na stanciji buršić

FOTO / Održano 13. izdanje tradicionalne gastro manifestacije, nezaobilazne "Vodnjanske špalete"

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Na Stanciji Buršić ovog se uskršnjeg ponedjeljka održalo 13. izdanje tradicionalne gastronomske manifestacije "Vodnjanska špaleta". Organizatori su pripremili bogat program, a bez obzira što vrijeme nije bilo baš najbolje, posjećenost je bila jako dobra. Kao proteklih godina i ove je bio organiziran kutak za najmlađe uz radionice, tradicijske igre: vožnje u karijoli, nošenje jaja u žlici, kao i potragu za skrivenim špaletama.

Za taj dio bila je zadužena Zemlja zabave, a organizirano je i jahanje s Rančem Barba Tone. Za muziku i dobru atmosferu pobrinuo se Alfa Time Band. Sve namirnice koje se taj dan konzumiraju su starinske, a u ponudi je bila fritaja sa šparugama, palenta s travama i začinskim biljem, kapuz, špaleta, fuži sa šugom od špalete i neizostavna maneštra.

Svaka tradicija započinje početnim, malim koracima da bi na mala vrata postajala istinska navika, a Vodnjanska špaleta to, po svemu viđenom, i jest. Ponajbolje to zna Milan Buršić koji je sve i pokrenuo. "Počeo sam s time prvi u Istri, ali i u Hrvatskoj. Imao sam nekakav instinkt da nešto moramo načiniti s tim, jer delam s mesom odvajkad. Istina je samo jedna: naši mladi ljudi nisu znali ni ča je špaleta. Ja se kao dite sićan kako je tac narezao špaletu za svaki Vazan; ona je bila obavezna.

Ali ja san znao ča je to, jer san š njin dela. Mogu reći da neočekivano, nakon ovako malo lit, jer 13 godina ni puno lit, ova je manifestacija sad odlična i stvorila se nova tradicija. Ono ča mi je najvažnije je da su moja dica to naslijedila i da će to hoditi još puno lit, jer oni drže do tega", neskriveno zadovoljan govori Buršić. Špalete mogu biti dobre, bolje i odlične pa se i ove godine traži ona koja zaslužuje titulu najbolje. "Sedam je špaleta bilo na ocjenjivanju, a ocijenili smo ih još proteklog tjedna. Svaku godinu gledamo kako unaprijediti ocjenjivanje. Imamo povjerenstvo koje inače ocjenjuje i kobasice, kao i ostale suhomesnate istarske proizvode, tako da su svake godine špalete sve više ujednačene.

Kvaliteta ide prema vrhuncu i vidi se da smo, bez obzira i iz bilo kojeg kraja Istre, a kao pršutari smo raspoređeni s proizvodnjom diljem nje, dobili jednakost u proizvodu. Inače, u Hrvatskoj se prednja noga radi samo u Istri", otkrila je Mikela Buršić Lisjak, vlasnica Pršutarne i stancije Buršić. Njihov trud godinama podupire Istarska županija, a tako je bilo i ove. "Osim županije podršku nam daje i TZ Grada Vodnjana. Grad Vodnjan pomalo, možda još nismo doprijeli do njih, premda je "Vodnjanska špaleta" sve veća i sve se glasnije čuje, iz godine u godinu. Ali, valjda za neke stvari treba vremena. Mi ne odustajemo, a zasada smo sami i ča me tata naučio prije toliko godina; uzdamo se u svoje ruke i to je najbolje tako", iskreno komentira ona.

Manifestacija je na samim počecima krenula s nekih stotinjak ljudi, malom kuhinjom i posluživanjem gostiju kod stola. "Kuhinju smo mijenjali. Prije je na tanjuru bila samo špaleta, fritaja i palenta, a kako svake godine pratimo što gosti žele, uočili smo da sve više dolaze djeca koja bi htjela paštu, pa smo stavili fuže. Gledamo kako da objedinimo cijenu i kvalitetu. Prošle godine je preko tisuću i pol ljudi prošlo ovdje tijekom cijelog dana" opisuje u dahu Buršić Lisjak prijašnja izdanja. Nije neobično da manifestaciju posjete i strani gosti, a neki od njih su upravo pristizali organizirano autobusom.

Međutim, najbrojniji su ipak domaći; vjerni ovoj manifestaciji od samih početaka. "Svake godine smo ovdje, a činjenica je da je svake godine sve bolje i bolje. Ima sve više sadržaja, pogotovo za klince", veli nam trojac okupljen oko stola: Ana, Kristina i Leo te pojašnjavaju da im je to odličan povod da taj dan ne moraju kuhati. "Super nam je ponajprije zbog klinaca. Njima je zabavno, mi se družimo tu kao veće društvo. Cijeli dan provedemo na otvorenom", opisuju nam. Hranom su, vele nam, iznimno zadovoljni, a izbor je dovoljan da svatko izabere ono što voli. Sve to, u konačnici, cjenovno je vrijedno.

U sportskom djelu manifestacije, utrkom koja se u sklopu Vodnjanske špalete odvija već devet godina, sudjelovalo je 60-tak trkača. Naime, Erik Lukšić i ove godine organizira karavanu "Teći, isti, piti", koja započinje i završava u Vodnjanu. Bit će održano šest utrka, a prva je upravo Špaleta run, koja se također održala ovog ponedjeljka.

Trčalo se šest kilometara po maslinicima, makadamu, po kategorijama. U Maloj (rekreativnoj) utrci prvo mjesto u muškoj komkurenciji odnio je Neven Baranašić, a u Velikoj (natjecateljskoj) Marko Horvat. Kod žena je pobjedu odnijela Sofi Sašek u Maloj, a Velantina Šćur u Velikoj utrci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini