antonja 2024

VELIKA FOTOGALERIJA / Odlučivale su nijanse: Održan jubilarni 10. festival istarske supe

| Autor: Aldo POKRAJAC


U organizaciji udruge Agrorovinj i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo održan je jubilarni 10. Festival istarske supe, na kojem je sudjelovalo 11 ekipa iz raznih krajeva Poluotoka.

Pobjedu u kategoriji tradicionalne istarske supe odnijela je ekipa „Čuvari istrijanskeh užanci“ iz Žminja, inače i prošlogodišnji pobjednici, dok je u kategoriji kreativne istarske supe najboljom proglašena ona Srednje strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.

Najboljom kumpanijom izabrana je ekipa „Barbanci“ iz Barbana, dok je po izboru publike najboljom proglašena supa ekipe „Rekreativo“ iz Rovinjskog Sela.

Prilikom podjele nagrada Blanka Sinčić Pulić je rekla da su sve ekipe pokazale zavidno znanje, pa su supe bile izbalansirane. Dodala je da nema tajni u pripremanju tradicionalne supe, pa su o nagradama odlučivali sitni detalji. Kad je riječ o kreativnim supama Ticijana Ikica Piutti je naglasila kako su sve pripremljene supe bile original pa je prosudbenom sudu bilo teško odlučiti kome dijeliti pobjedu, a odlučivale su nijanse.

Ocjenjivačku komisiju za tradicionalnu istarsku supu činili su predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Anton Nino Fariš i Goran Mühlstein dok su za kreativnu ocjenjivali Ticijana Ikica Piutti, Lenka Šajina i Franko Milotić.

Uz ove nagrađene natjecale su se i ekipe „Lady's“ iz Rovinjskog Sela, „Studis" Veleučilište u Rijeci Poljoprivredni odjel Poreč, „Ova supa trupa" iz Pazina, „Hrast" iz Motovuna, „Konoba Bokoon" iz Funtane, „Vrsarani" iz Vrsara i tim Udruge Agrorovinj iz Rovinja. Posjetitelji će moći degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu tako ponijeti prigodni suvenir s manifestacije ali i dobili mogućnosti izbora najbolje supe po ocjeni publike.

Predsjednik Agrorovinja Kristijan Damijanić je podsjetio da je sve krenulo 2014. godine kada je profesor i dramski pedagog Milan Medak osmislio radionicu na kojoj su profesor kuharstva Josip Pino Kuhar i sommelier Sandi Paris na ognjištu u podrumu Doma kulture pokazali kako se pripremala pomalo zaboravljena istarska supa. Na prvom festivalu natjecale su se tri ekipe, a najbolja je bila ona Janje Debeljuh i Milana Medaka. Rovinjci su dobili podršku Milana Antolovića, tadašnjeg županijskog pročelnika za poljoprivredu.

Time je počela priča koja se nastavlja daljnjom suradnjom sa Županijom, koja, kako je posjetitelje izvijestio Ezio Pinzan, priprema standardiziranje recepata i pokretanje postupka za zaštitu istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Na inicijativu Davora Šišovića na četvrtom festivalu 2018. ekipe su se mogle natjecati i u pripravljanju kreativne istarske supe, što je dalo posebnu draž natjecanju. Na petom festivalu rovinjska kreativna udruga Faro 11 je predstavila Supa Box, originalni suvenir u drvenoj kutiji ukrašenoj crtežima istarskih ruralnih motiva i receptom za supu Pina Kuhara na više jezika. U kutiji je sve potrebito za spravljanje supe – butelja terana, bukaleta, bočica maslinova ulja, vrećice šećera i papra, pa čak i žlica i vadičep.

Dvije godine kasnije, 2020., pozornost publike je privukla najveće istarske supa spravljena u bukaleti od 20 litara, koja bi komotno mogla ući u Guinessovu knjigu rekorda.
Zahvaljujući inicijativi Dubravke Svetličić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, bukalete su počeli izrađivati učenici osnovnih škola Vladimira Nazora i Jurja Dobrile te Talijanske osnovne škole Bernardo Benussi. Najljepše bulakete raznih oblika i tehnika su nakon izložbi u matičnim školama izložene i na ovogodišnjem Festivalu istarskih supa. Jedna bukaleta je izrađene u čast seljanskog pjesnika Remiđa Sošića, koji je dao ideju za pokretanje Antonje, a kasnije i pjesničkih Seljanskih susreta.

Na bukaleti je upisan njegov haiku uradak „Kruh i pensire privuzela je vuona, istarska supa“.

Uz Antonju udruga Agrorovinj je počele promovirati istarsku supu i među turistima, pa se uz Rovinjski festival vina priređuje i večer posvećene supi. Uz to supa se pripreme u raznom drugim prigodama, ne samo u Rovinju i Rovinjskom Selu već i na drugim feštama i gastronomskim događanjima. Da istarske supa vraća svoj ugled pokazao je velik, rekordan broj posjetilaca, koji su radoznalo, po izboru kušali više vrsti istarskih supa. Istarska supa se inače prigodno pripremala uz ognjište da bi se društvo okrijepilo i zagrijalo, posebno zimi, kada je vani bilo hladno. Slično kao za ovogodišnje Antonje, kada je uz nagli pad temperature u Rovinjskom Selu zalepršao snijeg.

Zahvalnicu za sudjelovanje na 1. Festivalu istarske supe i doprinos u razvoju istarske supe dobili su: Milan Medak, William Uljanić, Odete Sapač, Sandi Paris, Zvjezdana Kliman, Janja Debeljuh i posthumno Milan Hrvatin. Zahvalnice za poseban doprinos razvoju i promociju istarske supe dobili su: Milan Antolović, Damir Dobravac, Remiđo Sošić i Dubravka Svetličić te posthumno Josip Pino Kuhar i Davor Šišović.

Zahvalnicu su dobile i institucije za poseban doprinos i potporu u razvoju i promociji istarske supe, Udruženje obrtnika Rovinjštine, Mjesni odbor Rovinjsko Selo, Grad Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja, Srednja strukovna škola Eugena Kumičića, Turistička zajednica Istarske županije, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater