elegantan odmak od klišea

FOTO / Kristina Jehnić otvorila je slastičarnicu u Buićima kraj Poreča i nije požalila. "Želimo ponuditi ljudima nešto drugačije, nešto što nikad nisu probali"

Lani smo za jednog Istrijana napravili metarsku millefeuille tortu - lisnato tijesto, krema od vanilije, bobičasto voće i voćni gelovi. U ponoć smo slagali to ispred mladenaca, bilo je to zanimljivo i drugačije iskustvo. Ove godine imamo barem četiri takve narudžbe. Kad su to vidjele nove mladenke, sve sad žele millefeuille tortu, da se slaže na licu mjesta. I tu smo se odmakli od klasike, ponosna je mlada slastičarka

| Autor: Duška PALIBRK


Točno je godinu dana da je slastičarka Kristina Jehnić u Buićima kraj Poreča pokrenula vlastitu proizvodnju pod imenom KJ Pastry. I nije požalila. Posao ide, asortiman se širi, ima već dvije zaposlene slastičarke, Nikolinu Došlić i Silviju Knežević. Nikolina je majstorica za torte koje su odnedavno počele raditi, a Silvija radi tartove i patechouxe, biskvite, kreme i ostalu pripremu.

Foto: Silvija ROŽAFoto: Silvija ROŽA

Mini tart je mala tortica, košarica punjena kremom i s raznim voćnim ukrasima, a patechoux su moderne princeze - s tijestom za princes-krafne i gore s hrskavim raspucanim slojem tijesta. I jedno i drugo su francuski kolačići. Kristina Jehnić je, kaže, velik ljubitelj francuskih slastica.

Toliko je slastica na svijetu

- Htjela sam samo da se maknemo od trenutne ponude koju imamo na Poreštini, i u Istri općenito. Stalno isto, nitko se nije mrdnuo nigdje već toliko godina. Kad već ima toliko slastica na svijetu, a ima i onih koje nisu zahtjevne, kakav je recimo patechouxe, toliko je jednostavno, a opet drugačije, moderno, novo i ljudi su to prepoznali. I sada kada stavljamo fotografije na Instagram i Facebook jako mi je bitno da pokažemo ljudima da mogu izabrati nešto drugačije, što nikad nisu probali, kaže Kristina.

Foto: Silvija ROŽAFoto: Silvija ROŽA

Sreli smo se na Festivalu čokolade u Brtonigli, gdje je nudila svoje čokoladne praline - ručno oslikane. S njima je i započela samostalni biznis. Bila je tada na porodiljskom bolovanju, a praline u boji su postale hit.

Morala je to isprobati. Svaki dan je dijelila rodbini da vidi kako će oni reagirati i svi su bili oduševljeni, počeli su tražiti da im napravi još, za poklone. Onda ju je pitao kolega koji nabavlja namirnice za jahte što plove po Zadru i Dalmaciji pa je i njemu napravila seriju pralina. I vidjela je da to može proći, kako praline tako i ova nova ponuda. Proširili su ponudu na kolače i rođendanske torte, za što također postoji velika potražnja.

Ručno bojane praline od najfinije čokolade i raznih punjenjaRučno bojane praline od najfinije čokolade i raznih punjenja

- Moram priznati da sam cijelu svoju karijeru govorila da nikad neću otvoriti svoju slastičarnu, baš iz razloga što ću po cijele dane raditi. Ali, to je bilo sudbinski određeno. Kako sam našla prostor i kako se sve drugo poklopilo, nije bilo drugoga nego da otvorim svoje.

Sad radim puno, ali mogu reći da sam sretna, na miru sam. Imam super ekipu s kojom radim, mogu otići doma i znam da će sve biti napravljeno kako treba. Jako puno znači što se mogu osloniti na cure. Stvarno su se zvijezde posložile, kaže simpatična Kristina. A tek joj je 36 godina.

U obližnjim Kadumima ima "svog" proizvođača jagoda - ekleri (foto: Silvija ROŽA)U obližnjim Kadumima ima "svog" proizvođača jagoda - ekleri (foto: Silvija ROŽA)

Nabavlja belgijsku i francusku čokoladu, poput najskuplje marke Valhrona. Često kombinira te dvije vrste čokolada, kaže, da ljudi budu zadovoljni kvalitetom a da im nije preskupo.

Jagode, kada krenu, nabavlja u obližnjim Kadumima od "svog" proizvođača. Prošle godine, kaže Kristina, imao je jagode skoro do Božića. Izvan sezone, ako ne nađe dobre jagode u marketima, koristi voćne piree koje nabavlja iz Francuske i Italije, a tako su kvalitetni da zaista dobiješ okus koji želiš postići. Od domaćeg voća koristi i istarsku sortu lješnjaka, duguljastu, s kojom je jako zadovoljna. Od lokalnih proizvođača kupuje skutu, a jestivo cvijeće od svog brata koji se bavi poljoprivredom.

Uskršnja čokoladna jaja ručno bojana (foto: Silvija ROŽA)Uskršnja čokoladna jaja ručno bojana (foto: Silvija ROŽA)

- Najčešće koristim jestivo cvijeće, em je vizualno jako lijepo, em je friško. Kada je friško nabrano, može trajati do tjedan dana, kaže Kristina.

Pekan orah iz Amerike

Za sezonu planira povećati ponudu. Sada tartova imaju s osam okusa, patechouxa s četiri okusa, zatim francuske makrose. "Sve su to jednostavne slastice, ali opet drugačije, da se malo odmaknemo od kroštula, fritula, čupavaca i ostale ekipe, to se kod mene ne može naručiti, ništa od toga ne radim. Nadam se da će tako i ostati, da ne budem morala to raditi, nego da nudim nove i drugačije slastice koje ljudi nemaju prilike jesti kod nas u Istri."

Slastičarka Nikolina Došlić majstorica je za torte (foto: Silvija ROŽA)Slastičarka Nikolina Došlić majstorica je za torte (foto: Silvija ROŽA)

Makrosi su prhki kolačići, prave se od bademovog brašna, obično ih rade u svim bojama tako da su jako šareni i veseli. Samo kad ih vidiš kako izgledaju, odmah te mame da ih pojedeš. Mini tartovi su s različitim punjenjem, od tamne čokolade, od jagoda, malina. Kada rade voćne, stavljaju voćni gel, na primjer gel od jagode, onda ide krema od vanilije i gore jagode, tako da kada zagrizeš taj tart, stvarno možeš reći da si pojeo kolač s jagodama jer se baš osjete.

Torte i kolače treba naručiti barem dan-dva prijeTorte i kolače treba naručiti barem dan-dva prije

- Jako mi je bitan taj jak okus. Pistacio, recimo, kupujem cijeli, neslani, pečemo ga tu, meljemo ga, napravimo svoju pastu i od toga radim kreme. Jako je bitno da se baš osjeti od čega je napravljen mini tart.

Za patechoux, hrskave krofnice ili moderne princeze, prave svoju dulce de leche kremuZa patechoux, hrskave krofnice ili moderne princeze, prave svoju dulce de leche kremu

Za patechoux, hrskave krofnice ili moderne princeze, kako ih mi zovemo, radimo svoju dulce de leche kremu, nju kombiniramo s kremom od vanilije, a imamo i kombinaciju malina i pistacia, kombinaciju kave i tamne čokolade te najbolju kombinaciju - pokazala se kao pravi jackpot - kombinaciju lješnjaka i pekan oraha. Malo ljudi kod nas zna što je pekan orah, nikad nisu jeli slastice s tim orahom porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a. Sličnog je okusa kao naš orah, ali nešto su izduženijeg oblika i imaju specifičan okus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, opisuje nam Kristina.

Praline se mogu kupiti "na pragu", u pogonu u Buićima, te u dvije cvjećarne u PorečuPraline se mogu kupiti "na pragu", u pogonu u Buićima, te u dvije cvjećarne u Poreču

Pogon je smješten u zgradi tvrtke Fusio u Buićima kraj Poreča. Fusio se bavi prodajom ugostiteljske opreme pa su našli zajednički jezik. Oni su opremili taj prostor što se tiče velikog inventara, stolova, frižidera, a nedavno je dobila i pećnicu na korištenje. Oni nama pećnicu, mi njima kolače, kaže Kristina. Iz Jehnića je, malog sela pored Poreča, a s dečkom i kćerkom kupila je stan i živi u Žbandaju, opet na minutu od posla.

Slani bademi i mandolato

Otkud recepti? Sve je više-manje iskustvo otprije, kaže.

- Kako sam radila 11 godina u hotelu Monte Mulini, tamo su uvijek tražili od mene da bude nešto drugačije, inovativno, pa sam gledala po internetu, isprobala. Napraviš po nekom receptu tisuću puta dok ne dođeš do najboljeg omjera, da budeš zadovoljan. Imala sam sreću da sam radila na dobrim mjestima. Zna se da šefovi ne vole raditi slastice, svi do jednoga, dok nije došao Damir Pejčinović, s njim sam jako puno naučila, čovjek je koji voli i zna raditi deserte.

Mini tart ili tortica, košarica punjena kremom i s raznim voćnim ukrasimaMini tart ili tortica, košarica punjena kremom i s raznim voćnim ukrasima

Tko pojede te slastice tijekom isprobavanja recepata?

- Trudimo se da ih ne jedemo, ali uvijek netko mora probati. Dijelimo ih rodbini, prijateljima. Sada kada imamo nove torte, najčešće ih razdijelimo nas tri, svaka odnese malo doma da isprobaju naši ukućani. Nikad nisam bila neki fan od pravljenja torti. Više su mi ležali a la carte deserti. Dosad sam imala voćnu tortu s jagodama ili malinama, tortu od gijanduje - to je torta s čokoladom i domaćom pastom od lješnjaka koja je još uvijek najprodavanija torta. Ali kako je došla Nikolina, proširili smo i taj asortiman, kaže Kristina.

Kristina Jehnić (u sredini) s Nikolinom Došlić i Silvijom KneževićKristina Jehnić (u sredini) s Nikolinom Došlić i Silvijom Knežević

Tortu i kolače rade isključivo po narudžbi, treba naručiti barem dan-dva prije, dok se praline mogu kupiti "na pragu", u pogonu u Buićima, te u dvije cvjećarne u Poreču. Od 1. ožujka kreće i suradnja s Maistrom.

- Njima ću za mini bar raditi slane bademe i mandolato sa smokvama i lavandom. Radujem se toj suradnji jer je Maistra ta gdje sam ja procvjetala, i želim uzvratiti jednako dobro, kaže Kristina. Porečanka radi za rovinjsku konkurenciju, šalimo se. "U Poreču, u Valamaru, radila sam samo prve četiri sezone nakon škole, i nakon toga sam otišla. Sva moja karijera vezana je uz Rovinj", dodaje.

Svadbene torte

- Ove godine imat ćemo prilike raditi svadbene torte, za ovu sezonu imamo dogovoreno više svadbi, pola su Istrijani, a pola stranci. Lani smo za jednog Istrijana napravili metarsku millefeuille tortu - lisnato tijesto, krema od vanilije, bobičasto voće i voćni gelovi. U ponoć smo slagali to ispred mladenaca, zanimljivo i drugačije iskustvo. Ove godine imamo barem četiri takve narudžbe. Kad su to vidjele nove mladenke, sve sad žele millefeuille tortu, da se slaže na licu mjesta. I tu smo se odmakli od klasike, ponosna je mlada slastičarka.

KJ PastryKJ Pastry

Jesu li skupi za običan puk? Pa i nisu: mini tart je 1,60 eura, patechoux 1,50 eura, pralina 1,60 eura, dakle 10-12 kuna po komadu.

- Dok kalupe obojimo, pa napunimo, zatvorimo, treba nam barem tri dana da napravimo tisuću komada. Sve se radi ručno. Ja i Nikolina svaku pralinu najprije prstima ispoliramo, svaku rupu zatvorimo i kistićem ručno oslikavamo, svaka bude drugačija, niti jedna nije ista, zaključuje Kristina Jehnić. Dodajmo da joj je kutijice za praline osmislila porečka Sonda, a fotografije njezinih slastica na stranicama obrta Pastry potpisuje Silvija Roža s kojom je išla u srednju školu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter