do 6. SIJEČNJA

Tradicija rovinjskog obiteljskog Božića na Velikom molu - raznovrsni blagdanski program Ekomuzeja "Batana"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Ekomuzej Batana)

(Foto: Ekomuzej Batana)


Čuvajući uspomene na brojne protekle Božiće koji su istkali rovinjsku blagdansku tradiciju, članovi Ustanove-Istituzione/Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, Rovinj – Rovigno osmislili su program pod nazivom “Nadàl in famìa – Božić u obitelji – Natale in famiglia“ koji od 4. prosinca do 6. siječnja na sceničnu pozornicu Velikog mola ispred Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" donosi pregršt tradicijskog sadržaja.
Blagdansko doba posebno veseli nove naraštaje pa su upravo njima namijenjene brojne radionice izrade božićnih ukrasa koje će moći ponijeti u svoje domove kako bi ukrasili svoja božićna drvca, ali i stvorili svoje vlastito blagdansko nasljeđe.

(Foto: Ekomuzej Batana)(Foto: Ekomuzej Batana)

Program namijenjen najmlađima započet će radionicom u kojoj će sudjelovati mališani iz DV “Neven” – TDV – GII “Naridola” izrađujući tradicionalne ukrase za božićno drvce i pomažući postaviti jaslice. Poseban događaj za djecu bit će projekcija animiranog filma "El mòndo da Bìbi“ – "Bibin svijet“ – "Il mondo di Bibi“ na pročelju Ekomuzeja-Ecomuseo Batana u tri termina u kojem simpatični crtani lik djevojčice Bibi progovara rovinjskim dijalektom.
Istroromanski jezik koji se u 6 dijalektalnih varijanti čuva na području južne Istre pravo je jezično blago odnedavno upisano u Registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH. Stoga su i sadržaji za djecu, uz veliki trud, napravljeni tako da djecu upoznaju s jezičnom tradicijom svih 6 područja (Rovinj, Šišan, Vodnjan, Bale, Galižana i Fažana). I dok će se za veselje najmanjih pobrinuti radionice i simpatična Bibi, učenici nižih razredna osnovnih škola iskazat će se u programu bojenja oglavnog jedra koje će se pridružiti brojnim unikatnim jedrima rovinjskih obitelji nastalim u prošlosti. Ujedno, školarci će imati priliku izraditi i svoju prvu kartonsku batanu te je prigodno blagdanski ukrasiti kao i razgledati muzej kroz vođenu turu.

(Foto: Ekomuzej Batana)(Foto: Ekomuzej Batana)

Središnje događanje održat će se na blagdan Svetog Nikole kad će se otvoriti izložba u prostoru Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" pod nazivom “Nadàl in famìa – Božić u obitelji – Natale in famiglia“. Tijekom trajanja izložbe prostor muzeja postat će svečan i topao dom svim ljubiteljima baštine koji će poželjeti upoznati običaje rovinjskih božićnih blagdana. Izložba fotografija rovinjskih obitelji u božićnom duhu krasit će Ekomuzej-Ecomuseo „Batana“ do 6. siječnja 2024., a do tada će se moći razgledati i jaslice koje su postavili rovinjski predškolarci.
Vrijeme adventa je i prilika da se zapjevaju vrijedne i lijepe tradicijske pjesme koje tijekom godina strpljivo čekaju sjaj ukrašenog Rovinja kako bi zablistale i razgalile kako Rovinjce tako i posjetitelje željne uživanja u rovinjskoj božićnoj čaroliji. Na blagdan Svetog Nikole zapjevat će članovi „SAC/KUD Marco Garbin“, a Sveti Nikola sve će prisutne počastiti i zagrijati mirisnim, vrućim  fritulama.

(Foto: Ekomuzej Batana)(Foto: Ekomuzej Batana)

Uz glazbenu pratnju valova obližnjega mora, na Velikom će se molu kroz cijelo vrijeme trajanja programa izmjenjivati izvođači koji će izvoditi najljepše rovinjske narodne pjesme, a to su - trio Viècia Ruveîgno, „Serđo Valić – Duo Magnolia“, KUD „Plesarin“, „Komorni zbor – Coro da camera Rubino“ te MINI – MIDI – SOLISTI Comunità degli Italiani - Zajednica Talijana “Pino Budicin”. Na sam Badnjak posjetitelje nakon badnje marende čeka glazbena poslastica, nastup vokalnog muškog tria "Viècia Ruveîgno", a potom na sam Božić, kvarteta „Le nuove quattro colonne“ oba pod vodstvom osnivača i voditelja Alessia Giuricina. Autentični rovinjski napjevi predstavit će ljepotu rovinjske glazbene tradicije i stvoriti posebnu blagdansku atmosferu.
Osim što će valovi mora svojim ritmom pratiti sve nastupe, neraskidivu povezanost batane i mora sudionici programa moći će doživjeti i u romantičnoj zimskoj večernjoj vožnji batanom s feralom u dva termina.
Zadnji dan godine donosi priliku za zajedničko uživanje u plodovima mora i polja odnosno zajedničkoj marendi za kraj godine uz nastup „SAC/KUD Marco Garbin“, a već prvi dan 2024. bit će prilika da se podigne čaša i nazdravi novoj prilici da se s rovinjskom baštinom, u započetoj godini, na još kvalitetniji način upozna što veći broj Rovinjaca i njihovih gostiju. „SAC/KUD Marco Garbin“ imat će čast zapjevati i zasvirati zadnjega dana programa, 6. siječnja, kad će se zatvoriti i blagdanska kućica ispred Ekomuzeja koja će raditi tijekom održavanja programa i nuditi gastro specijalitete. U slučaju da loše vrijeme ne dopusti održavanje nekih programa, oni se neće održati, no veselja i dobrih želja na Velikom molu neće nedostajati!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater