bespovratna sredstva

Poreču i Zavičajnom muzeju Poreštine gotovo milijun eura za energetsku obnovu

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Gradu Poreču i Zavičajnom muzeju Poreštine odobreno je 921.717,88 eura bespovratnih europskih sredstava za energestku obnovu Muzeja, a planirani dovršetak radova je 20 mjeseci od potpisivanja ugovora.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Projekt "Energetska obnova kompleksa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine" prijavljen je je na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva kulture i medija.

Sredstva će se iskoristiti za obnovu zaštićenog kulturnog dobra, a zamjenom vanjske stolarije, ugradnjom dizalice topline i prilagodbom elektroinstalacija će se energetski obnoviti 1538 metara kvadratnih građevinske bruto površine te će se postići ušteda u potrošnji primarne energije od 77%.

"Obnova Zavičajnog muzeja Poreštine jedan je od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča, a provodi se u fazama s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te uređenja novog stalnog muzejskog postava. Samom građevinskom obnovom grad dobiva dodatnu vrijednost i pokazuje brigu prema vlastitoj baštini i na tome zahvaljujem svima uključenima kako u ovaj, tako i u sve druge projekte, posebno jer se toliki rad i trud u pozadini nekad i ne vidi, a izuzetno je važan. Zahvaljujemo Ministarstvu i EU koji su prepoznali važnost ovoga projekta", rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Osim same uštede energije i poboljšanja energetskih svojstva zgrade, obnovom će se povećati i kvaliteta boravka i rada, osigurati zdravi unutarnji klimatski uvjeti, produžiti životni vijek zgrade i podignuti ukupna vrijednost baštine.

"Značajna europska sredstva koja smo dobili uvelike će pomoći u ostvarenju našeg cilja, a to je da porečki muzej postane reprezentativna kulturna ustanova i što prije otvori za javnost novi stalni postav. Ovo je povijesni trenutak za našu ustanovu, koja ove godine slavi 140. obljetnicu postojanja, jer istovremeno s energetskom obnovom Palače Sinčić radimo na projektima sanacije i uređenja stalnih postava Romaničke kuće i Memorijalne kuće Joakima Rakovca. Naša je dužnost brinuti o kulturno-povijesnoj baštini koja je, među ostalim, važan dio turističke ponude Poreča" istaknula je ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić.

Projektu su prethodila konzervatorsko-restauratorska istraživanja, koja su uključivala istraživanje žbuke interijera i eksterijera, drvne građe, kamenine, metala, štukatura i oslika, što je rezultiralo izradom brojnih elaborata i projektne dokumentacije u čijoj izradi je sudjelovao multidisciplinarni tim stručnjaka. Uz gradska proračunska sredstva, obnovu je potpomoglo Ministarstvo kulture i medija te Regija Veneto.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Posljednja značajna investicija u palaču, vrijedna gotovo 730.000,00 eura, uključivala je obnovu žbuka i restauraciju kamene plastike na svim pročeljima kompleksa palače Sinčić. Ovim zahvatom je bilo obuhvaćeno ukupno 1.700 metara kvadratnih fasade, što se nakon obnove Eufrazijane smatra najvećom intervencijom tog tipa u gradu u zadnjih trideset godina, a u potpunosti ju je financirao Grad Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter