vremenska prognoza za istru

Kraj tjedna donosi jako pogoršanje vremena u Istri, moguće nevrijeme, bujične poplave

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Istramet za danas najavljuje pogoršanje vremenskih prilika u Istri, vrijeme će se postupno destabilizirati uz lokalne grmljavinske pljuskove, naročito poslijepodne i u drugom dijelu dana. Glavnina pogoršanja stiže u noći na petak kada bi moglo doći do razvoja jačih sustava uz velike količine kiše (i do 100 mm!) u kraćem periodu.

Takva situacija može uzrokovati lokalna plavljenja i bujične poplave, a treba računati i na čestu pojavu intenzivne grmljavine i udara munja. Zapuhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, dok za vrijeme intenzivnih neverina može biti jakog vjetra promjenjivog smjera.

Slično stanje očekuje cijelu regiju, ali najpogođenije će biti susjedne države, naročito dio Slovenije, Austrija i sjever Italije gdje suma oborina u idućih 7 dana zaista izgleda impresivno.

Uzrok takvog razvoja situacije je dolina sa sjeverozapada, ali i visinska ciklona koja bi se danima mogla zadržavati oko Genovskog zaljeva. U takvoj situaciji, nakon nastupa glavnine pogoršanja vremena u četvrtak i petak, ni u danima iza ne bi mogli govoriti o dugotrajnijoj stabilizaciji vremena.

Temperature zraka kretat će se oko prosjeka za doba godine, ili će početkom lipnja čak biti i malo niže od uobičajenih vrijednosti. Značajnije temperaturne oscilacije nas ne očekuju u predstojećem razdoblju, a samim time ni dolazak ljetnih vrijednosti!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter