Treći mandat

Za predsjednika Udruge tartufara "Istra" ponovo izabran Darko Muzica. Drugih kandidata nije ni bilo

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
S otvaranja prošlogodišnje sezone bijelog tartufa (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

S otvaranja prošlogodišnje sezone bijelog tartufa (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Na izbornoj Skupštini Udruge tartufara "Istra" sa sjedištem u Motovunu, održanoj u Svetom Martinu kod Buzeta, za predsjednika je ponovo izabran Darko Muzica. Zakoračio je tako u svoj treći mandat s time da je prvi mandat preuzeo na polovici kada je održana izvanredna Skupština radi proširenja članstva i usklađivanja sa statutom.

Uže Predsjedništvo ostalo je u istom sastavu na zahtjev članstva koje mu je dalo potporu tako da drugih kandidata nije ni bilo. Potpredsjednik je i dalje Ivan Vukadinović, a tajnici Dino Kuhar i Leonardo Lakošeljac. Malo su pomlađeni i osvježeni Upravni odbor kao i predstavnici Skupštine.

- Skupština je prošla u dobrom tonu. Izgledalo je kao da nemamo puno problema, iako ih imamo. Problem je još uvijek loša zakonska regulativa. Ne postoji naime mogućnost sakupljanja crnog ljetnog tartufa tijekom svibnja i kolovoza, iako ga tada također ima, istaknuo je Muzica.

Dodao je kako je suradnja sa Hrvatskim šumama daleko bolja nego je nekada bila. Udruga je nedavno uputila preporuku da se u Motovunskoj šumi ponovo naprave drveni mostići koji su s vremenom propali.

Na proljetnom zasjedanju tartufarske udruge, prenio je također Muzica, apeliralo se na tartufare da se drže zakonskih odredbi, kao i da oni koji tartufare na području Motovunske šume, odnosno na područjima državnih šuma, od šumarija ishoduju dozvolu za sakupljanje tartufa u državnim šumama, kako bi bili legitimni i legalni, također i dozvolu od resornog ministarstva koje propisuje kvote tartufa koje se mogu sakupljati.

Još je desetak dana otvorena sezona jedne vrste bijelog tartufa Tuber borchii koji nije tako kvalitetan kao Tuber magnatum Pico, te nekoliko vrsta crnih tartufa. Međutim, kaže Muzica, većina tartufara čeka sezonu crnog ljetnog tartufa Tuber aestivum, koja starta u lipnju, a nakon toga gotovo svi, sezonu bijelog tartufa koja počinje u rujnu.

U fokusu tartufarske udruge očuvanje je staništa tartufa, kao i zaštita prava članova udruge, sudjelovanje na stručnim skupovima, kao i na sajmovima s ciljem gastronomske i turističke valorizacije tartufa, ali i predstavljanja tartufara, prvih u lancu tartufarenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater