Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanja hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske menadžere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge, izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa Weekend Food Festivala
Weekend Food Festival (Arhiva)
Weekend Food Festival od 14. do 16. travnja u Rovinju će okupiti neka od najpoznatijih imena svjetske gastronomske i barske scene te brojne stručnjake, izlagače i predavače, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu.
"Najveći uspjeh je što smo se već prvu godinu uspjeli pozicionirati kao jedan od najvećih gourmet festivala u regiji i tako stati uz bok najvećih europskih festivala ako se uzme u obzir lista chefova koji su gostovali. Drugi uspjeh je što je Weekend Food Festival posjetilo oko 30 inozemnih novinara, gastro stručnjaka i food blogera koji su priču o Rovinju i Hrvatskoj, kao poželjnoj gourmet destinaciji, proširili diljem svijeta" rekao je Boris Kovaček, direktor festivala.
Zato što je prošlogodišnje izdanje bilo tako uspješno u Rovinj se vraća i Dabiz Munoz, chef koji je dvije godine zaredom osvojio titulu najboljeg chefa na svijetu. Njegovi restorani StreetXO, RavioXo i perjanica DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice i dalje nižu uspjehe, a ovaj ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima. Ove godine na pozornici Weekend Food Festivala, Dabiz će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju neka od njegovih kreativnih jela. Omiljena slovenska chefica Ana Roš također se vraća u Rovinj, a prvi put dolazi i Franco Pepe, najbolji piazziolo na svijetu i poznato lice Netflix serijala "Chef's Table: Pizza". U programu će sudjelovati i poznati chefovski trojac Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar, dok iz Italije stižu chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura: Karime Lopez i Takahiko 'Taka' Kondo. Još jedno veliko ime kulinarske scene Chef Richard Camarena (2 Michelinove zvjezdice) stiže iz Valencije kao predvodnik lokalnog i održivog pristupa, što je i ovogodišnja nit vodilja festivala. Istim pristupom vodi se i poznati portugalski chef João Oliveira, koji od 2018. u svojoj domovini predvodi pokret "održivi Portugal". Stižu i chef Simon Rogan (L'Enclume, 3 Michelinove zvjezdice), Eric Vildgaard (Jordnaer, 2 Michelinove zvjezdice), Vanja Puškar (New Balkan Cuisine, Beograd), mladi izraelski chef Yehi Zino i brojni drugi sudionici.
- Želja mi je bila dovesti one koji svakodnevno rade i postižu iznimne rezultate u pogledu održivih koncepata svojih restorana. Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanja hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske menadžere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge, izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.
I brojni domaći chefovi, David Skoko, Deni Srdoč, Jeffrey J Vella, Hrvoje Kroflin i brojni drugi sudjelovat će u programu te udružiti snage i znanje u pripremi gala večera, koje će uskoro biti puštene u prodaju.
Weekend Food Festival najavili su Boris Kovaček, Hrvoje Petrić, Maroje Sabljić
Organizatori ističu da je velika novost da će u svom drugom izdanju Weekend Food Festival proširiti vidike i na području proizvodnje i maloprodaje prehrambenih proizvoda, s programom koji će se doticati upravo FMCG & retail sektora. Predstavit će se i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, a cijelu priču zaokružit će brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, proizvođači vrhunskih domaćih destilata, craft piva i alkoholnih pića. Na izložbenom dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje popodne, predstavit će se i izlagači iz svijeta kave, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutiranja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj glazbe i hrane.
I ove će godine priliku za mentoriranje i osvajanje vrijedne nagrade ponovno imati svi food startupovi kroz Food Tech natjecanje koje zajednički organiziraju Maistra, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. Prijave će započeti na Weekend Food Festivalu, a pobjednik će biti proglašen u rujnu na Weekend Media Festivalu.
Ulaznice se mogu nabaviti na weekendfoodfestival.com, a novosti se mogu pratiti na Facebooku i Instagramu.