Ima ih Posvuda

U dijelu Istre su odlučili stati na kraj divljem kampiranju. Dosta im je!

Kad govorimo o Stazi sedam slapova, oni koji kampiraju s kamperima to čine na privatnim parcelama i vlasnici traže da se nešto učini po tom pitanju. Zato smo stavili table s oznakom zabrane kampiranja kod Staze sedam slapova i u Humu gdje su gradske površine. Možda će ovaj naš potez biti podstrek da privatnici požure s otvaranjem kampova, a u ovom trenutku na buzetskom području u izgradnji su dva, kazao je buzetski gradonačelnik Damir Kajin

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Divlje kampiranje (Ilustracija / Snimio Duško Marušić Čiči)

Divlje kampiranje (Ilustracija / Snimio Duško Marušić Čiči)


Turisti se kamperima znaju zaustaviti na parkiralištu ispred Huma, najmanjeg gradu na svijetu, i tamo prenoćiti. Ljubiteljima adrenalinskih sportova omiljene destinacije za ilegalno kampiranje su i u kanjonu rijeke Mirne kod Tombasina na početku popularne planinarsko pješačke Staze sedam slapova ili kod Istarskog vodovoda. Izbjegavaju plaćanje pristojbi i bacaju smeće u prirodu.

Na sjeveru Istre sada su tome odlučili stati na kraj. Gradska komunalna tvrtka Park postavila je, na zahtjev mještana, table zabrane kampiranja na parkiralištu u Humu i ispred ovoga gradića, kod Staze sedam slapova, a postavit će ih i u Mašimovoj škuji u Buzetu.

ggStop divljem kampiranju

- Kad govorimo o Stazi sedam slapova, oni koji kampiraju s kamperima to čine na privatnim parcelama i vlasnici traže da se nešto učini po tom pitanju. Zato smo stavili table s oznakom zabrane kampiranja kod Staze sedam slapova i u Humu gdje su gradske površine. Možda će ovaj naš potez biti podstrek da privatnici požure s otvaranjem kampova, a u ovom trenutku na buzetskom području u izgradnji su dva. Uz Stazu sedam slapova treba riješiti i parking jer se ona ne naplaćuje, vjerojatno jedna, jedina u Hrvatskoj, a u zapadnoj Europi da ne govorimo. Smeća je posvuda, maksimalno angažiramo djelatnike Parka koji se trude, normalno da se ni to ne plaća, ali nam se uredno prigovara. Grad Buzet mora popravljati na tuđem, ulagati znatna materijalna sredstva, što je sve u redu jer je Staza sedam slapova je jedna lijepa buzetska priča koju u godinu dana propješači između 33.000 i 40.000 posjetitelja, a od čega fizičke osobe, a indirektno i Grad, imaju itekakve koristi, izjavio je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno predsjednik Turističke zajednice Buzeta.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter