dorh utvrdio odgovornost

Otkriveno tko će platiti troškove čišćenja obale duž Ližnjana nakon brutalnog onečišćenja mazutom

| Autor: Glas Istre
Čišćenje uvale Kuje u studenom prošle godine (Snimio Milivoj Mijošek)

Čišćenje uvale Kuje u studenom prošle godine (Snimio Milivoj Mijošek)


Hrvatska elektroprivreda (HEP) platit će sve troškove čišćenja obale zagađene nakon incidenta u kojemu je zasad još uvijek nepoznata količina mazuta, u studenom prošle godine, iscurila u more iz Termoelektrane Rijeka, onečistivši plaže na potezu od Kostrene, preko dijelova Liburnije, sve do Ližnjana u Istri, potvrdili su na jučerašnjoj sjednici Županijskog operativnog centra za intervencije prilikom iznenadnih onečišćenja mora (ŽOC) zapovjednik ŽOC-a, riječki lučki kapetan Darko Glažar i tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac, piše Novi list

Glažar je, na pitanje novinara, potvrdio da je DORH utvrdio elemente prekršajne i kaznene odgovornosti za ovaj incident, ali o mogućim sankcijama prema odgovornima nije želio nagađati, kazavši kako je to u domeni rada DORH-a i pravosuđa.

Istaknuli su kako je s HEP-om sklopljen sporazum o naknadi štete kojim će državna tvrtka platiti kompletan trošak sanacije onečišćene obale, a taj se trošak zasad procjenjuje na najmanje dva milijuna eura, iako bi, prema njihovim riječima, mogao biti i znatno veći jer sanacija još nije započela na svim onečišćenim plažama pa će se naknadno utvrditi koliki su na njima razmjeri onečišćenja.

Glažar je kazao kako je na većini plaža u Kostreni koje su bile najpogođenije onečišćenjem već završena ili je pri kraju sanacija koja je u nekim slučajevima uključivala i iskop šljunčanog materijala te zamjenu novim.

- Ako idemo od zapada prema istoku, plaža Spužvina je kompletno očišćena i na njoj je nadomješten iskopani šljunak. Tu je Podražica, Nova Voda i sve do Perila koje je najviše bilo zagađeno.

Na svim tim plažama je iskopan onečišćeni šljunak, a za koji dan će biti zamijenjen novim šljunkom istovrsne kvalitete, rekao je Glažar, potvrdivši, nakon novinarskog pitanja, da su provedene analize onečišćenja na Liburniji i u Istri pokazale da se i tamo radi o mazutu koji je iscurio iz TE-a Rijeka.

- HEP bi i tamo trebao platiti potpunu sanaciju svih onečišćenja, rekao je Glažar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter