europarlamentarac u labinu

Tonino Picula: "Dvije trećine propisa koji se primjenjuju u Hrvatskoj doneseni su u EU. Zato su ovi izbori jako važni"

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Dosadašnji euparlamentarac i novi kandidat SDP-a za novi saziv Europskog parlamenta Tonino Picula posjetio je Labin gdje se družio s građanima. Na Trgu labinskih rudara predstavila ga je Katarina Filipović, predsjednica labinskog SDP-a koje ja istaknula i važnost izbora za Mjesne odbore Labina koji će se održati istoga dana te je pozvala građane da izađu u što većem broju i glasaju za liste SDP-a.

Tonino Picula zahvalio je na pozivu i dobroj organizaciji njegovog dolaska istaknuvši kako je kampanja za EU Parlament u punom jeku pa će građani RH po četvrti put 9.lipnja izaći na izbore za EU parlament.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Istaknuo je kako je u svom političkom životu važna dionica bila i kada je bio gradonačelnik Velike Gorice pa je naučio izuzetno cijeniti napore ljudi koji djeluju u lokalnoj samoupravi.

-U životu sam radio na mnogim mjestima ali biti gradonačelnik jednog grada, biti
načelnik i župan, naprosto je činjenica koja znači da ste na tim položajima svojom
politikom najbliži građanima.

Neki pametni političari su rekli da je lokalna politika najpametnija politika jer postoji najmanja udaljenost između programa i građana. Zato mi je izuzetno drago da će 9. lipnja i građani ne samo RH nego 450 milijuna građana EU, ali i građani Labina imati priliku kazati svoje mišljenje o lokalnoj vlasti i EU parlamentu. Oni tu priliku ne smiju propustiti. U demokraciji nema nevažnih izbora, važni su izbori za mjesne odbore, za nacionalni parlament, ali i za Europski parlament koji je jako važan jer se tamo donosi dvije trećine zakonodavstva koje se primjenjuje u Hrvatskoj.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Ako EU parlament svojim odlukama određuje uvjete života 450 milijuna ljudi, građani Europske unije moraju moći utjecati i na njegov sastav. Zato se nadam da će odaziv na izbore za EU parlament biti veći nego prije pet godina kada je odaziv bio relativno niskih 30 posto i da će građani Republike Hrvatske doći u poziciju da svojim dolaskom utječu na izbor EU parlamenta koji ima veliki utjecaj i na njihove uvjete života.

SDP na ovim izborima ima trostruku odgovornost, prema građanima RH, prema članovima i simpatizerima te borba za onu EU koja uključuje građane, ali i za one koji još nisu članovi EU a žele to biti.

Za Hrvatsku je to strašno važno jer sam još kao ministar vanjskih poslova rekao da
ćemo moći koristiti sve benefite EU onoga trenutka kada budemo graničili isključivo i
samo sa članicama Europske unije. Hrvatska ima na svojim istočnim granicama tri
države koje se bore da uđu u EU, imamo i najdužu granicu u EU i naš zadatak je da
olakšamo tranziciju i pristupne pregovore onima koji doista žele biti članica EU a to
su BiH, Srbija i Crna Gora.

SDP je stranka koja na svojoj listi pod rednim brojem 22 ima ljude koji su se dokazali u europskim poslovima, nacionalnim parlamentima i lokalnoj samoupravi i na neki način smo jamstvo da nećemo braniti samo projekte su izuzetno važni nego i temeljne vrijednosti koje su u samoj srži europskog projekta, a to je otvorenost, inkluzivnost, borba za pravosuđe odvojeno od politike, za prava svih manjina i slobodne medije , rekao je Tonino Picula te pozvao sve građane Labinštine, ali i Istre da 9. lipnja izađu na izbore i glasaju za listu broj 22, a u Labinu i za mjesne odbore jer je članstvo u EU i dobar sastav mjesnih odbora sigurna investicija u budućnost.

Izjava Katarine Filipović na predstavljanu Tonina Picule

-Pred nama su još jedni izbori za Europski parlament. Na isti dan održat će se i izbori za Mjesne odbore Grada Labina. Moram reći da sam jako ponosna što je ovo prvi put da SDP ima liste u svih 7 mjesnih odbora. Napravili smo program od preko 60 točaka koje obuhvaćaju većinu problematike u svim mjesnim odborima, od onih najmanjih problema, pa do većih projekata i svi će biti iznešeni na Grad Labin.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Naravno uvijek smo otvoreni za nove prijedloge i sugestije od strane građana, a komunikacija s građanima nam je jako bitna. Prije nego što izađete na glasanje, razmislite što su dosadašnje političke opcije napravile za Vaše mjesne odbore.

Pozivam sve građane da izađu na izbore i daju glas našim listama. Izađite na izbore i dajte svoj glas za listu broj 22. To je glas za Europu ravnopravnosti, poštenja i solidarnosti. Koliko god nam se europske politike čine dalekim, one u velikoj mjeri oblikuju kvalitetu naših života, i stoga je važno u EU parlamentu imati dokazane borce za interese Hrvatske, a SDP te borce ima.

Jedan takav dugogodišnji borac je danas upravo s nama, a to je Tonino Picula, za kojeg bih samo naglasila da je jedan od najaktivnijih zastupnika u Europskom parlamentu, rekla je Filipović. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter