kruh se tu kupuje preko 70 godina

I nakon promjene vlasnika kazalin ostaje zaštitni znak pekarnice Nello. Novi vlasnici vraćaju se korijenima posebnom vrstom tijesta 

| Autor: Jasna ORLIĆ
Pekarnica Nello (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Pekarnica Nello (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Navečer oko devet sati, dok se ostali odmaraju i pripremaju na počinak, pekari tek stižu na posao. Počinju s pripremama za izradu zamjesa, pa slijedi fermentacija kruha i peciva. Ovdje u pekari Nello u Industrijskoj zoni Galižana proizvode dvadesetak vrsta pekarskih proizvoda. Najpoznatiji je kazalin, galižanski kruh po kojem su odavno prepoznatljivi.

Oko ponoći kazalin je spreman za peć. Do tri-četiri sata ujutro peku se ture i ture raznih vrsta kruha i peciva. Nakon toga mirisni se kruh slaže za dostavu u vozila i već oko pet kreće iz Industrijske zone u Galižani prema Puli, jer dućani zahtijevaju dostavu već u 6 sati. Kazalin se oblikuje ručno, i danas kao i nekada. Kada bismo kruh provukli kroz stroj da ga zaobli, onda bi ga strojna obrada malo ispuhala, pojašnjava nova direktorica pekare Zdravka Vukić.

Zdravije kiselo tijesto

- Pratimo nove trendove, ali ne zaboravljamo tradiciju. Poznato je da se sve dobre stvari vraćaju, pa tako i proizvodi i kruh od kiselog tijesta jer je zdraviji, pojašnjava direktorica.

Pekarsku djelatnost u Galižani nakon završetka Drugog svjetskog rata započeo je još Romano Capolicchio, otac Nella Capolicchia, donedavnog vlasnika. Nello je otišao u mirovinu prošle godine, dok je njegova kći Maura ostala raditi u ovoj firmi koja djeluje već 78 godina.

U Galižanu se odavno dolazilo po kruh i čekalo u dugim redovima pred pekarom, gdje je i sada prodajno mjesto. Stara peć na kojoj se nekad radilo još uvijek je tamo, premda je pekarski pogon Nello jedan od najvećih u Istri. Unatoč velikoj konkurenciji, zadnjih desetljeća uspjeli su opstati i širiti se pa sada prodaju svoje proizvode na desetak svojih prodajnih mjesta i u mnogim drugim trgovinama.

Pekara Nello promijenila je vlasnika početkom prošle godine. Novi vlasnici Fine Food Family Group iz Sarajeva imaju oko 200 zaposlenika, bave se pekarstvom, proizvodnjom pita, bureka, somuna, podloga za pizzu i orijentirani su na izvoz. U Galižani nastoje održati tradiciju i kvalitetu, ali i pripremaju proširenje proizvodnje prema veleprodaji. Planiraju za trgovačke lance proizvoditi poluproizvode koji se peku na prodajnom mjestu. Za nekoliko godina imat će puno više zaposlenih, kažu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama