SPLIT

Još uvijek traje izvlačenje mazuta iz mora kod Brodosplita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U akvatoriju Brodosplita još uvijek traje vađenje ogromnih količina mazuta iz mora koje je onečišćeno prije četiri dana?, a nadležne službe još nisu službeno objavile odakle je mazut stigao u oborinske vode.

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera kaže da je na terenu dežurni inspektor i da čeka obavijesti o trenutnom stanju.

Napominje da reagiraju na svaku dojavu građana o onečišćenju i dežurni inspektor obići će prijavljeno područje, no primarno je  čišćenje morske površine kod Specijalne luke Brodosplita gdje se već četvrti dan nalaze zaštitne brane. Mazut iz mora  izvlače u cisterne.

Potvrdio je da su količine zauljenih voda dosta velike, no drže ih pod kontrolom. Istaknuo je i da takav proces čišćenja morske površine, koji traje već danima, do sada još nisu imali.

"Još čekamo izvještaj koji će objasniti odakle je točno mazut dospio u more Brodosplita. Radi tog smo onečišćenja podigli i Županijski operativni centar, a uključene su bile i sve ostale službe. Zaštitne barijere su još u moru i cijelo ovo vrijeme službe rade svoj posao", izjavio je za Hinu kapetan Kuštera.

Procijenio je da će se najvjerojatnije i dalje događati 'određeni sekundarni ispadi mazuta u moru', naglasivši da svakodnevno posebna služba brodom kontrolira kompletni Kaštelanski zaljev, ušće Jadra, Vranjic i splitsko more.

Onečišćenje mora u Vranjicu

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' ?iz Vranjica? u petak navečer je na više adresa prijavila onečišćenje mora u tom mjestu, te istaknuli da mazuta ima po moru rivi, brodovima, na zapadnoj, južnoj i sjevernoj obali.

?"?Ispusti slivnih kanala sa svih strana od kanalizacije? koji su prijavljeni više puta, masnoće, pjene, onečišćenja mora raznim emulzijama, viškom boje s brodova, naftom ....? ?Smiješno je da nakon skoro dvije godine još uvijek prijavljujemo iste stvari, i slušamo prebacivanje odgovornosti s institucije na instituciju. Očekujemo veće kontrole, poduzimanje preventivnih mjera koje bi spriječile ovakva onečišćenja?", poručuju iz GI Mjesto koje hoće živjeti?.

Veliko onečišćenje mora kod Brodosplita otkriveno je u utorak rano poslijepodne zbog čega su na teren poslane sve službe koje još uvijek rade na sanaciji i prikupljanju zauljene mase iz mora. Postavljene su i dvije zaštitne brane kako se masna mrlja ne bi širila na preostalu morsku površinu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini