e-upisi do 31. ožujka

Na jesen će u školskim klupama u Istri biti oko 1.800 prvašića. Najviše u Puli

| Autor: Doria Mohorović
Ilustracija (Snimio Zvonimir Barišin / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Zvonimir Barišin / Pixsell)


Prije nekoliko dana počeli su elektronički upisi prvašića za redovan upis u prvi razred osnovne škole. E-upisi putem Nacionalnog informacijskog sustava bit će otvoreni do 31. ožujka, a provjerili smo koliko je budućih prvašića dosad predupisano u osnovne škole na području Istarske županije. Prema dostupnim podacima, očekuje se da će u školskoj godini 2024./2025. u klupe istarskih škola sjesti oko 1.800 prvašića.

Najviše u Puli

Prema privremenim podacima o broju učenika predupisanih prvašića, a koje nam je dostavio Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije. na području Pule najveći je broj djece, njih 69, predupisan u OŠ Vidikovac. U OŠ Veli Vrh predupisano ih je 64, u OŠ Tone Peruško 60, u OŠ Šijana 54, u OŠ Kaštanjer 55, u OŠ Veruda 58, a u OŠ Stoja 46. Nešto ih je manje predupisano u OŠ Centar, njih 24, a 16 u OŠ Monte Zaro.

U talijanskoj Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi predupisano je 44 prvašića. Prvi razred medulinske Osnovne škole Dr. Mate Demarina trebalo bi pohađati oko 56 djece. U pazinsku OŠ Vladimira Nazora predupisano je njih 77, uz prijavljene u osam područnih škola. Najmanje ih je predupisano u PŠ Cerovlje, njih šestero, a jednako toliko djece predupisano je u PŠ Motovun, dok ih je najviše, 21, u Područnoj školi Tinjan.

U OŠ Marije i Line Umag izvršen je predupis 87 školaraca, dok ih buzetski OŠ Vazmoslav Gržalja broji 58. Za labinsku OŠ Matije Vlačića interes je izrazilo 32 školaraca, u OŠ Ivo Lola RIbar 52, a u OŠ Centar Liče Faraguna njih 32.

U Poreču je pak, u Osnovnoj školi Poreč upisano više od 55 prvašića, a u Područnoj školi Žbandaj 22. U OŠ Finida predupisano ih je 71+, a u PČ Nova Vas 16. U OŠ Jurja Dobrile Rovinj predupis je izvršilo 61+, u PŠ Rovinjsko selo 17, a u PŠ Bale 15. U OŠ Vladimira Nazora u Rovinju predupisano je njih 40. Nijedan prvašić, pak, nije upisan u OŠ Divšići.

»Naglašavamo da su brojevi s predupisa informativnog karaktera te podsjećamo da će roditelji, neovisno što su djecu predupisali, morati izvršiti prijavu za redovan upis u 1. razred osnovne škole u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole«, poručili su iz Županije.

Roditelji ili škola

Roditelji mogu podnijeti prijavu za upis svog djeteta u 1. razred osnovne škole preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/. Budući da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

U Pravilniku Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu navedeno je da se u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. na području Istarske županije upisuju djeca koja će do 1. travnja navršiti šest godina, odnosno djeca rođena u periodu od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018., kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter