Izložba "Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre"

Ribarske priče kao prilog očuvanju baštine

Na izložbi, koja se može razgledati do 8. travnja posjetitelji se o ribarskoj povijesti ovog dijela Istre mogu informirati i prisjetiti kroz tekstove na višejezičnim panoima, stare fotografije i izvorne predmete

| Autor: Mladen RADIĆ
Izložba u Banjolama (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Izložba u Banjolama (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


U Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama preksinoć je otvorena izložba "Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre" kustosice Kristine Tamare Franić Kučiš. Oni koji dođu mogu se o ribarskoj povijesti ovog dijela Istre informirati i prisjetiti kroz tekstove na višejezičnim panoima, stare fotografije i izvorne predmete.

Dokumentiranje i valoriziranje baštine

Kako je otvarajući izložbu rekla autorica, cilj ovog izložbenog projekta bio je dokumentiranje i valoriziranje materijalne i nematerijalne kulturne baštine ovog kraja. Ovo je dio projekta "Fishermen Tales" koji je pokrenula Turistička zajednice Općine Medulin. Sufinancirala ga je Europska unija i prepoznat je kao hvalevrijedan projekt.

- Ovim se projektom bavim više od godinu dana, ispitala sam više od 30 ribara, potomaka ribarskih obitelji. Što više istražujem, više i dublje ulazim u tu tematiku koja je prekrasna i koja ne smije biti zaboravljena. Cilj je zaštititi tu baštinu, a ovdje se bavimo nematerijalnom kulturnom baštinom – prehranom i vjerovanjima, što je samo po sebi vrlo krhka tema. Živimo u jednom vrlo brzom dobu i sve se oko nas mijenja strahovitom brzinom, i ljudi i običaji i klima... U 50-ak godina puno toga se promijenilo. Bilo bi šteta sva ta sjećanja i svu tu baštinu ne memorirati i ne dokumentirati. Zato radim na ovom projektu i nastavit ću to raditi i dalje, rekla je povjesničarka umjetnosti i etnologinja Kristina Tamara Franić Kučiš, te zamolila prisutne da razmišljaju o svojoj baštini, da vole i čuvaju more i da tu ljubav prema tradiciji prenesu i na svoju djecu. Autorici je posebno drago što će ovu izložbu posjetiti i djeca iz osnovnih škola i vrtića koji će u galeriji vidjeti realne artefakte što će sigurno u njima izazvati emocije. Ona kaže da će djeca sigurno to pamtiti da baštine nešto čim su se bavili njihovi djedovi i bake i nonići i netko od njih će sigurno kad-tad nastaviti taj istraživački rad u očuvanju svoje baštine.

Tradicionalna ribarska jela

- Voljela bih da se u Općini Medulin otvori muzej ribarstva jer toliko ima građe i artefakata. Ovo je kraj koji je živio od ribarstva i živi i dalje tako da bi jedan takav muzej bio odlična turistička ponuda. Svaki dan šećemo uz more, udišemo fini zrak, zalazak sunca možda i ne primjećujemo i onda dođu turisti i kažu - "Kako je vama ovdje lijepo". Šteta je da netko treba doći izvana, da nas podsjeti na ono što imamo i što svakodnevno gledamo, kaže Franić Kučiš.

Uz nju, prisutne je pozdravila i Klaudija Leverić koja također voli i sakuplja baštinu, neki artefakti na izložbi su iz njene zbirke, a u svojoj konobi Mižerija poslužuje tradicionalna ribarska jela.

- Mi pričamo priče na stranim jezicima našim gostima koje su na tragu ovoga što gđa Franić radi, znači, dok prodajemo hranu informiramo i interpretiramo kulturnu baštinu i prepričavamo ribarske priče da bi tim gostima bilo to dostupnije i interesantnije, kaže Klaudija Leverić koja se nada da će gosti pročitati što piše na ovim panoima te da će pogledati predmete na izložbi i prisjetiti se da su i oni imali nešto slično kod kuće i da će ih to vratiti u vrijeme kada su bili bezbrižna djeca i da ih neki od predmeta koji su ovdje podsjete na prošlost ovog kraja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater