Značajna sredstva za razvoj turizma

Ove će se godine u Istri ulagati u TOP manifestacije, outdoor aktivnosti, inkluzivni i zeleni turizam...

| Autor: Milan Pavlović
Parenzana u fokusu (Arhiva Glas Istre)

Parenzana u fokusu (Arhiva Glas Istre)


Koncem prošle godine usvojen je Proračun Istarske županije za ovu godinu u kojem su, kao i zadnjih godina, značajna sredstva predviđena za programe poticanja i razvoja turizma.

Tako je za program poticanja razvoja turističkih projekata u turistički »manje razvijenim« područjima Istre predviđeno nešto više od 119 tisuća eura.

Ta aktivnost obuhvaća dodjelu potpora s ciljem podizanja kvalitete i održivog razvoja javne turističke infrastrukture, turističkih projekata i selektivnih oblika turizma na manje razvijenim područjima Istre.

Posebno se potiče razvoj selektivnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam, izletnički turizam, wellness turizam, kongresni turizam, agroturizam i gourmet turizam.

Za valorizaciju i promociju Istre kao vrhunske turističke destinacije proračunom je planirano 90 tisuća eura.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Foto: Arhiva Glas Istre)

Program obuhvaća razvoj turističkih manifestacija u manje razvijenim područjima Istre, prioritetno onih regionalnog značaja, koje doprinose postizanju strateških ciljeva Istarske županije u skladu s odrednicama »Master plana turizma Istre 2015.-2025.«, te TOP manifestacije, koje jačaju brand destinacije i jak su motiv dolaska u Istru.

Za razvoj aktivnog turizma - Istra outdoor - planirano je nešto više od 121 tisuće eura. U tom segmentu provode se brojne aktivnosti s ciljem razvoja cikloturizma i outdoor ponude u Istri koji je snažan motiv dolaska u Istru tijekom cijele godine.

Među brojnim aktivnostima tu je koordinacija lokalnih TZ-a, organizacija i provedba edukacija na temu cikloturizma i outdoora, provedba projekta Istra Bike&Bed, suorganizacija biciklističkih i outdoor manifestacija, provedba razvojnih projekata, te uređivanje i održavanja Parenzane s gradovima i općinama na Parenzani.

Za razvoj zelenog turizma u županijskom proračunu za 2024 godinu bit će osigurano 36,5 tisuća eura.

Cilj ovog programa je održivi razvoj turizma, očuvanje prirodnih i kulturnih bogatstava Istre, a uključuje dodjelu certifikata Eco Domus - eko prijateljski privatan smještaj, te Istra ecoxperience - sve eko iz Istre, odnosno brošuru i mrežnu stranicu koje objedinjuju istarsku ponudu i sadržaje u turizmu koji posluju u skladu sa zelenim praksama i prema načelima održivog razvoja turizma.

50 tisuća proračunskih eura namijenjeno je u ovoj godini programima inkluzivnog turizma. Oni se provode s ciljem osvješćivanja dionika u turizmu i općenito lokalnog stanovništva o nužnosti dostupnosti turističkih sadržaja osobama s invaliditetom putem udruga koje se bave tom problematikom, te organiziranja edukacija, konferencija i slično.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Osim toga, sufinancirat će se i projekti koji razvijaju inkluzivni turizam, te unaprjeđuju svoju ponudu univerzalnim dizajnom, a sve u cilju razvoja inkluzivnog turizma u Istarskoj županiji.

Na koncu tu su i programi razvoja kulturnog turizma, za što će na raspolaganju biti 33,3 tisuća eura.

U suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Županija provodi aktivnosti u području kulturnog turizma poput onih na projektu Istra Inspirit kojim se stvaraju novi turistički proizvodi i doživljaji temeljeni na istarskim mitovima i legendama. Također, Istarska županija s ostalim dionicima razvija i projekte Kuća fresaka u Draguću i Kuća kaštela u Momjanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter