U ROVINJU OTVOREN RAZVOJNI CENTAR ZA RIBARSTVO I AKVAKULTURU

Tulio Demetlika: Jadran je zatvoreno more i o njemu treba brinuti  

Osnovna djelatnost centra bit će održivo upravljanje vrlo osjetljivim područjem kao što je sjeverni Jadran

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije (snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Ribarstvo je tradicija i kultura u Istri, a danas je važno i u turističkoj promociji naše regije kao vrhunske gastronomske destinacije. Jadran je zatvoreno more, te stoga Hrvatska i sve ostale države koje ga okružuju moraju voditi računa o tome kako održivo upravljati njime, te očuvati riblji fond i kompletnu bioraznolikost koja živi u i oko njega. Centar koji danas otvaramo u Rovinju objedinit će sve institucije i ustanove u Istarskoj županiji, ali i uspostaviti suradnju s ustanovama i institucijama u ostalim jadranskih županijama, a uloga će mu biti razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda", kazao je na jučerašnjoj svečanosti otvaranja Razvojnog centra za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika.

Projekt ARGOS

Centar koji se nalazi unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" uređen je u sklopu projekta ARGOS "Podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu", koji je osmišljen kako bi kroz zaštitu ribe i morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša u moru Hrvatska i Italija zaštitile Jadran. Najznačajnija projektna aktivnost Istarske županije kroz ARGOS bila je upravo uspostava Centra, a njegovo osnivanje vođeno je idejom uspostave suradnje između institucija i ribara.

Potreba za održivim upravljanjem vrlo osjetljivim područjem, kao što je sjeverni Jadran, bit će osnovna djelatnost centra, a u njemu će se kroz EU projekte i Operativni programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske provoditi spomenuta aktivnost koordinacije svih institucija. Također će se davati potpora lokalnom ribarstvu i akvakulturi, s naglaskom na mali priobalni ribolov.

ARGOS je projekt kojega sufinancira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska, i u kojem je vodeći partner talijanska regija Friuli Venezia Giulia, dok je Istarska županija u njemu sudjelovala s 2,9 milijuna kuna od čega je 85 posto novca financirano iz Europske unije.

Vrpcu je presjekao zamjenik župana Tulio DemetlikaVrpcu je presjekao zamjenik župana Tulio Demetlika (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Stati uz ribare

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kazao je na otvaranju Centra kako svaki kutak Rovinja odiše ribolovnom tradicijom koja je i danas prisutna i živa u gradu.

- Upravo mi je zbog toga drago što se ovaj Centar nalazi u Rovinju. Naročito zato što se na području našega grada nalazi i Centar za istraživanje mora, prestižna institucija dugogodišnje tradicije, koja se također bavi očuvanjem morskog i obalnog ekosustava. Vjerujem kako će se na ovaj način postići nužna sinergija za zaštitu naših prirodnih resursa, ali i za razvoj ribarstva, sektora kojem je danas više nego ikad potreban svaki oblik podrške s obzirom na sve izazove današnjice. Zato moramo stati uz naše ribare, zaštititi ih te promovirati ribarstvo i među mlađim generacijama, kako bi se ta tradicija mogla nastaviti i dalje, poručio je rovinjski gradonačelnik.

Posebni savjetnik i izaslanik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić kazao je kako je Centar značajan iskorak u stvaranju uvjeta za bolju valorizaciju tradicije ribarstva i za bolju suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama i agencijama, te partnerima iz inozemstva.

- Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 670 ugovora vrijednih 20,8 milijuna eura u kojima su sudjelovale lokalne akcijske grupe za ribarstvo i mnogi drugi koji se bave ribarstvom, što pokazuje veliku brigu koje Ministarstvo vodi o ribarstvu, poručio je on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater