Sufinancira država

Velika investicija na perojskoj šetnici. Doznajemo što će se sve ondje obnoviti

| Autor: Jasna Orlić
Martulina

Martulina


Na perojskoj šetnici Martulini obnovit će se austrougarski molovi, sanirati dio šetnice, postaviti tuševe i igrala za djecu, poravnati plaža i izgraditi rampa za pristup moru osobama s invaliditetom.

Projekt u vrijednosti oko 850 tisuća eura sufinancirat će Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Gradonačelnik Grada Vodnjana, Edi Pastrovicchio potpisao je ovog tjedna u Ministarstvu ugovor o sufinanciranju u iznosu od 150 tisuća eura.

MartulinaMartulina

Kako doznajemo iz Grada Vodnjana projektom je predviđena rekonstrukcija postojećih molova u poznatim gabaritima. Riječ je o austrougarskim objektima građenim pred ili tijekom Prvog svjetskog rata. Dio su fortifikacijskog sustava utvrđivanja Pule kao glavne ratne luke Austro-Ugarske monarhije. Veći mol, vizualni simbol perojske obale i plaže, oštećen je po završetku Drugog svjetskog rata, a uslijed djelovanja mora do danas je gotovo u cijelosti uništen. Zbog toga predstavlja i određeni sigurnosni rizik na frekventnoj lokaciji te će se realizacijom projekta dobiti na sigurnosti i unaprjeđenju kvalitete boravka na omiljenoj plaži.

- Idejno rješenje rekonstrukcije dva mola na Martulini kandidirali smo prije dva mjeseca i zahvaljujemo Ministarstvu što je prepoznalo potrebu za obnovom ovih objekata opasnih za kupače. Ujedno su i prepoznali da obala nasuprot Nacionalnog parka Brijuni i objekti na njoj ne smiju izgledati tako derutno", rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio po potpisivanju ugovora.

MartulinaMartulina

U tijeku je analiza tržišta za odabir vanjskog stručnjaka za izradu projektno tehničke dokumentacije potrebne za preciziranje dinamike i pristupanju građevinskih zahvata, a početak samih radova očekuje se nakon ljetne sezone. Radovi će se odvijati kroz faze, poručili su iz Grada Vodnjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater