VELIKI JUBILEJ U MALOM LANIŠĆU

Smotra "Zarozgajmo na Ćićariji": Ponosno čuvaju i prenose stare pučke napjeve, običaje i nošnju

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ćićski zgončari (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ćićski zgončari (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Zapravo je nevjerojatno kako je malo Lanišće na krajnjem sjeveru Istre smoglo snage pokrenuti, ali i održati kontinuitet jedne takve svehrvatske manifestacije kao što je to smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji" koja se po petnaesti put održala podno planinskog vrha Orljaka, u okrilju župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile.

Bogatstvo izvornog pjevanja

Kao da se nikad više izvođača nije slilo u središte laniške općine kako bi na jednom mjestu predstavilo bogatstvo izvornog pjevanja, specifične glazbene izričaje poput bugarenja, pjevanja na tanko i debelo, gange, ojkanja, drumarca… Gromoglasno su tradicijski napjevi odzvanjali u nastupim izvođača koji su se izmjenjivali na pozornici čiji su izgled osmislili slikarica Sara Gortan i Damir Jakšić, mještani Brgudca, odnosno Kreativno rješenje "Sedma kuća".

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Gosti iz Dalmacije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Manifestaciju je inicirao i, uz pomoć Općine Lanišće, pokrenuo poznati glazbenik Bruno Krajcar te u trajno nasljeđe ostavio obavezu njegovanja tradicijske vokalne baštine ovoga kraja koja se temelji na bugarenju, podsjetila je laniška načelnica Roberta Medica.

- Narod bez tradicije je narod bez identiteta, stoga u znak zahvale za doprinos u promicanju kulturne baštine Krajcaru će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u povodu obilježavanja Dana Općine Lanišće 31. svibnja, uručiti plaketa za doprinos u promicanju kulturne baštine. Ponosna sam što sve ove godine imam priliku surađivati s brojnim čuvarima baštine koji s ljubavlju njeguju svoju tradiciju i običaje i prenose ih na nove naraštaje. Živi nam i zdravi bili i još puno godina Lanišće pohodili, poručila je Medica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Guslar Stipan Marinović (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Naglasila je također da Općina Lanišće, najveća općina u Istarskoj županiji, ali s najmanjim proračunskim prihodima, organizaciju ove manifestacije ne bi mogla iznijeti bez stalne financijske pomoći Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Ministarstva kulture i brojnih donatora. Svima im se zahvalila od srca, kao i izvođačima i posjetiteljima koji svake godine u velikom broju dolaze i podržavaju lanišku manifestaciju.

Ponosni na raznolikost

Cilj laniške smotre, naglasila je dožupanica Jessica Acquavita, je očuvati, promicati vokalnu baštinu, a to znači očuvati i promicati kulturu, tradiciju i identitet.

- Naša Istra ima bogatu kulturnu baštinu, ima bogatu tradiciju, budimo ponosni na svu tu raznolikost, šarolikost koja od nas čini ono što jesmo - Istrijani. Na nama je da sve to bogatstvo prenosimo na mlađe generacije zato je ova smotra hvalevrijedna, poručila je dožupanica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Najstarija 90-godišnja Marija Zlatić i sin Branko (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U središnji dio manifestacije, po prvi puta u poslijepodnevnom terminu, uvela je svečana sv. misa u župnoj crkvi u kojoj su starohrvatskim glagoljaškim napjevima, zajedničkom baštinom, sudjelovali gosti iz Radovina i domaćini iz Lanišća. Sam početak smotre obznanili su predstavljajući višestoljetne pokladne običaje, Ćićski zgončari, a svojim nastupom otvorila ju je vokalno instrumentalna skupina glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)KUD Sv. Šime Rtina (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Istarske tradicijske napjeve u dvoglasju Ćićarije predstavile su Lanišćice i Gašćice okupljene u žensku vokalnu skupinu Frndalice. Ovaj način pjevanja, kako je to naglasila vodeći program Marina Mejak, bugarenjem su prozvali Ivan Matetić Ronjgov i Slavko Zlatić, a karakterizira ga dvoglasni poj koji završava padom donje pjevačke dionice. Frndalice su zakantale Divojka junaka i Oj, mala moja. Stanovnici Ćićarije svoj tradicijski način pjevanja ne nazivaju terminom bugarenje, već bi rekli da će zarozgat.

Brojni sudionici smotre

Na jubilarnoj smotri nastupili su: vokalna etno skupina Zajednice Talijana Labinci "Nigrignanum", KUD "Izvor" Generalski Stol, guslar Jure Babić iz udruge reraša, guslara i diplara Kamešnica, KUD Sv. Šime Rtina, pjevačka skupina Podsvilajska sela, KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan, KUU Bijele ruže Podbablje, Žejanski kntaduri, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Mate Balota Rakalj, KUD Radovin s kojim su u Lanišće stigli i zapjevali pjesmu iz centralne Dalmacije, mladi etnomuzikolozi iz Poljske, potom URIG - Udruga reraša i guslara Otok te dalmatinski guslar Stipan Marinović, Pjevačko-glazbena udruga Kamen Bukovica, pjevači folklorne skupine Zajednice Talijana Šišan, ženska klapa Kantalice iz Zadra, KUU Giusto Curto iz Rovinja...

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Vokalna skupina Frndalice iz Lanišća  (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uz Noela Šurana, etnologa, kulturnog antropologa, zapjevali su Marija Rojnić i Jože Galant. Stihove je kazivala Ivanka Šverko iz Prapoća, a sa sinom Brankom Zlatićem, zapjevala je 90-godišnja Marija Zlatić iz Sluma, najstarija sudionica laniške smotre.

Manifestacija je započela ručkom u Lanišću, degustacijom Ćićskog menija te otvaranjem sajma autohtonih proizvoda i suvenira. Održana je radionica iz šumske pedagogije za djecu "Šarena šuma" te predstavljena knjiga "Sjećanje na djetinjstvo» Zorka Ziralda. Odigrano je prvenstvo u boćanju Općinske lige Buzet - Pazin. U župnoj crkvi održana je glagoljaška misa, a središnji dio programa pripao je trosatnoj smotri «Zarozgajmo na Ćićariji".

Nositelj i organizator smotre "Zarozgajmo na Ćićariji" je Općina Lanišće, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, županijski Odjel za kulturu i zavičajnost, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum