti boda kod obračunavanja komunalne naknade, tj. koliko će iznositi financijski iznos povećanja za Grad Labin. Treće je, koliko iznosi godišnji efekt ovog stvarno velikog 500 posto povećanja, odnosno 1.000 posto povećanja, 10 puta, vrijednosti boda kod obračuna komunalne naknade za privatne iznajmljivače na području Grada Labina, tj. koliko će se povećati prihodi Grada Labina za taj iznos. Isto tako, koliko iznosi godišnji efekt povećanja poreza na kuće za odmor u iznosu od 150 posto, znači s dva eura na pet. Odnosno koliko će se s tog osnova povećati prihodi Grada Labina, pitao je Vlačić te predložio da se eventualni nesklad između prihoda i rashoda umjesto enormnih povećanja cijena riješi smanjenjem određenih rashoda odnosno u eventualnoj kombinaciji s nekim razumnim povećanjem nekih naknada. Istaknuo je da povećanje od 150, 500, i 1.000 posto, umjesto deset posto, kod građana i poduzetnika izaziva veliku nesigurnost, bespomoćnost pa i strah za buduće događaje jer se opravdano pitaju kuda to vodi ako se tako nastavi.

Odgovorio mu je na sjednici gradonačelnik Valter Glavičić.

- Mi ćemo odgovoriti na ovo pismeno jer su četiri podatka od kojih neke znam napamet i mogu ih dati, a neke, nažalost, još uvijek čekamo jer se sve stvari ne dešavaju samo na području Grada nego se neke stvari rade u suradnji sa županijskim službama koje to provode. Ali, htio bih nešto drugo naglasiti. Kako bismo svi skupa mogli provesti ono što nas građani traže i ono što nam se dešava na terenu, moramo biti svjesni da, ono što ste rekli, 10 posto dignuti prihode, moramo vidjeti koliko su ti rashodi rasli nevezano od nas. Moramo shvatiti koliko je zadnjih petnaest godina komunalna naknada dizana, znači nula posto u 15 godina, i onda tih 25 posto kada linearno rastegnete, shvatite da tih 25 posto na 15 godina je ništa. A svi znamo kolika je bila inflacija u zadnje dvije godine. Cijene usluga asfalta, cijene usluga održavanja javne rasvjete, cijene usluga izgradnje javne rasvjete, cijene usluge košnje, cijene usluge čišćenja javnih površina, cijene usluge vode, sve te usluge nisu narasle 10 posto i mi možemo slobodno spustiti sve poreze, djelovati proaktivno, ali mi, ne da nećemo imati rekonstrukciju ceste koje na svakom Gradskom vijeću svi razgovaramo. Ne da nećemo imati bolji standard, mi nećemo moći funkcionirati. To sam više puta naglašavao, na svakoj sjednici Gradskog vijeća i to ću još jedanput ponoviti. Budimo realni, nas 10.616, s načinom života koji smo mi prije imali, ne bi imali potrebu tako velikog ulaganja u prometnice, u cijeli sustav financiranja infrastrukture. Danas smo došli do toga da je svako selo, svaki zaseok jednak Rapcu. Svako iznajmljuje, svako zarađuje, na zaradu se plaća porez, a mi više ne možemo funkcionirati kao zajednica. O tome se radi, a brojeve ćemo objasniti. Ja znam da je lijepo čuti 1000 % povećanje. To su oni clickbaitovi, ali recimo na što. Na prihode koji su koliko, da bismo vidjeli koliko ti porezi na to nose. To moramo razlučiti jer ovako jednostavno, 500, 1.000 posto, mislim da nije baš korektno. Treba objasniti glavu, treba objasniti rep i što s tim repom možemo. A trenutno je pitanje možemo li uopće održavati sustav, a kamoli razvijati sustav. To ćemo probati objasniti pismenim putem ali sam htio samo za početak da se malo neke stvari razjasne jer, budimo realni, kuće za odmor su biznis, a biznis mora biti oporeziv, kao i svi drugi biznisi, rekao je Glavičić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter