svetkovina

FOTOGALERIJA / Svečanom misom i procesijom Porečanke i Porečani proslavili blagdan svetog Maura

| Autor: Glas Istre


Svečanom misom i procesijom i podjelom besplatnih porcija palente sa brodetom,  Porečanke i Porečani su danas proslavili blagdan gradskog patrona - Svetog Maura.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj katedrali, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i gradski vijećnici i vijećnice, kao i delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke čiji je župnik također sudjelovao u koncelebriranoj misi. Pridružili su se i ostali predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, hitne medicinske pomoći, policajaca i vatrogasaca, članova istarskih kulturnih društava, sportaša te vjernici.

Misno slavlje predvodio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup u koncelebraciji nadbiskupa i biskupa Riječke metropolije i svećenika Porečko-pulske biskupije. Okupljene vjernike na početku mise pozdravio je biskup Porečko-pulske biskupije mons. Ivan Štironja koji je uputio prigodne pozdrave na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku i zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana misa i procesija održi.

Mons. Glasnović, u homiliji je podsjetio na životni put i mučeništvo sv. Maura.

-Treba nam Isus kako bismo pravilno koristili slobodu i činili dobro, kako bismo bili svoji da bi podijelili dobra za zajednički život. Ne možeš se spasiti bez drugoga, ne može nam biti dobro ako bližemu nije dobro, kazao je Glasnović u homiliji. Nastavio je kako smo danas možda više pozvani na jedno drugo mučeništvo, koje ne uključuje umiranje, nego ono svakodnevno gubljenje života za Krista. - To znači ne zanijekati Krista, svojim riječima i djelima, zauzeti se za slabije, braniti život u svim njegovim oblicima, vršiti svoje obveze i dužnosti s ljubavlju, prema Isusovoj logici - , rada, žrtve, kako to čine mnogi naši očevi, majke… primjeri su sv. Mauro, blaženi Miroslav Bulešić, Francesco Bonifacio.. to su bili svjedoci mučenici, ljudi kreposna života, hrabri u svjedočenju i nasljedovanju Krista, imali su dobru vjeru i čvrstu nadu, ljubav, unutarnje svjetlo koje nam je svima potrebno kako bismo prevladali životne kušnje. Dopustimo Isusu da nas iznutra ispuni njegovo svjetlo, rekao je biskup Glasnović, čestitavši biskupiji i Porečanima njihov dan. Po završetku mise održana je procesija s relikvijama sv. Maura, po ulicama staroga grada, u nešto kraćem obliku, zbog kiše koja je počela padati.

Podsjetimo, zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine. Naime, godine 1354., Paganino Doria – đenovski admiral, porazio je mletačku flotu, a Porečanima oteo relikvije svetaca Maura i Eleuterija naplativši tako visoku cijenu za čin što su bili saveznici Serenissime. Napokon, poslije više od 500 godina relikvije su vraćene u Poreč 1934., kada je na porečkim ulicama bila organizirana jedna od najvećih fešti u čast sveca zaštitnika grada. 

Svjetovni dio proslave blagdana ipak je razvodnila kiša. Na Trgu slobode blagdan je označila podjela besplatnih porcija palente s brodetom, koje je dijelio i gradonačelnik, uz zabavni program s pozornice gdje su svirili Sergio Pavat i Orchestra Istriana.

Raznolikim popratnim događanjima koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu, a tu su i tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, izložba "Mavrova" kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari, košarkaški turnir veterana KK-a Poreč i prijateljskih gradova, biciklijada u organizaciji Biciklističkog kluba Poreč.

FEŠTA SE NASTAVLJA U ČETVRTAK, 23. studenog

 S obzirom da je kiša omela svjetovni dio fešte na Trgu slobode i okupljene potjerala ranije domovima, organizatori, Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč najavljuju nastavak i to za četvrtak, 23. studenog, na istom mjestu, na Trgu slobode. Vremenske prilike bi se prema najavama trebale popraviti, te će u četvrtak od 11 sati fešta se nastaviti uz podjelu besplatnih porcija palente i čašu vina za sve okupljene, živu muziku Sergia Pavata i Orchestre Istriane, te proslavu rođendana Agrolagune. Ova velika porečka tvrtka ovim će povodom proslaviti 60. rođendan i sve okupljene počastiti tortom i čašom pjenušca za proslavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini