uzgoj mikrobilja i jestivog cvijeća

Motovuncu Emiliju Močibobu posao je hobi i uživa u svakoj sekundi poduzetništva

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prvi put u životu mogu reći da mi je posao hobi jer uživam u svakoj sekundi poduzetništva, povjerio nam je Emilio Močibob iz OPG -a Montonese, nesuđeni pravnik, po zvanju upravni referent, po vokaciji poljoprivrednik, poduzetnik i inovator, ne nužno tim redom, koji je svoj životni poziv pronašao u nesvakidašnjoj grani poljoprivrede.

U podnožju Motovuna uzgaja mikrobilje i jestive cvjetove i njima snabdijeva šezdesetak restorana diljem Istre.

Češnjak pa mikrobilje

Mikrobilje nazivaju hranom budućnosti ili super hranom, obiluje kalijem, željezom, cinkom, magnezijem, bakrom i ima puno više vitamina i minerala od odraslih biljki. Desetak dana nakon sjetve spremno je za konzumaciju. Moguće ga je uzgajati tijekom čitave godine.

Upravo je to bio motiv ovom Motovuncu da se nakon nekoliko ekstremno loših sezona češnjaka s kojim se je upustio u svoju poljoprivrednu avanturu, prije četiri, pet godina preorijentira na mikrobilje. Mikrobilje je popularno kao neizostavan dio zdrave prehrane, ali i gastronomski trend. Osim što je zdravo, mikrobilje je dekorativno.

Certificirano sjemenje nabavlja u inozemstvu. Sjeme se testira prije stavljanja u prodaju i klijavost mora biti 95 posto. Mikrobilje uzgaja u zatvorenom prostoru. Opredijelio se je za vertikalnu poljoprivredu koja okreće koncept tradicionalne poljoprivrede. Unutarnja klima optimizirana je i kontrolirana. Troši se malo više struje, općenito malo više energenata, ali je idealno rješenje za male prostore, s policama od poda do stropa, pod svjetlima.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U fokusu OPG-a Montonese široka je paleta nježnih mladih biljka intenzivnih okusa i obilja hranjivih tvari, od delikatnog bosiljka do hrskavog mikrozelenja rotkvice, koja dodaju notu sofisticiranosti i svježine svakom jelu. Misija je je, kazao je Močibob, proizvesti i ugostiteljima u regiji dostaviti svježe ubrano, lokalno uzgojeno mikrobilje i jestivo cvijeće visoke kvalitete. Dostave su besplatne na tjednoj bazi.

Kroz cijelu godinu dostupno je petnaestak vrsta mikrobilja koje se dostavlja svježe, u posudicama sa sterilnim kokosovim supstratom. Rotkvice raznih boja. Okusom poput svježe ubranog podzemnog ploda rotkvice. Grašak, dobro prihvaćen prvenstveno zbog atraktivnog izgleda, ali i blagog nenametljivog okusa. Suncokret, okusa blagog i orašastog. Podsjeća upravo na sjemenku suncokreta. Korabica, rukola, dragoljub, heljda...

Vjeruje u neprestano učenje i inovacije. Posebno je ponosan na vlastitu sijačicu za mikrobilje, prvu takve vrste. Tijekom njene izrade često se konzultirao s prijateljima inženjerima, posebno ističe Nikolu, proučavao je strojarstvo, elektroniku i CNC tehnologiju. Radi se o prvom stroju tog tipa, koji je zapravo nastao iz potrebe. Sijanje, uz dostavu, oduzima najviše vremena. Svi intervali su od sedam, petnaest do dvadeset i jedan dan. Na dan kada se sije, već se priprema dostava.

Inovativna sijačica

- Ima puno elemenata koji se inače koriste na drugim strojevima, ali sijačica je kompletno moja inovacija i pokušat ću je staviti na europsko tržište do kraja godine. U pregovorima sam s jednim Kanađaninom za kupnju nacrta, jednim uzgajivačem iz Irske i Engleske koji ima svoju franšizu za nekoliko uzgajivača. Znao sam da mi trebaju četiri stvari, sipanje zemlje u posude, potom četke koje ravnaju zemlju, sijanje i zalijevanje. Sve se to prije radilo ručno. Ta četiri elementa trebalo je ukomponirati na svojevrsnu pokretnu traku. Jedna osoba u sat, sat i pol sa sijačicom posije koliko je prije bilo ručnog sijanja u jednom danu, ne radnom, nego od jutra do noći. Od ideje do realizacije prošlo je godinu dana, ali još uvijek ima prostora za njeno usavršavanje, kazao je Močibob.

U OPG-u Montonese cijele je godine dostupno i sezonsko jestivo cvijeće: neven, maćuhica, boražina, različak, begonije... Jestivi cvjetovi doprinose vizualnoj privlačnost jela, ali i njegovom okusu, ugodnim biljnim notama. Uzgaja ga na sto kvadrata plastenika, a u sezoni će se proširiti na otvoreno.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sezonski kapacitet je 400 kvadrata plastenika i 1.000 kvadrata otvorene njive. I to je u punom zamahu od ove godine, prenio nam je 35-godišnji poduzetnik i poljoprivrednik.

Maćuhice su raznobojne i jako dekorativne, ali za uzgajivače dosta zahtjevne. Ove zime bilo je puno vlage tako da ih je u četiri puta dosađivao. Trenutno nema ni jedne maćuhice iz prve sadnje u rujnu prošle godine, a u normalnoj zimi ta ista maćuhica posađena u rujnu trebala bi trajati do travnja.

- Malo ih je koji su na početku vjerovali u moj poslovni poduhvat, uključujući i mene. Imao sam veliku želju nešto pokrenuti, ali cijelo sam vrijeme bio realan, kazao je Emilio Močibob kojemu su na njegovom neizvjesnom putu podrška bili članovi obitelji i djevojka Tessa.

Danas je prepoznatljiv na istarskom tržištu mikrobilja. S pojedinim restoranima surađuje već četiri godine i cilj su mu dugoročne suradnje na koje može računati, ali to sa sobom nosi i zahtjevniju stranu poslovanja, a to je konstantna dostupnost svih proizvoda. Iz tjedna u tjedan.

- Kao što mi računamo na njih, tako i oni računaju na nas, naglasio je Močibob.

Mikrobilje na tanjuru

Nedavno su mogućnosti korištenja mikrobilja u gastronomiji prezentirane na dvije od tri Cooking show radionice, u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi kroz koje su proveli chefovi Damir Modrušan i Damjan Bistričić poznat i kao The outlaw chef. Na gastroradionici je, uz ostalo, predstavljena i selekcija mikrobilja i jestivog cvijeća OPG-a Montonese.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Modrušan mi je bio prvi kupac mikrobilja, graška i rotkvice, to su nekakve najjednostavnije stvari s kojima svi uzgajivači krenu u njegov uzgoj. S Bistričićem također često surađujem, a zaslužan je za moj prvi medijski istup, prenio je Močibob. Organizator projekta enogastro radionica kojima je cilj bio ukazati na važnost kulturne baštine u gastronomiji, a korištenjem lokalnih namirnica sa lokalnih OPG-ova podići svijest o svemu što zajednica nudi, bila je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz financijsku potporu županijskog odjela za turizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter