traje preko mjesec dana

Tete vrtića u Vrsaru i dalje u štrajku: Tri djelatnice isključene s rada, dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni

| Autor: Zvonimir Guzić
Dječji vrtić Tići u Vrsaru (Arhiva Glasa Istre)

Dječji vrtić Tići u Vrsaru (Arhiva Glasa Istre)


Nakon više od mjesec dana štrajka, zbog povećanja plaća djelatnicama dječjih vrtića u čak tri hrvatska grada, situacija je riješena jedino u Slunju gdje je postignut dogovor, dok se borba za povećanje plaća nastavlja u Biogradu na Moru i Vrsaru.

"Na poziv gradonačelnice grada Slunja, Mirjane Puškarić, održan je sastanak s radnicama i članicama Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske koje su već pet tjedana u štrajku. Na sastanku je radnicama potvrđeno da je Gradsko vijeće donijelo odluku o povećanju plaća zaposlenih u dječjem vrtiću, odnosno izjednačavanjem plaća u dječjem vrtiću s visinom plaća u osnovnim školama.

Riješena trećina problema

Pored toga, Gradsko vijeće je donijelo zaključak o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, međutim, na prijedlog sindikata, Gradonačelnica je pristala potpisati Sporazum o konkretnom povećanju plaća. Utvrđena je osnovica za izračun osnovne mjesečne plaće u bruto iznosu od 947,18 eura te se ugovorne strane obvezuju na poštivanje članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno da koeficijenti radnika u DV Slunj budu prilagođeni Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama (NN 22/2024) i svim izmjenama i dopunama Uredbe.

Gradonačelnica je prihvatila zahtjev radnica i sindikata da im se isplati plaća tijekom perioda provedenog u štrajku. Ovime su ispunjeni gotovo svi zahtjevi radnica, izborene su zakonske plaće kao i plaćeni dani provedeni u štrajku, te je sindikat u dogovoru s radnicama najavio obustavu štrajka", izvjestila nas je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, zahvalivši se hrabrim radnicama na ustrajnoj i konzistentnoj borbi za zakonski zajamčena prava, te gradonačelnici Slunja što je na kraju ipak pristala na legitimne zahtjeve sindikata i radnica.

Međutim, s ovim dogovorom rješena je tek trećina problema vezanih za plaće djelatnicama u dječjim vrtićima u tri spomenuta grada, a prošli tjedan se o cijelom problemu očitovao i Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

- S obzirom na to da je Vlada od jeseni prošle godine omogućila i prvi put u povijesti sufinanciranje gradskih vrtića, predškolskih ustanova u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, mi očekujemo da se postigne kompromis između poslodavca, dakle Grada i predstavnika radnika, bilo da je riječ o sindikatima ili samo zaposlenima u predškolskim ustanovama, kazao je Piletić.

Zahtjev SMOK-a, za povećanje osnovice na 1.903 eura bruto, zapravo je zahtjev za izjednačavanje plaća u skladu s člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji propisuje da plaća u dječjim vrtićima mora biti barem jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a u skladu s uredbom koja je na snazi od ožujka ove godine.

Nikako do dogovora

- S obzirom da u Vrsaru i Biogradu na Moru štrajkovi još uvijek traju, te da su u Vrsaru prošli tjedan tri radnice isključene s rada, ovim putem najavljujemo prosvjed koji će se održati 12. lipnja u 14.30 sati u Vrsaru te pozivamo sve da podrže radnice u štrajku.

Krajnje je neprihvatljivo da se ovako brutalnim metodama pritišće radnice i već tjednima pokušava ugušiti zakonite štrajkove u Biogradu na Moru, a sada i u Vrsaru, posebno jer su u oba grada na vlasti predstavnici stranaka, HDZ i IDS, koje se u svojim programima eksplicitno zalažu za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, istaknula je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, Božica Žilić.

Općina Vrsar je radnicima dječjih vrtića povećela osnovicu na 1.513 eura bruto, što je za 390 eura manje od traženog iznosa. Načelno su iz područnog Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) bili spremni pristati na tu opciju uz nastavak pregovora za povećanje osnovice na 1.903 eura, koliko im jamči nova zakonska uredba, na jesen.

Do razlaza je ponovno došlo kad je načelnik Vrsara Ivan Gerometta donio odluku da zaposlenicama neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku što je sindikatu i djelatnicama neprihvatljivo. Načelnik Gerometta je u javnom nastupu istaknuo da je veći dio proračuna namjenski i da ne može izlaziti iz tih okvira, ali da je spreman na razgovor nakon turističke sezone ukoliko se štrajk prekine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter