Preventivni program

Porečke škole jedine u Hrvatskoj djecu uče plesati

Tijekom dva mjeseca realizacije programa, za vrijeme sata razrednika, ukupno 300 učenika iz tri porečke osnovne škole, Poreč, Finida i TOŠ Bernardo Parentin, učilo je osnove standardnih i latinoameričkih plesova te usvojilo jednu od ljepših životnih vještina

| Autor: Anđelo Dagostin
Ples u porečkim školama

Ples u porečkim školama


Nakon dvije godine stanke, u porečke osnovne škole, na radost učenika, učitelja i roditelja, uspješno se vratio i provodi preventivni program "Osnaživanje djece kroz ples - Rasplesani razredi". Projekt je namijenjen učenicima sedmog razreda, no zbog pauze, ovoga se puta provodio i s učenicima osmog razreda.

Tijekom dva mjeseca realizacije programa, za vrijeme sata razrednika ukupno 300 učenika iz tri porečke osnovne škole Poreč, Finida i TOŠ "Bernardo Parentin", učilo je osnove standardnih i latinoameričkih plesova te usvojilo jednu od ljepših životnih vještina. Pedagoški voditelji projekta su razrednici uz stručne službe škole pedagoginje i psihologinje, dok su voditelji bili plesni instruktori iz Plesnog centra Studio iz Pule.

Zahvaljujući dobroj suradnji škole i lokalne zajednice te podršci Zdravog grada Poreč kao nositelja ovog preventivnog zaštitnog projekta u zajednici, porečke škole jedine su u Hrvatskoj koje omogućuju svim svojim učenicima da po završetku osnovne škole, osim usvojenih akademskog znanja, nauče i plesati.

Utvrđeno je da ples ima važnu ulogu u zdravom rastu i razvoju pojedinca te doprinosi osjećaju zajedništva. Bučniju djecu ples uči kako da postanu koncentriranija i mirnija, dok mirnu djecu ples potiče na aktivnost. Zahvaljujući plesu razvija se suradnički odnos među učenicima, stvara navika pružanja podrške i učenici uče uvažavati jedni druge. Ples smanjuje pojavnost rizičnih ponašanja, a smanjuje i stres. Ples je više od plesa - ruši socijalne barijere, razvija suradnju i kulturu ophođenja. Najvažnije od svega, ples je vještina koju mogu svi usvojiti. Kaže se "tko može hodati, može i plesati", a to potvrđuju i generacije učenika porečkih osnovnih škola, poručuju iz Zdravog grada Poreča.

U proteklih 12 godina, koliko traje projekt, više od 1.200 učenika naučilo je osnove plesa. Projekt im je ostao jedna od najdražih uspomena na školovanje. Tijekom ožujka održana je prezentacija projekta prvim javnim nastupom ovogodišnjih generacija učenika i to u njihovim školama na otvorenom satu za roditelje. Učenici su pritom pokazali svoje novo umijeće, ali su imali i priliku podučiti svoje roditelje osnovama engleskog valcera. Učionica je postala zajednički plesni podij roditelja i djece prožet pozitivnim emocijama potrebnim za izgradnju i jačanje kvalitetnih odnosa.

Sljedeći nastup učenici porečkih osnovnih škola imat će na Trgu slobode u povodu nacionalnog Dana zdravih gradova u svibnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter